Hol nézze a vébét, ha végre lerázta főnökét?

2006.06.17. 00:01
Végigjártuk a város képernyőkkel, kivetítőkkel felszerelt, drukkolásra alkalmas helyeit, és hatalmas önuralommal, a meccstől elfordított tekintettel megvizsgáltuk, milyen körülményekre, közönségre és hangulatra lehet számítani.

Nyilván az olvasó is várja a pillanatot, amikor a gyötrelmes nap után kiszabadul munkahelyéről vagy az iskolából, és már nem kényszerül arra, hogy megigya tizenötödik kávéját is a tévével felszerelt büfében, vagy hogy a becsempészett és a fénymásoló-papíros szekrénybe rejtett kistévén csípjen el a meccsekből édes negyedórákat, esetleg a testi épségét veszélyeztesse, miközben parízerszeletelés közben bámulja a képernyőt.

De hol adja át magát a boldog óráknak, amikor végre nem kell tétova mondatokat váltani olyanokkal, akik közben a háta mögötti tévére tapasztják szemüket? Aki szerint élvezetesebb másokkal együtt ordítozni és ismeretlenek nyakába borulni egy gól után, csatlakozzon azokhoz a tízezrekhez, akik esténként megtöltik Budapest sörsátrait, kocsmáit, kávézóit és a vébére kialakított egyéb helyszíneket.


Még több kép, kattintson!

Végigjártuk a város képernyőkkel, kivetítőkkel felszerelt, drukkolásra alkalmas helyeit, és hatalmas önuralommal, a meccstől elfordított tekintettel megvizsgáltuk, milyen körülményekre, közönségre és hangulatra számíthat.

Műjégpálya

A sztenderdek lefektetése végett először a városligeti tóban felállított szurkolókomplexumot látogattuk meg, ahol híreink szerint egy 30 négyzetméteres ledfalon, két kivetítőn és 10 plazmatévén pörögnek az események. A komplexumban kialakítottak egy kisebb focipályát is, gondolom azoknak a felhevült fanoknak, akik meccs után lejátszanák az ügyet az ellentáborral.

Miután leszurkoltam (értik, ugye?) 500 forintot belépőre (200 lefogyasztható) rögtön megállapíthattam, hogy a műjégpálya melletti hely valóban hatalmas, és a szervezők mindent megtesznek azért, hogy a nézők a meccsen érezzék magukat.

Építettek például egy egész lelátót azoknak, akik tényleg nagyon el szerettek volna menni Németországban, de végül csak a ligetig jutottak. A klasszikus, lépcsős elrendezésű lelátó előtt óriási ledfal biztosítja a virtuális valóság másik felét. A hatást talán beépített székrángatókkal és szotyiszórógéppel lehetne fokozni.

A lelátó fedett, így a sörsátornak nevezett hodályba csak akkor érdemes átmenni, ha a hőmérséklet - az évszaknak megfelelően - öt fok alá csökken. Odabenn, a kivetítő és a plazmaképernyők közt az ismert műjégpályás közönség fogad, azaz tíz és húsz közti részeg fiatalok, akik a sörpadokon ugrálva vad osztálykirándulásos hangulatot teremtenek.

A juppik a külső bárpultok körül elhelyezett plazmaképernyőkön figyelhetik a mérkőzést, koktélt szopogatva. A hely felszereltsége ellenére elég jellegtelen, de ha nagyobb társasággal jövünk, ez nem annyira zavaró.

Kuplung

A Király utcai pszeudoromkocsma azoknak ideális, akiket nem zavar az oxigénhiányos, pinceszerű környezet, viszont biztosan nem akarnak elázni. A Kuplung tágas, sok az asztal, hosszú a pult, úgyhogy népesebb társaságok is könnyedén besörözhetnek ordítozás közben. A meccset projektorral vetítik egy nagyobb vászonra, ami azonban nincs elég magasan, úgyhogy a közlekedők időnként átsétálnak egy-egy izgalmas helyzeten.
Király utca 46.

Szóda udvar

A hajdani Posta Bank székház elegáns udvarába telepedett Szóda udvar egy vászonnal és egy projektorral készült a vébére, ami normális esetben elég lenne. Nem normális esetben viszont még kellene néhány ernyő az eső ellen, az alapfelszereltségbe tartozó kettő ugyanis a vendégeknek csak egy részét fedi le. A tulajok valószínűleg számoltak a törzsközönség, a szélsőségesen futballrajongó biciklisfutárok tűrőképességével.

A Szóda udvar tiszta időben barátnőkkel is vállalható helyszín, amíg a férfiak a meccset bámulják, a nők elegáns környezetben cseveghetnek.
József nádor tér 1.

Anna café

Ha Ön történetesen valuta- vagy használtautó-kereskedelemmel foglalkozik, esetleg rengeteg az ideje, mert vállalkozó barátja fizeti a szoláriumszámláit, akkor valószínűleg a Váci utcai Anna caféban szeretné követni a vébét. Tudnia kell azonban, hogy bár a hely nagy terasszal és tágas, világos belső térrel rendelkezik, Sport Klubjuk furcsamód nincs, így nem mindegyik mérkőzést közvetítik a plazmatévén.
Váci utca 7.

Fészek klub

Charlie, Schmuck Andor és Zámbó Jimmy legendás tivornyáinak színhelyén, pontosabban annak udvarán működik egy étterem is, amelyet most futballrajongók számára domesztikáltak vetítővászon és projektor használatával. Annak, aki szeretné követni az esti meccset, de már régóta tartozik barátnőjének-feleségének egy vacsorával, az árnyas fák és álgótikus motívumok miatt romantikusnak is mondható Fészekben helye.

A kivetítő csak hat asztaltól látható zavartalanul (a többi pozícióban vagy egy árnyas fa vagy egy oszlop takar be), de ha ezeknél találunk helyet, reprodukálhatjuk egy idilli vacsora körülményeit. A partnert a vászonnak háttal kell ültetni, ha elég toleráns, nem fogja szóvá tenni, hogy merev tekintettel elnéznek a válla fölött, és akadozik társalgás.

A konyha jó, de nem túl gyors, de ez érthető, hiszen nehéz meccsnézés közben még főzni is.
Kertész utca 36.

Erzsébet téri és Vörösmarty téri kivetítők:

A központi elhelyezkedésű, nagy ledfalak ideálisak, ha egy késői ebéd ürügyén akarnánk meglógni munkahelyünkről, vagy mélyen a város szövetébe süppedve szeretnénk élvezni a bajnokságot. A két képernyő ugyanis gyűjti a város legkülönbözőbb lakóit. A füvön egyetemisták piknikeznek pokróccal, elemózsiával, távolabb hajléktalanok figyelik az állást, sokan egyszerűen csak képtelenek továbbmenni, úgyhogy egy egész félidőt is végignéznek a mindjárt rohanok tovább csak ebbe belepillantok pózba merevedve.

A nyilvános kivetítők azonban a turistából váratlanul fanatikus drukkerré alakuló csoportok miatt a legérdekesebbek. Láttunk itt ujjongó japán turistákat, egymást emelgető, éltes németeket, sőt tanúi lehettünk, ahogy a szaúdiak gólja után egy arab fiatal megcsókolja a Vörösmarty téri díszburkolatot.  • Hírek
  • Támogatások