Miért hagyja ki Thierry Henry a fejeseket?

2006.06.21. 08:09
Nem a balfék szövetségi kapitány, vagy a kiöregedett kapitány okozza a francia futballválogatott újabb leszereplését. Egy szatirikus francia sportlap Thierry Henry fejelésre alkalmatlan homlokával magyarázza a kudarcot.

Nem először publikálja a kritikus és szatirikus francia sportlap, a Cahiers de Football (CdF) Ludwig von Beatriz Schönberg, a Hambourg-en-Bresse-i egyetem antropometrikusának tanulmányát. A 2004-es Eb-n, a görögöktől elszenvedett 1-0-s vereség után már elővették, és egyelőre úgy látszik, kétévente újra és újra elő fogják venni magyarázatát, hogy miért is nem eredményesek a franciák. Thierry Henry fejformája miatt.


Egy újabb, hiábavaló próbálkozás a koreaiak ellen (Fotó: AFP)

A fejesnél három dologra, a helyezkedésre, a levegőben való közlekedésre és a jó célzásra kell ügyelnie a játékosnak. Henry jól képzett játékos, és a rengeteg fejes, ami gólt ugyan nem, de gólhelyzetet ért, mind azt bizonyítja, Henry jól helyezkedik a beadásoknál.

Schönberg úgy találta, Henrynak a célzással vannak problémái, amire van racionális magyarázat: az Arsenal játékosának fejformája tehet a mellé fejelt labdákról.


(Illusztráció: Cahiers de Football)

Henry homlokán kifejezetten kicsi a "hasznos felület". Az ábrán (Fig.1) jól látszik, hogy a homlokrész (a) mindössze 3,5 centiméter magas, a felhasználható felületet pedig tovább csökkenti, hogy igen keskeny koponyáról beszélhetünk a francia sztár esetében. (Miközben ezer és ezer nő véleménye szerint Henrynak van a legszebb koponyája a világ futballmezőnyében.)

A teremtő azzal is nehezítette Henry fejelési képességeit, hogy homlokának keresztmetszeti íve erősen megtörik, amivel ugyan létrejön egy második "hasznos felület" (b), de ez ebben a formájában viszont használhatatlan. Henry feje remekül szeli a levegőt, de labdakezelésre alkalmatlan, szögezi le Schönberg tanulmánya.


A professzor természetesen összehasonlításokat is végzett. A németek nyolcvanas években elért eredményeiből - az 1982-es vb-ezüstből és az 1980-as Eb-aranyból - gólt érő fejeseivel az oroszlánrészt vállaló Horst Hrubesch koponyája szinte kiabálja, hogy viselője a fejesgólra született. A hasznos felület Hrubesch homlokánál duplája a franciáénál (7 centiméter magas) és teljesen egyenes, nem zavarják a célzást görbületek, egyéb dudorok (a pattanások a tudomány mai állása szerint nem zavarják a fejelést).


Az antropometrikaprofesszor, mint általában a tudományok lelkes képviselői, nem elégedett meg a teremtés eredményeivel, ezért tovább vizsgálódott, és megtalálta a tökéletes fejesek homlokát - Frankenstein teremtményéében.

A tanulmány ugyan megjegyezi, hogy "mozgásában kissé ugyan korlátozott" csatár lenne az első tudós által összeszerelt emberlény. Sem helyezkedési, sem célzásbeli problémák nem merülnének fel azonban a 12,5 centiméteres homlokkal rendelkező Frankenstein-szörnynél. És még fogyatékos értelmi képességeivel sem tűnne ki a csatárok közül, jegyzi meg a CdF.  • Bérelnék
  • Bankszámla