Senderosé a nap lefejelése

2006.06.24. 00:51
Ha nem volt ideje megnézni a pénteki mérkőzéseket, akkor azért, ha volt, akkor meg azért olvassa el, hogy mik voltak a nap izéi. Még nem dőlt el semmi, Svájc is lehet világbajnok. Tizenötödik nap a vébén.

Az első játéknapon győztek a németek, a másodikon megszerettük Trinidad és Tobagót, a harmadikon jót röhögtünk Verebesen, a negyediken bunkózott egy ghánai, az ötödiken bénázott Ronaldo, a hatodikon kivégezték Ukrajnát, a hetediken győztek a németek, a nyolcadikon szivarozott Maradona, a kilencediken hülyeséget csinált Gyan, a tizediken gólpasszt adott Ronaldo, a tizenegyediken felfedeztük a togói Zidane-t, a tizenkettediken győztek a németek, a tizenharmadikon két portugál szerelmeskedett, a tizennegyediken három sárga lapot kapott Simunic. És mit hozott a tizenötödik játéknap?

Ukrajna–Tunézia 1-0

A nap kómája: Ukrajna–Tunézia

Ki volt a nap embere?

Képzeljék el, hogy a meccs után az egyik néző kómába esik, és miután felébred, az ukrán–tunéziain kívül minden kiesik az emlékezetéből. Az új élethez elegendő erőt ebből a meccsből nem lehet meríteni, ez még nekünk, húsz éve semleges nézőknek is sok volt. A futball ünnepe volt a H csoport két pénteki mérkőzéséhez képest a vébé harmadik játéknapja, amikor azt hittük, ennél nincs lejjebb. (Akkor játszották például a portugál–angolai meccset.) Az egyetlen gól például úgy esett, hogy... figyeljék csak:

A nap műesése: Andrij Sevcsenko (Ukrajna, Chelsea)
Az ukránok előző meccsén már egy jobb NB 1-es csatárra emlékeztetett, most viszont nem lehet büszke magára a 2004-es aranylabdás. A tunéziai kapus hibája után Sevcsenko a saját bokáját koccantotta össze, erre mondjuk tényleg csak a legnagyobbak képesek. Sárga lap helyett 11-est kapott, be is lőtte.

A nap hülyebírója: Carlos Amarilla (Paraguay)
Észrevették, hogy lassan minden napra jut hülyebíró, pedig a játékvezetőkkel szembeni mércénk, úgy szakmailag, mint emberileg, eléggé alacsony. Amarilla egyrészt beszopta Sevcsenko mutatványát, másrészt öt perccel korábban nem vette észre, hogy Anisz Ajari szabadrúgásába Andrij Voronin kézzel ért bele a tizenhatoson belül. Ha észreveszi, akkor a vébé egyik büntetéscsapata helyett a másik megy tovább.

A nap hülyegyereke: Ziad Dzsaziri (Tunézia, Troyes)


Klikk a képre!
Tunézia első meccsén gólt lőtt és gólpasszt adott, most viszont nehéz helyzetbe hozta a győzelem esetén továbbjutó csapatát. Az első félidő hosszabbításában hátulról rúgott bele ellenfelébe, ezért Amarillától még egy sárga lapot kapott. A bíró védelmében jegyezzük meg, hogy a pirossal nem várta meg a harmadik sárga lapot, a szabályok szellemében rögtön leküldte a csatárt a pályáról. Amúgy hasonló hülyeségekben bővelkedett a vébé, fölöslegesen büntette magát második sárga lappal, és így kiállítással vagy a következő meccsre szóló eltiltással a mexikói Luis Perez, az elefántcsontparti Drogba vagy a ghánai Gyan.

A nap mentése: Ukrajna
Az öt kelet-európai válogatottból négy esett ki a csoportmeccseken. A posztkommunizmus becsületét éppen az az ukrán válogatott mentette meg, amelyik az első fordulóban katasztrofális vereséget szenvedett. A mérleg még így is jobb, mint a négy évvel ezelőtti vébén, ahol mind a négy volt szocialista ország válogatottja kiesett. Ukrajna egyébként újoncként jutott a legjobb 16 közé, ez a bravúr csak Ghánának sikerült. A pénteki játékuk alapján azonban azt kívántuk, hogy következő ellenfelük végezze ki, még ha Dél-Korea lesz is.

Spanyolország–Szaúd-Arábia 1-0

A nap B válogatottja: Spanyolország


Galéria!
A már a második fordulóban továbbjutott csapatok edzőivel ellentétben Luis Aragones spanyol szövetségi kapitány nem taktikázott a sárgalaposokkal, inkább egy az egyben a második csapatát küldte a pályára. A spanyol B csak 1-0-ra győzött, mivel csatáraik annyira önzők voltak, hogy még közvetlen családtagjaiknak sem adtak volna labdát. Aragonest dicséret illeti a bátor próbálkozásért, de ne vigyük túlzásba a dicséretet; ezen a vébén csak a szaúdi "terroristák" ellen tehette ezt meg a spanyol válogatott.

A nap Juanitója: Juanito (Spanyolország, Real Betis)
A spanyolok győztes gólját a Betis 29 éves védője lőtte, aki a 2002-es magyar–spanyolon (1-1) volt először válogatott. A kispados hátvéd előtt volt már egy másik Juanito, gyerekkorom sztárja, a Real Madrid csatára. A legenda szerint a Real drukkerei a meccsek minden hetedik percében eléneklik az "Illa, Illa, Illa... Juanito Maravilla" kezdetű dalt. A hetes mezben játszó Juanito autóbalesetben vesztette életét tizennégy évvel ezelőtt.

Svájc–Dél-Korea 2-0

A nap lefejelése: Philippe Senderos (Svájc, Arsenal)


Az első gól előtt Senderos nemcsak a labdát, hanem a dél-koreai Csoj Dzsincseult is lefejelte. Előbbit szándékosan, utóbbit aligha. A vérző fejjel rohanó kopasz óriást nézők milliárdjai látták szerte a világon, és nem lennénk meglepve, ha gyengébb idegzetű anyukák és apukák törnék derékba a következő napokban kisgyerekük futballkarrierjét. A védő Senderos amúgy hiába szerzett gólt, eléggé bizonytalanul játszott a védelem tengelyében, egyszer a hátáról pattant az így gólhelyzetbe kerülő Pak Csajang elé a labda, és egy sárga lapot is összeszedett. Mégsem ezért, hanem egy karsérülés miatt cserélték le, ráesett a könyökére. A helyére beállt Djourou-val - arsenalos klubtársával - a védelem stabilizálódott, és, láss csodát, Svájc a harminckettőből egyetlen csapatként nem kapott gólt a vébé csoportmeccsein.

A nap felülbírálása: Carlos Chandia (Chile) játékvezető
Az egyenlítésért rohamoztak a dél-koreaiak, és úgy tűnt, sikerrel is járhatnak; intő jel volt, hogy Togo ellen fordítottak, Franciaország ellen egyenlítettek. A 77. percben a lesen álló Alexander Frei egy védőtől kapott labdát. Gonzalez partjelző úgy láthatta, hogy csapattársától kapott gólpasszt, ezért tolatást végző vasutasokat megszégyenítően lengette a zászlaját, de Chandia felülbírálta, és megadta a gólt. (Itt jegyezzük meg, hogy a szaklapok méltatlanul keveset foglalkoznak a felülbírált partjelzők lelkivilágával, pedig számuk folyamatosan nő.) A dél-koreaiak hevesen reklamáltak, miközben a futballvilág haladó gondolkodású dolgozói az ecuadori Moreno és az egyiptomi Ghandour négy évvel ezelőtti, Dél-Korea javára elkövetett csalássorozatára emlékeztek egyperces néma vigyázban állással. Az előbbi ítéletei ellen az olaszok, az utóbbié ellen a spanyolok tiltakoztak hasonló elánnal, csakhogy nekik igazuk is volt.

A nap vesztese: Ázsia
Négy évvel ezelőtt Dél-Korea az elődöntőbe, Japán a nyolcaddöntőbe jutott. A bírói csalások különösen az előbbi csapat javára voltak vérlázítóak. Egy vébé megrendezése hiába lök nagyot egy ország labdarúgásán, a vébén az ázsiai csapatok most mind kiestek. Irán, Japán és Szaúd-Arábia egy, Dél-Korea négy ponttal. Helyreállt a világ rendje, bár a futballázsiainak számító Ausztrália (most hagyták ott az óceániai szövetséget az ázsiai kedvéért) megmentette a kontinens becsületét, de lehet, hogy csak só a sebbe.

Franciaország–Togo 2-0

A nap embere: Patrick Vieira (Franciaország, Juventus)
Raymond Domenech szövetségi kapitánynak, miután a kiesés szélére sodorta Franciaországot, végre megjött az esze. Igaz, ehhez Zidane eltiltása is kellett. A vébén először végre nem egy, hanem két csatárral - Henry mellett Trezeguet-vel - kezdett a francia válogatott, és a Zidane nélküli középpályássorban több hely maradt Vieirának, aki élt a lehetőséggel, gólt lőtt, gólpasszt adott. A nagy kérdés: Domenech hol talál helyet a spanyolok elleni nyolcaddöntőn visszatérő, a válogatottságtól a vébén búcsúzó Zidane-nak?


A nap megtört átka: Franciaország
A francia válogatott az 1998-ban megnyert párizsi döntő óta nem nyert vébémeccset. Az ellenfelek: Szenegál 0-1, Uruguay 0-0, Dánia 0-2, Svájc 0-0, Dél-Korea 1-1. Az átok nyolc év után a nem éppen acélos Togo ellen tört meg, de hát az eddigi ellenfelek sem voltak világverők.

A nap Eb-csoportja: B
Oké, van még itt egy vébé, amit le kell játszani. A 2008-as Európa-bajnokság selejtezőiben - itt még mi is versenyben vagyunk - van egy héttagú csoport, ahol három válogatott is érdekelt a vébé nyolcaddöntőiben. Franciaország a spanyolok, Olaszország az ausztrálok, Ukrajna a svájciak ellen játszik a nyolc közé jutásért. Az olasz és az ukrán válogatott már a negyeddöntőben összetalálkozhat, a franciák a másik ágon vannak.  • Hírek
  • Támogatások