Olasz-brazil és angol-német a folytatásban?

2006.06.20. 08:10
Két forduló alatt tizenöt válogatott sorsa dőlt el a vébén: nyolcan továbbjutottak, heten kiestek 180 percnyi játék után. A további 17 csapat így még nyolc kiadó helyért küzd. Egy csoportban még minden nyitott, kettőben minden eldőlt, háromban még három együttes reménykedik a 16 közé jutásban. Ma kialakulnak a nyolcaddöntő első párjai, akár angol–német-párharc is lehet szombaton; a brazilok később összeakadhatnak az olaszokkal, miközben Ghána-Ausztrália, Japán-Egyesült Államok vagy Trinidad-Ecuador összecsapásra is van esély a nyolc közé jutásért.
Öt európai és három dél-amerikai csapatnak sikerült, két-két európai és afrikai, egy közép- és egy dél-amerikai, valamint egy ázsiai csapatnak biztosan nem jön össze a továbbjutás. Harminckét meccs után - vagyis a mérkőzések számát tekintve a világbajnokság felénél - ennyi dőlt el biztosan a németországi focivébén.

Az egyiknek sikerült

A továbbjutók között Ecuador (A csoport) 16 közé jutása jelenti a legnagyobb meglepetést - főként azzal, hogy két meccsen sikerült bebiztosítania a nyolcaddöntős helyet és egyelőre még vezeti is a csoportját -, valamint az, hogy a halálcsoportnak tartott C jelű négyesből minden gond nélkül lépett tovább Argentína és Hollandia. A többiek - Németország (A), Anglia (B), Portugália (D), Brazília (F) és Spanyolország (H) - eddig menetelése nem igazán meglepő.

A másiknak nem

Az utolsó meccsüket már csak kényszerből lejátszók listája is tartogat meglepetéseket. Gondolhatunk elsősorban a szerbekre és az elefántcsontpartiakra a C csoportból, akik nem tudták megnehezíteni a holland-argentin kettős dolgát - 2 gólt lőttek, 11-et kaptak a szerdai egymás elleni meccsük előtt -, de a lengyelek (A) és a paraguayiak (A) sima kiesése is váratlan volt. Az kevésbé meglepő, hogy Costa Rica (A), Irán (D) és Togo (G) nem tudott főszereplővé előlépni a vébén, a 4-16-os összesített gólarányuk is arról árulkodik, nekik túl kemény feladatot jelentett a vb.

A további 17 csapatnak papíron még van esélye, de az eddigi eredmények alapján természetesen egyes csapatok már csak a csodában bízhatnak. Mások ugyanakkor szerencsés esetben akár egy utolsó fordulós vereséggel is a legjobbak között lehetnek.

Fél lábbal már továbbléptek: Svédország, Mexikó

A B és a D csoportban viszonylag egyszerű a helyzet: Svédország Trinidad és Tobagó (B), míg Mexikó Angola (D) előtt vezet 3 ponttal - gólkülönbségük is hárommal jobb, mint az üldözőké -, így mindkét csapatnak elég a döntetlen az utolsó fordulóban. Ráadásul mindkét csapat a csoportot vezető, és már továbbjutott vetélytárs ellen lép pályára: kedden Svédország-Anglia, szerdán Portugália-Mexikó.

Mindkét csapat akár vereséggel is továbbjuthat, ha üldözőik nem vagy nem elég góllal nyernek. A svédek helyzetét könnyítheti az angolok esetleges taktikázása is: ha ugyanis a kedd délutáni Ecuador-Németország meccsen nem a házigazda Ballackék nyernek, akkor csak csoportmásodikok, így a B csoport győztesével kell játszaniuk már a 16 között.

Ha Beckhamék el akarják kerülni a 16 között a házigazdákat - és mire ők pályára lépnek, már tudják, hogy zárult az A csoport -, akkor lehet, hogy nem erőltetik majd a győzelmet (a német kapitányt viszont nem érdekli, hogy összejöhet a német-angol). Tippünk: svéd, valamint mexikói továbbjutás.

E-csoport: bármi lehet

Az E csoport csapatainak ugyanakkor sokkal nehezebb dolguk van, ha számolgatni akarnak. Bár az olaszok vezetnek, 4 pontjuk még nem jeelnt feltétlen továbbjutást, akár a most még utolsó amerikaiak is megelőzhetik őket, bár ehhez Tottiéknak nagyon ki kell kapniuk, Donovanéknak nagyon nyerniük kell. A ghánaiaknak - velük játszik az Egyesült Államok - és a cseheknek 3-3 pontjuk van, a csehek gólaránya jobb.

Az olaszok helyzete a legkönnyebb: már egy döntetlennel is továbbjutottak. Ghánának a győzelem biztos továbbjutást jelent, de elég lehet nekik a döntetlen is, ha a cseheket legalább két góllal verik az olaszok, vagy a csehek legalább hárommal az olaszokat. Győzelemmel a csehek is továbblépnek, döntetlennel csak akkor, ha nem nyer, és négy gólnál többel nem is kap ki Ghána. Az amerikaiaknak győzniük és cseh- vagy nagy gólarányú olaszvereségben kel reménykedniük a továbbjutáshoz (ha négy góllal nyernek, akkor egy cseh-olasz döntetlennel is továbbjutók). Tippünk: olasz és ghánai továbbjutás.

F-csoport: horvát vagy ausztrál búcsú?

A brazilok mögött bárki továbbmehet az F csoportból, de mivel Ronaldinhóék aligha fogják elkönnyelműsködni az utolsó meccset, az 1 pontos, rosszabb gólarányával utolsó helyen álló Japán nemigen reménykedhet. Nekik legalább három góllal kellene megverniük a brazilokat, akkor az ausztrál-horvát döntetlennel vagy kétgólosnál nem nagyobb horvát győzelem esetén továbbmennek.

A továbbjutásról azért valószínűleg mégis csak a horvát-ausztrál meccs dönt majd. A horvát származású ausztrál Vidukáék akár egy döntetlennel is továbbjutók - ha a japánok nem tömik ki nagyon Brazíliát, muhaha -, a horvátoknak mindenképpen győzniük kell, de erre az eddig két meccsen nyújtott játékuk alapján nincs sok esélyük, tippünk: ausztrál továbbjutás.

Ha a "szomszédos" E-csoportban az olaszok csak a második helyen lépnek tovább - amire van némi esély -, akkor egy brazil csoportelsőség brazil-olasz összecsapást eredményezhet már a legjobb 16 között, miközben így lehetővé válhat egy Ghána-Ausztrália meccs is a nyolc közé jutásért.

G-csoport: ismét francia rémes

Svájc akár egy döntetlennel is továbbjuthat ebből a csoportból, de az utolsó fordulóban Dél-Korea lesz az ellenfele. Az ázsiaiak viszont még kieshetnek, ha nem veri meg Gygaxékat, és a franciák kétgólos győzelmet aratnak. A franciáknak csak a győzelem a jó, de ha az csak egygólos lesz, akkor szurkolniuk kell, hogy ne legyen döntetlen a másik csoportmeccsen. A reményeiket táplálhatja, hogy Togo már kiesett, így az afrikaiaknak nem lesz miért küzdeniük.

Ha a franciák nem nyernek, akkor Svájc és Dél-Korea bármilyen eredménnyel továbbjutó. De az eddig egy tizenegyestől és egy góltól megfosztott franciák szerintünk most Zidane nélkül is győzhetnek - bár nagyon nehéz dolguk lesz, főleg ha Domenech továbbra sem számít Trezeguet-re -, így a most még listavezető svájciaknak búcsúzhatnak. Tippünk: francia és dél-koreai továbbjutás, de nem tennénk meg nagy összeggel a Sportingbeten.

H-csoport: beindult az ukrán front

Valóságos csoda lesz, ha az első meccsen négyet kapott, a második viszont négyet lövő ukránok nem jutnak tovább. Tunézia hetven percig ugyan nagyon jól szerepelt a spanyolok ellen, de aztán összeomlottak, és nem érezzük bennük azt az erőt, hogy legyőzzék Sevcsenkóékat. Ha mégis - és Szaúd-Arábia nem győzi le öttel a spanyolokat, muhaha -, akkor Tunézia lehet a második azonos gólkülönbséggel, de jobb egymás elleni eredménnyel, ám erre sem tennénk fel nagyobb összeget. Az ukránoknak a döntetlen is jó, Tunéziának két góllal, Szaúd-Arábiának öttel kellene nyernie az utolsó meccsén, nem meglepő, hogy a tippünk: ukrán továbbjutás.  • Bérelnék
  • Személyi kölcsön