Eleonóra
-1 °C
2 °C
Tóth Ivett
ma 02:00
Tóth Ivett
Műkorcsolya

Ronaldo a nap Norbija

2006.06.23. 01:51
Ha nem volt ideje megnézni a csütörtöki mérkőzéseket, akkor azért, ha volt, akkor meg azért olvassa el, hogy mik voltak a nap izéi. Még nem dőlt el semmi, Ghána is lehet világbajnok. Tizennegyedik nap a vébén.

Az első játéknapon győztek a németek, a másodikon megszerettük Trinidad és Tobagót, a harmadikon jót röhögtünk Verebesen, a negyediken bunkózott egy ghánai, az ötödiken bénázott Ronaldo, a hatodikon kivégezték Ukrajnát, a hetediken győztek a németek, a nyolcadikon szivarozott Maradona, a kilencediken hülyeséget csinált Gyan, a tizediken gólpasszt adott Ronaldo, a tizenegyediken felfedeztük a togói Zidane-t, a tizenkettediken győztek a németek, a tizenharmadikon két portugál szerelmeskedett. És mit hozott a tizennegyedik játéknap?

Olaszország–Csehország 2-0

A nap cseréje: Marco Materazzi (Olaszország, Inter Milan)
Nem szép ilyet mondani, de talán szerencséje volt az olasz válogatottnak Alessandro Nesta korai lágyéksérülésével. Tizenhét percig volt a pályán, egy eltévedt becsúszás és több bizonytalan megmozdulás a mérlege. A helyére beállt, ezen a vébén most bemutatkozó 32 éves Materazzi kilenc percet töltött a pályán, amikor megszerezte a vezetést Olaszországnak. A négy évvel ezelőtti világbajnokságon ugyanúgy a sérült Nesta helyére állt be az első félidőben, mint most, csakhogy akkor Horvátország 2-1-re győzött az olaszok ellen. Se előtte, se utána nem játszott többet azon a vébén. Huszonkilencedik válogatott mérkőzésén ez volt az első gólja a hátvédnek. Furcsa, de a 2000/2001-es szezonban 12 góllal a Perugia házi gólkirálya lett, bár nem csatárt játszott, ő volt a büntetőrúgó, amolyan Sebők Vili.

A nap régiója: Nyugat-Európa


Nézze meg képeinket!
Nyugat-európai válogatott (értsd: nem volt szocialista) ezen a vébén még nem kapott ki, pedig már csak Franciaország, Spanyolország és Svájc nem játszott a 3. fordulóban, de pénteken mindhárman esélyesek a győzelemre Togo, Szaúd-Arábia és Dél-Korea ellen. (Na jó, a francia győzelemre nem veszünk mérget.) Még különösebb, hogy egymással sem bírtak. Anglia Svédországgal, Franciaország Svájccal játszott döntetlent. A kilenc válogatott Nyugat-Európán kívüliek elleni mérlege egészen bámulatos. Húsz mérkőzésből tizenhat győzelem, négy döntetlen. Franciaország és Svájc pénteken csatlakozhat a legjobb tizenhat csapathoz, de legrosszabb esetben is egyikük továbbjut. Négy éve Franciaország és Portugália, nyolc éve Skócia, Ausztria, Spanyolország és Belgium búcsúzott a csoportkör után nyugatról. Mielőtt a nyugati felsőbbrendűségen merengenénk, azért nem árt megjegyezni, hogy a német csatárduó egymás között lengyelül beszél, a svédeknél játszó Zlatan Ibrahimovic felajánlotta szolgálatait a formálódó bosznia-hercegovinai válogatottnak is, de ügyetlennek találták, a svájci keret tagja a spanyol-olasz Ricardo Cabanas, a macedón származású Blerim Dzemaili, a török sarj Hakan Yakin, a francia válogatott zömét pedig színes bőrű játékosok alkotják. Mi ezzel szemben csak egy román Vasile Miriutát és egy brazil Leandrót tudunk felmutatni, nem is vagyunk ott a vébén.

A nap csalódása: a cseh csatárok
Végre a csehek is megérezhetik, hogy mit érezhettek eleink az 1969-es marseille-i vébéselejtezőn, amikor elhangzott a szállóigévé lett sikoly: "Jönnek a csehszlovákok!" Az olaszok most ugyan egyáltalán nem voltak olyan félelmetesek, mint Adamecék, a cseh csatárok láttán viszont elkámpicsorodtunk. Jan Koller az első meccsen megsérült, Milan Baros játszott, bár nem volt még egészséges, Jiri Stajner nem a posztján szerepelt, Heinz nem volt nyerő csereember, mint a két évvel ezelőtti Eb-n, ahol két gólt is lőtt.

Ghána–Egyesült Államok 2-1

A nap összeesküvés-elmélete: Brian Mc Bride (USA, FC Fulham) vérzése
Egy friss városi legenda szerint Brian McBride azért vérzett annyira de Rossi könyöklése után, mert doppingolt, az egyik szernek ugyanis a vérzékenység a mellékhatása. Hasonló, de közel sem annyira durva jelenet most is volt, és mit ad Isten, McBride ismét vérezni kezdett. A bundagyanúban mi nem hiszünk. Vannak olyan jók az amerikaiak, hogy három meccsen egy pontot tiltott szerek nélkül is szereznek.

A nap összeomlása: Claudio Reyna (Manchester City)


Klikk a képre!
Az első ghánai gól előtt Claudio Reyna, mint aki alól kihúzzák a szőnyeget, összeesett a kapujától harminc méterre. Szerencsétlenségére pont nála volt a labda. Azonban nem teljes magától esett el Reyna, mert Hamin Draman térdével ütközött a térde. A ghánai azonban nem habozott, fogta magát, a labdával az amerikai kapuig nyargalt, és szépen kilőtte a hosszú sarkot. Draman nem tudhatta, hogy Reyna megsérült, első pillanatra inkább ügyetlenségnek tűnt az amerikai összeomlása. Később mindkét játékost sérülés miatt kellett levinni.

A nap debütálása: Ghána
A hat vébéújonc közül Ghána az első, amelyik csoportjából továbbjutott. Trinidad és Tobago, Elefántcsontpart, Angola és Togo már kiesett, a négy válogatott összesen hat pontot szerzett, pont annyit, amennyit Ghána. Pénteken - távol álljon tőlünk, hogy lelombozzuk a tunéziai futball szerelmeseit - újabb újonc, Ukrajna is csatlakozhat a legjobb tizenhat közé. A már kiesett szerbeknek legalább lesz kiért szorítaniuk. Draman a Crvena Zvezdában játszik ugyan, de nem rá, hanem a szövetségi kapitányra, Ratomir Dujkovicsra gondoltunk.

Ausztrália–Horvátország 2-2

A nap érthetetlen döntése: FIFA
A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) az Ausztrália–Horvátország mérkőzés vezetésére az angol Graham Pollt jelölte ki, akinek ugyanaz a II. Erzsébet királynő az államfője, mint az ausztrál játékosoknak. Olyan ez, mintha a Kiegyezés után egy osztrákot jelöltek volna a magyar válogatott mérkőzésének vezetésére. Ebben az esetben nem is az lett volna a félő, hogy nekünk fúj a labanc bíró, éppen ellenkezőleg. Valami ilyesmi történt ezen a meccsen is.

A nap hülyebírója: Graham Poll
A nap izéi sorozatunkba eddig mindhárom meccsvezetése bekerült. A Dél-Korea–Togón Jean-Paul Abalónak előbb a piros lapot mutatta fel, majd a sárgát. Az ukrán–szaúdin a nap passzával ugratta ki Andrij Voronint. Poll vonzza a hülye helyzeteket. Most kétszer kellett elkezdeniük a meccset az ausztráloknak, bár ez nem annyira Poll hibája, mint egy lelátóról sípoló nézőé. (Pollból azért kinézzük, hogy ő tréfálkozott, a bíróhumor nagyon belterjes.) Ennél azért sokkal súlyosabb hibái voltak, és 3:1 arányban az ausztrálokat sújtotta. A 7. percben Vidukát terítette a földre Simunic a büntetőterületen belül, Poll nem fújt, a 76. percben Tomas kezezett másodszor a 16-oson belül, de míg az elsőért büntetőt ítélt, a második, sokkal látványosabbért csak szöglet járt. A horvátok akkor reklamálhattak, szerintünk jogosan, amikor Poll nem fújta le az ausztrálok egyenlítő gólját les miatt. (Poll védelmében jegyezzük meg, hogy partjelzői sem segítettek, a harmadik világban nem véletlenül terjednek a rendőr-postás-partjelző viccek.) Ami viszont ezután történt, arra nincs mentség: Josip Simunicnak a 90. percben felmutatta második sárga lapját, de nem állította ki. Csak három perccel később, a lefújáskor mutatta fel neki - a harmadik sárga lap után - a pirosat, reklamálásáért. (Nem hisszük, hogy Simunic a második sárga után elmaradt pirosat kérte számon.) Ez utóbbi műhibáról egy olvasónk ezt írta: "Poll hibája kábé az a szint, mintha a tévé nyilvánossága előtt a világ egyik vezető orvosa egy szívátültetésen egy tüdőt tenne az emberbe és nem venné észre." És ezt a fatális hibát nem a benini, a mali vagy a ruandai bíró, hanem a futball őshazájából érkező Graham Poll követte el.

A nap megtört átka: Horvátország gólt szerez

Ki volt a nap embere?

 • 526
  Ronaldo (brazil)
 • 470
  Poll (angol)
 • 91
  Hiddink (Ausztrália szövetségi kapitánya)
 • 60
  Materazzi (olasz)
 • 37
  Valaki más
 • 17
  Dramani (ghánai)
A vébé első két meccsén nem tudott gólt rúgni Horvátország. Az átok már a második percben megtört, Dario Srna 24 méteres szabadrúgásból lőtt gólt a horvát származású Zeljko Kalacnak.

A nap átka: Horvátország kiesése
Az 1998-as világbajnoki bronzérem óta a nagy tornákon a horvát válogatott képtelen továbbjutni a csoportjából. A 2000-es Eb-re ki se jutott, a 2002-es vébén hiába győzte le az olaszokat, csak a harmadik lett csoportjában, a 2004-es Eb-n győzelem nélkül, két ponttal esett ki, éppen úgy, ahogy most.

A nap szövetségi kapitánya: Guus Hiddink (holland, Ausztrália)
A holland mester 1998-ban hazája válogatottját, 2002-ben Dél-Koreát vezette világbajnoki negyedik helyre. Most sokan megmosolyogták, amikor Ausztrália továbbjutásáról beszélt, bár az első két forduló alapján megjósolható volt a horvátok kiejtése. Az ausztráloknak nincsenek klasszisaik, viszont a csapat fegyelmezett, mint egy bányászzenekar. A korai kapott gól vagy a két meg nem adott tizenegyes nem zavarta meg őket, mint a kelet-európai válogatottak többségét, élükön a magyarral, mentek tovább, mint akik biztosak benne, hogy a meccs lefújásakor csakis ők lehetnek boldogok. Válogatottja nem ült rá az eredményre a továbbjutásukat jelentő egyenlítő gólok után sem, nem úgy Horvátország, Simunicék legszívesebben már a 2. perctől húzták volna az időt. Csak nem megint a negyedik helyet célozta meg Hiddink? Ehhez már csak két meccset kell nyernie. Először az olaszok, majd, akár, korábbi csapata, Dél-Korea ellen. Kelet-Európa csak tanulhat Hiddinktől, és tanulni is fog, mert a holland mester a nyártól az orosz válogatott irányítását veszi át.

A nap potyagóljának elszenvedője: Zeljko Kalac (Ausztrália, AC Milan)
A kapusposzton szorul erősítésre Ausztrália. A japánok ellen Mark Schwarzer kezdett, de egy kapu előtti kalandozásából született meg Japán vezetőgólja. A brazilok ellen még maradhatott a kapuban, de Hiddink szerint mindkét gólt védhette volna egy jobb kapus. A jobb kapust Zeljko Kalac személyében vélte megtalálni, de számítása nem vált be. Niko Kovac 17 méteres lövését csúnyán bevédte, a labda átpattant a fekvő kapuson. Ha Hiddink még védhetne is, tényleg a négy közé mennének az ausztrálok.

Brazília–Japán 4-1

A nap embere (Norbija): Ronaldo (Brazília, Real Madrid)
Mekkora kupleráj lehet az a Real Madrid, hogy ennyire hagyták elhízni a világ egyik legértékesebb játékosát. A dundi Ronaldót az első meccsen még a nap magyarja címmel díjaztuk, a másodikon már adott egy gólpasszt, most pedig ismét a régi Ronaldót láthattuk, igaz, még mindig jó tíz kilóval súlyosabban. Carlos Alberto Parreira szövetségi kapitány szerint a közös felkészülés óta négy kilót fogyott, és lám, máris lőtt két gólt, voltak veszélyes helyzetei és remek kényszerítőzései, például Ronaldinhóval. Ha így folytatódik, még kapós lehet a Ronaldo update diéta. Reszkess, Norbi!

A nap kapuscseréje: Dida (Brazília, AC Milan) helyett Rogerio Ceni ( Sao Paulo)
"Ne gyere Sao Pauló-ba!" - tanácsolták Parreira szövetségi kapitánynak, amikor 1994-ben világbajnok lett a brazil válogatottal. A harag oka az volt, hogy a válogatottba csupán hat játékost hívott be a Világkupa-győztes Sao Pauló-ból. Most csak egy játékost, a második számú kapus Cenit adja a brazil klub, a többiek - Ricardinho kivételével - mind Európában játszanak. Mégsem a Sao Pauló-i drukkerek esetleges haragja, inkább a cserekapus lelkének ápolása motiválta a cserét. A brazilokra most már éles meccsek várnak, nem valószínű, hogy lesz lehetőség egy újabb gesztusra. Parreira edzői tehetsége labdazsonglőrjei képességéhez mérhető. Lehet, hogy mégis Brazília lesz a világbajnok?