Dőlnek a rekordok a foci vb-n

2006.06.19. 13:44
Még csak tíz napja tart a németországi labdarúgó-világbajnokság, de már ezalatt, több rekord megdőlt. A brazilok megdöntötték a győzelmi rekordot, ugyanakkor a franciák 98-as vb-győzelmük óta továbbra is képtelenek vb-meccset nyerni.

A világbajnokságon eddig több rekord is megdőlt, de amíg a brazilok pozitív, a franciák negatív előjelű rekorddal büszkélkedhetnek.

A brazilok számára valószínűleg a legörömtelibb, hogy megdöntötték a világbajnokságok győzelmi sorozatát. Ronaldoék a 2002-es tornát hét győzelemmel tudták le és lettek világbajnokok, így már akkor beállították az olaszok 30-as évekbeli győzelmi sorozatát.

Gyenge játékkal is rekorderek

A mostani viadalt - tőlük szokatlanul gyenge játékkal - két győzelemmel kezdték, így már kilenc nyert mérkőzésnél tartanak. Amennyiben ismét veretlenül védenék meg címüket, úgy 14 meccs lenne a vb-győzelmi rekord. (Nem mellékesen ha Ronaldo három gólt szerez a tornán, úgy megdönti Gerd Müller gólcsúcsát, és 15 góljával ő lenne a vb-k történetének legeredményesebb játékosa.)

A franciák továbbra is bénáznak

Címvédőként senki nem volt ilyen gyenge
A franciákhoz hasonlóan világbajnoki címvédőként ilyen gyengén csak az 1930-ban világbajnoki címet nyert uruguayiak teljesítettek. Mentségükre szól, hogy ők nem indultak a következő két vb-n. Legközelebbi indulásuk alkalmával, 1950-ben viszont ismét világbajnokok lettek.

A brazilok sikerének éppen a visszája, amit a franciák művelnek. Zidane-ék a 98-as vb-győzelem óta képtelenek vb-meccset nyerni. A négy évvel ezelőtti tornát egy ponttal és rúgott gól nélkül tudták le, míg a németországi tornán Svájc ellen egy gyenge meccsen 0-0, majd hiába vezettek Dél-Korea ellen sokáig, elszórakozták a végét így megint csak döntetlent értek el.

Ez egyben azt is jelenti, az utolsó csoportmeccsen, Togo ellen, a győzelem sem biztosítja a továbbjutást, így egymás után másodszor eshetnek ki a gallok a csoportküzdelmek után.

Bemutatkozásként ausztrál bravúr

Ezzel szemben az ausztrálok egy kellemes rekordot mondhatnak magukénak. A japánok ellen, hét perc alatt szereztek három gólt, ezzel a maguk javára fordították a meccset. Ez pedig a vb-k tzörténetének legrövidebb idő alatt történt fordítása volt. Az már külön szerencséjük, hogy ez a hét perc az utolsó volt a meccsen így a japánoknak esélyük sem volt a szépítésre.

Kiss Lászlóé a leggyorsabb mesterhármas
Az ausztrálok hét perc alatt fordítottak, de akad olyan játékos, aki hét perc alatt ért el mesterhármast vb-n. Ez nem más, mint Kiss László, aki az 1982-es tornán csereként beállva, a salvadoriak kapuját vette be a 70. és a 77. perc között háromszor. A "klasszikus" mesterhármas csak azért nem jöhetett össze, mert Szentes is betalált a 71. percben, hozzájárulva a vb-k történetének eddigi egyetlen kétszámjegyű, 10-1-es diadalához.


  • Bérelnék
  • Személyi kölcsön