Angol drukkerek tivornyáznak Kölnben

2006.06.20. 15:41
Hétfőn a német rendőrség összesen 14 angol szurkolót vett őrizetbe Kölnben. Hatot közülük kitiltottak a városból. A keddi esti angol - svéd meccs kedd este várhatóan ennél nagyobb kihívást jelent majd a rendőröknek.

A német rendőrség hétfőn rendzavarás miatt részeg angol szurkolókat vett őrizetbe. A rendőrök és a szurkolók azután csaptak össze, hogy éjszaka egy részeg drukker megpróbálta kitűzni a brit zászlót egy kútra Köln óvárosában. A férfi leesett a kutat díszítő szoborról, a rendőrök közbeléptek, és borsspray-vel próbálták szétoszlatni a tivornyázó szurkolókat, írja a Reuters. A drukkerek üvegekkel dobálták meg a rendőröket. Tizenhat rendőr megsérült, egy rendőrnőt kórházba kellett szállítani.

Stephen Thomas, a világbajnokságra kiküldött angol rendőrség vezetője elmondta, hogy az óvárosban 6 angol szurkolót állítottak elő. Egy másik drukker megpróbált betörni a kölni Rhein-Energie Stadionba, másik hat egymásnak esett, egy pedig túlságosan leitta magát, így összességében 14 szurkolót vett őrizetbe a német rendőrség.

Jobban viselkednek

Mindegyik angol drukkert szabadon engedték, közülük hatot kitiltottak Kölnből. „A szurkolók nem okoztak komolyabb problémát a korábbi tapasztalatokhoz képest” – mondta el keddi sajtótájékoztatóján Thomas. Hangsúlyozta, hogy az angol szurkolók legnagyobb részének viselkedésével semmi probléma nem volt.

Thomas elmondta, hogy a keddi nap sem ígérkezik könnyűnek, délután a német válogatott Ecuadorral játszik, este 7-kor pedig Anglia és Svédország mérkőzik egymással. A meccsek után várhatóan több tízezer szurkoló özönlik majd Köln belvárosába. „Ez lesz a világbajnokság eddigi legnehezebb napja” – fogalmazott.

megnyugtatásul a rendőr elmondta, hogy a kölni rendőrök komoly tapasztalatot szereztek az évente megrendezett karneválon, ahol szintén részeg emberek között kell rendet tartaniuk.

Thomas elmondta azt is, hogy a világbajnokság alatt a német rendőrség összesen 2695 szurkolót vett őrizetbe vagy büntetett meg, közülük 39 angolt bűncselekmény elkövetésével vádolnak, további 64-et előállítottak. Az angol szurkolók közül egyébként 3800-an korábbi cselekedeteik miatt már el se hagyhatták Angliát.  • Bérelnék
  • Személyi kölcsön