Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Franciák a nap lúzerei

2006.06.19. 01:49
Ha nem volt ideje megnézni a vasárnapi mérkőzéseket, akkor azért, ha volt, akkor meg azért olvassa el, hogy mik voltak a nap izéi. Még nem dőlt el semmi, Japán is lehet világbajnok. Tizedik nap a vébén.
Az első játéknapon győztek a németek, a másodikon megszerettük Trinidad és Tobagót, a harmadikon jót röhögtünk Verebesen, a negyediken bunkózott egy ghánai, az ötödiken bénázott Ronaldo, a hatodikon kivégezték Ukrajnát, a hetediken győztek a németek, a nyolcadikon szivarozott Maradona, a kilencediken hülyeséget csinált Gyan. És mit hozott a tizedik játéknap?

A nap kontinense: Ázsia

Ki volt a nap embere?

 • 309
  Senki sem érdemli meg a címet
 • 143
  Fred (brazil)
 • 110
  Pak Dzsiszung (koreai)
 • 47
  Bresciano (ausztrál)
 • 41
  Kavagucsi (japán)
 • 37
  Ze Roberto (brazil)
 • 36
  Henry (francia)
 • 29
  Más
 • 15
  Prso (horvát)
A földrészt egyszer már eltemettük, Dél-Korea és Japán bravúros döntelenjei azonban azt jelentik, hogy a vébé négy ázsiai válogatottjából háromnak még van, legalábbis matematikai, továbbjutási esélye. A négy évvel ezelőtti világbajnokságon a bírók mindent megtettek Japán, de főleg Dél-Korea házigazdák jó szerepléséért, de ma bebizonyították, hogy idegenben is képesek a bravúrra. Lám, mekkora lökést adhat egy-egy ország labdarúgásának egy szemérmetlen csalássorozat.

Japán - Horvátország 0-0

A nap 0-0-ja
Na jó, nem volt nehéz kiválasztani, hiszen ez az egyetlen gólnélküli eredmény született. A világbajnokságon viszont ez már a negyedik, amióta 32 csapatos a vébé, soha nem volt ennyi 0-0 az első huszonkilenc meccsen, legutóbb például csak egy ilyen eredmény született. (Pont a franciák egyik meccsén, de erről majd később.) A horvát-japán azért a jobbfajta 0-0-ak közé tartozott, az angolai-mexikóival például össze nem vethető. A két csapat hagyott magának egy halvány esélyt a továbbjutásra. Na jó, a horvátok kicsit erősebbet, de Ausztrália legyőzése már-már bravúr lenne.

A nap pillanata: Kavagucsi Josikacu (Japán, Jubilo Iwata)
Egy hazaadás, legyünk jóindulatúak, megpattant egy rögön, és a néhány perccel korábban tizenegyest védő kapus lába előtt gurult el az alapvonal felé. A labda szerencséjére kevéssel a bal kapufa mellett ment ki szögletre. Ezzel együtt a mezőny legjobbja volt.

A nap magyar csatárai: Ivan Klasnic (Horvátország, Werder Bremen), Ivica Olic (Horvátország, CSZKA Moszkva)


Klikk a képre!
A magyar labdarúgásnak jelenlegi nehéz helyzetében is igen sok lelkes barátja van, egyikük levelet is írt kollégánknak: "Szevasz haver! Ennyire jó érzés szapulni a magyar focistákat???? Mert már k. ununk téged, te f.!!! De jó lenne, ha valaki jól szájonb. már téged, te görény... K. Anyádat!!! Fejezd be a cikkírást, te genny!!!" Ezzel együtt a horvát csatárok produkciója - Dado Prsót leszámítva -, félve írjuk le, a magyar csatárokét idézte. Ivan Klasnic a Werderben, Ivica Olic a CSZKA Moszkvában szórja a gólokat, a válogatottban viszont egy leszálló ágban lévő humoristaduóra emlékeztetnek, akik a legnagyobb ziccereket is kihagyják.

Brazília - Ausztrália 2-0

A nap gólpassza: Ronaldo (Brazília, Real Madrid)
Szegény Ronaldót a brazilok első mérkőzése után a nap magyarjává választottuk. Most nem szolgált rá erre az elismerésre - egy csúnya luftot azért rúgott -, bár nagyon messze van korábbi formájától, a távolság csak a csillagászatban használható mértékegységekkel fejezhető ki. Ronaldo most nemcsak egy lövéssel vétette észre magát, mint a horvátok ellen. A mezőnyjátékban is részt vett, néhány remek passzt is adott társainak, és az első gólt is az ő megmozdulása előzte meg. Három csel után adta a labdát Adrianónak; nem hozta éppen ziccerbe, de mégiscsak gólpasszt adott.

A nap kapitánya: Carlos Alberto Parreira (Brazília)


Galéria!
A csapata biztonsági játéka kísértetiesen hasonlít az 1994-es brazil válogatottra. Nem véletlen, ennek is, annak is ő a szövetségi kapitánya. A hasonlóság sok jóval nem kecsegtet, még akkor sem, ha a 63 éves mester ismét világbajnok lesz. Tizenkét éve elüldözték posztjáról a győzelem után, mert nem volt eléggé látványos a válogatott játéka. Mi tagadás, most sem az. Vicces, hogy egy világbajnoknak adunk tanácsokat, de talán nem Ronaldóval kéne kezdeni. A cserékkel feltámadt a válogatott.

A nap embere: Fred (Brazília, Lyon)
A csatár négy mérkőzésén három gólt lőtt a brazil válogatottban. Most öt percet kapott a kapitánytól, és, bár a kezdő Zé Roberto is jól játszott, mégis rá esett a választásunk. Fricska ez a gyengécske vasárnapi mérkőzéseknek, ahol öt perc és hat labdaérintés is elég volt a halhatatlansághoz. Neki aztán nincs szüksége a bemelegítésre, ő tartja a brazil futballtörténelem leggyorsabb góljának rekordját. Az egyik mérkőzésen 3,17 másodperc alatt szerzett gólt.

A nap cseréje: Marco Bresciano (Ausztrália, Parma)
Most kikapott ugyan, de azért ez a Hiddink mester tudhat valamit. Japán ellen két cserejátékosa lőtte a gólt, most Brescianót hozta be, igaz, kényszerből, mert Popovic megsérült. A Parma légiósa gólt nem lőtt, de játéka a brazil sztárokéhoz volt mérhető. Többször helyzetbe került, igaz, ziccert is hibázott. Nem irigyeljük Horvátországot, az ausztrálok következő ellenfelét.

Franciaország - Dél-Korea 1-1

A nap megszakadt sorozata: Franciaország
A franciák nem emlékeztetnek egykori önmagukra, talán pont azért, mert több ismerős világbajnok arc is van benne. A csapat Bolívia babérjaira tört, a dél-amerikai válogatott egymás után öt világbajnoki mérkőzésen nem lőtt gólt. A franciák átka az ötödik meccs 9. percében megtört, de ennek a 81. percben már nem tudtak felhőtlenül örülni.

A nap kapura lövése: Pak Dzsiszung (Dél-Korea, Manchester United)
A dél-koreai válogatott első kapura lövéséből gólt ért el, a 81. percig kellett várni erre. Az enerváltan játszó franciák ellen ez azért nem volt kis bravúr. A meccs az utolsó tíz percre egészen jó lett, így nem tudjuk, hogy örüljünk vagy szomorkodjunk a késői egyenlítés miatt. Talán Pak Dzsiszung is tehet arról, hogy a franciák játszották eddig a világbajnokság két legrosszabb mérkőzését. (A feledékeny szerencséseknek: Svájc ellen 0-0.)

A nap folytatódó sorozata: Franciaország


Nézze meg képeinket!
Hiába lőtt gólt Henry (v. ö. megtörte a gólcsendet), Franciaország csak nem tud megszabadulni az ötös sorozattól. Brazília 3-0-ás legyőzése óta - hú, de rég volt - Franciaország ötödik vébémeccsén sem tudott győzni. Itt már csak a csoda segíthet, esetleg következő ellenfele, a mezőny egyik leggyengébbjének tartott Togo. A franciák amúgy még Togo legyőzése esetén sem mehetnek biztosra, ha ugyanis Svájc és Dél-Korea döntetlent játszik az utolsó fordulóban és Svájc hétfőn legyőzi Togót, akkor a gólarány dönt, vagyis: ki veri meg jobban az afrikaiakat. Öt ponttal nagyon ritkán szoktak kiesni egy négytagú csoportból, de 1994-ben még az is előfordult, hogy hat ponttal csak harmadik lett Belgium. Igaz, az akkori szabályok szerint a legjobb harmadikok között a nyolcaddöntőbe jutott.

A nap meg nem adott góljának szerzője: Patrick Vieira (Franciaország, Juventus)
A franciákat még az ág is húzza, és Dél-Korea bírói ítéletekkel összefüggő mázlisorozata csak nem akar véget érni. (Benito Archundia mexikói játékvezetőről nem feltételezünk csalást, de a mexikói bírókkal lehet valami, honfitársa és kollégája egy hete a nap hülyebírója volt, tudják, a tornatanár.) A 32. percben egy szöglet után Vieira fejelt, a koreai kapus a gólvonal mögül ütötte ki a labdát. Mentségére legyen mondva, hogy amúgy bravúros védés volt.