Emőke
-4 °C
9 °C

'A bíró magának is adhatott volna lapot'

2006.06.26. 13:29
A FIFA elnöke, Sepp Blatter bírálta a rekordszámú piroslappal véget ért holland-portugál meccset vezető Valentin Ivanovot, aki valószínűleg több meccset nem vezet a vb-n.
"A játékvezető adhatott volna magának is egy sárgát" - ironizált a vasárnapi, húsz sárga és négy piroslappal véget ért Portugália-Hollandia (1-0) nyolcaddöntő után Sepp Blatter, a FIFA elnöke. (A FIFA számításai szerint 16 sárga, mert a második sárgákat már pirosnak számolja a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség. Ivanov a sárga kártyát hússzor emelte magasba.)

A nyolcadik percben kezdődtek a gondok

Valentin Ivanov játékvezető gondjai a nyolcadik percben kezdődtek, amikor Khalid Boulahrouz különösen durva szabálytalanságát, combon talpalta Cristiano Ronaldót, nem piros, csak sárga lappal büntette.

A portugál játékost alig húsz perc múlva a sérülés miatt le kellett cserélni, a meccs kezdett durvulni, és közrejátszott a holland játékosok érthetetlen viselkedése: Arjen Robben és Mark van Bommel folyton estek, látszott, arra mennek, minél hamarabb csökkentsék az ellenfél létszámát.

Rájátszott mindkét oldal

Costinhát állította ki először a bíró, közvetlenül a szünet előtt, jogosan, mert kézzel ütött a labdába a középpályán. A második félidőben Boulahrouz egy könyöklésért szintén második sárgával ment le, ami ugyancsak jogos volt, bár a játékvezető nem láthatta pontosan, mi történt: leginkább Figo remek színészi teljesítménye miatt mutatta fel gondolkodás nélkül az újabb lapot.

"Kár, hogy a bíró káosszá tette a meccset - idézte a skysports.com Marco van Basten holland szövetségi kapitányt. - A második félidőben ha 20-25 percet játszottunk sérülések, lapok és fetrengések miatt. Kár, hogy a bíráskodás ennyire befolyásolta a meccset".

Tény, Ivanovnak teljesen kicsúszott a kezéből az irányítás, de nagyon nehéz dolga volt a szimulálások és a sportszerűtlenségek miatt. Még ha mindent tökéletesen csinál, akkor sem jöhetett volna ki pozitívan a csatává fajult mérkőzésből.

"Nem volt sportszerű a meccs"

Az utolsó negyedórában Decót küldte le, aki első sárgáját azért kapta, mert felrúgta Johnny Heitingát: a védő nem adta vissza a labdát, ami az ápolási szünet előtt a portugáloknál volt. A Barcelona középpályása néhány percen belül begyűjtötte újabb lapját, akadályozta egy holland szabadrúgás elvégzését.

"Látványos, érzelmes és izgalmas találkozó volt, drámai végződéssel. A játékvezető sajnos beavatkozott, néhány futballista meg nem volt sportszerű" - elemezte a történteket Blatter.

"Mindkét oldalon voltak túlkapások"

A hosszabbításban még Giovanni van Bronckhorstot is leküldte második sárgával Ivanov, így a meccset mindkét csapat kilenc-kilenc emberrel fejezte be.

"Három és fél éve vagyok a portugálok edzője, de még sosem végeztünk kilenc emberrel. A FIFA folyton a sportszerű játékot hirdeti, de ezen a meccsen mindent láttunk, csak azt nem" - nyilatkozta a portugálok brazil szakvezetője, Luis Felipe Scolari. A tréner szerint "mindkét oldalon voltak túlkapások, de Decót provokálták".

A holland kapus reálisan értékelt

A holland kapus, Edwin van der Sar messziről követte az eseményeket, higgadtabban tudta értékelni a meccset: "A portugálok csapata okosabban játszott, mi kihagytuk a helyzeteinket, emiatt vesztettünk".

A találkozón a FIFA hivatalos vb-honlapjának statisztikái szerint mindössze 25 szabálytalanság volt, de súlyosbítja, hogy húsz lapot ért belőle. Ivanov biztosan nem vezethet még egy meccset a vb-n, valószínűleg ő lesz a második bíró, akit hazaküldenek.

Poll volt az első haza küldött bíró

Az első az angol Graham Poll, aki a horvát-ausztrál csoportmeccsen két sárgalap után nem adott pirosat Josip Simunicnak, csak a harmadik után, ráadásul a lefúst követően állította ki.