Emőke
-4 °C
9 °C

A hollandok a nap bunkói

2006.06.26. 00:44
Ha nem volt ideje megnézni a vasárnapi mérkőzéseket, akkor azért, ha volt, akkor meg azért olvassa el, hogy mik voltak a nap izéi. Még nem dőlt el semmi, Portugália is lehet világbajnok. Tizenhetedik nap a vébén.

Az első játéknapon győztek a németek, a másodikon megszerettük Trinidad és Tobagót, a harmadikon jót röhögtünk Verebesen, a negyediken bunkózott egy ghánai, az ötödiken bénázott Ronaldo, a hatodikon kivégezték Ukrajnát, a hetediken győztek a németek, a nyolcadikon szivarozott Maradona, a kilencediken hülyeséget csinált Gyan, a tizediken gólpasszt adott Ronaldo, a tizenegyediken felfedeztük a togói Zidane-t, a tizenkettediken győztek a németek, a tizenharmadikon két portugál szerelmeskedett, a tizennegyediken három sárga lapot kapott Simunic, a tizenötödiken nyolc év után nyertek a franciák, a tizenhatodikon győztek a németek. És mit hozott a tizenhetedik játéknap?

A nap tévedése: FIFA
A szombati argentin–mexikói meccs argentin egyenlítő gólját a mexikóiak gólcsúcstartója, Jared Borgetti szerezte. Elsőre Hernan Crespo tűnt gólszerzőnek, a lassításban azonban - több kameraállásból is - egyértelmű volt, hogy Borgetti fejelt a hálóba. A FIFA technikai bizottsága mégis úgy döntött, hogy Crespónak adják a gólt. Azt üdvözölni tudjuk, hogy, szakítva a régi hagyománnyal, a sorfalon megpattanó szabadrúgást végre a gólszerzőnek, nem a szerencsétlen védekező játékosnak adják. Ezt a gólt viszont Borgetti igenis megérdemelte, annál is inkább, mert az amerikaiak külön képzésben részesülnek a játék e ritka, ám vidám eleméből. A négy öngólosból - nálunk Borgetti marad a gólszerző, megkockáztatva a FIFA haragját - a paraguayi Carlos Gamarra, a Trinidad és Tobagó-i Brent Sancho is a tengerentúlról jött, a legszebb öngólt viszont európai focista, az olasz Cristian Zaccardo szerezte az USA ellen.

Anglia–Ecuador 1-0

A nap sérülése: Carlos Tenorio (Ecuador, as-Szadd)
Isten nem ver bottal, tartja az ősi mesztic mondás. Szegény Carlos Tenorio világklasszisokat megszégyenítően játszotta el az angolok alapvonalánál, hogy Owen Hargreaves felrúgta őt. Valójában összezuhant, mint egy pénzügyi spekulánsoknak kitett latin-amerikai valuta. Olyan szerencsétlenül dobta fel magát, hogy megsérült, le kellett cserélni.

A nap magyarja: Frank Lampard (Anglia, Chelsea)
Még ezen a falusi rangadónak is gyönge mérkőzésen is kitűnt bénaságával. Különösen David Beckham szabadrúgásgólja után adott el sok labdát az ecuadori kapu előtt, pedig már csak egy húzás hiányzott a totális ziccerhez. A legnagyobbat akkor hibázta, amikor Wayne Rooney zseniális csellel ment el a 130-szoros válogatott Ivan Hurtado mellett, passzát csúnyán az égbe lőtte.

A nap időhúzása: Anglia
Az angolok vérében nincs benne úgy az időhúzás, mint az ecuadoriakéban, fogjuk ezt az időjárásra, szakadó esőben nehezebb lazsálni, mint negyven fokos hőségben. Beckham góljáig az ecuadori játékosok sérülést színlelve húzták az időt, az ő szemszögükből teljesen érthető módon. Az angolok viszont 1-0 után még arra sem méltatták a nézőket, hogy kitaláljanak valami jó indokot az időhúzásra. Egyszerűen nem végezték el a pontrúgásokat, ha mégis, akkor olyan undorral tették, mintha szarlapátolás előtt állnának. Egy angol csapattól szokatlan módon ketten is időhúzásért kaptak sárga lapot: a kapus Robinson és a védő Carragher. Amúgy az időhúzásért kapott sárga lap után lehet csak igazán időt húzni. A sárgáért kapott reklamálás is időhúzás, és a következő percekben is lehet időt húzni, mert nincs az a bíró, aki még egy sárgát adjon.

A nap kiesése: Ecuador

Ki volt a nap embere?

 • 1201
  Ivanov (orosz)
 • 433
  Maniche (portugál)
 • 201
  Beckham (angol)
 • 70
  Valaki más
 • 8
  Terry (angol)
Kár merengeni azon, hogy mi lett volna, ha a tizedik percben Carlos Tenorio nem kapufát, hanem gólt lő. (Egy jó meccs, egynél több góllal, ugyanígy angol továbbjutással.) A közelmúlt alapján Dél-Amerikából Argentínán és Brazílián kívül másnak nincs esélye a legjobb nyolc közé jutni. Ez a bravúr utoljára 1978-ban sikerült Perunak, egyben fejet hajthatunk a kétszeres világbajnok Uruguay előtt. Labdarúgásuk egyetlen képviselője a vébén Jorge Luis Larrionda játékvezető, aki az olasz-amerikai meccsen három játékost állított ki jogosan, a jogos ítéletekből pedig még a góloknál is kevesebb van ezen a vébén.

A nap érthetetlen döntése: John Terry (Anglia, Chelsea) a nap embere
A FIFA mérkőzéselemzői - ennek a csapatnak a tagja Mezey György is - minden meccs után megválasztják a legjobb játékost. Most érthetetlen döntést hoztak, a meccs embere cím náluk John Terryé lett. A védő két-három centiméter híján lett a nap lúzere: ő volt az a játékos, aki a tizedik percben az egyedül álló Tenorióhoz fejelte a labdát, a helyzetből csak azért nem lett gól, mert Ashley Cole a kapufára mentette az ecuadori lövését.

Portugália–Hollandia 1-0

A nap csapata: Chelsea
Roman Abramovics jó érzékkel válogatja meg játékosait. Maniche góljával a Chelsea játékosai lőtték a legtöbb gólt a vébén, hetet, és ebben még az új igazolás Sevcsenko két gólja nincs is benne. A klubgóllövőlista további helyezettjei: Atletico Madrid, AC Milan, (6-6 gól), Werder Bremen, Liverpool, Arsenal (5-5 gól), Real Madrid, Barcelona (4-4 gól).

A nap bunkói: Hollandia játékosai
A futball minden szépségét felvonultatták a csapatok ezen a mérkőzésen: páros lábbal becsúszás, színészkedés, lerúgás, kakaskodás, kisebb tömegverekedés, vb-rekordot jelentő négy kiállítás és tizenöt sárga lap. (Korábban mindössze négy meccsen volt három kiállítás; az egyik a mostani Olaszország-USA.) A semleges néző a bokszban a kiesést, a Forma-1-ben a karambolt, futballban a bunyót szereti. Hogy hol ment el a vasárnapi meccs? Úgy két éve, a két csapat Európa-bajnoki elődöntője óta van elszámolnivalója a vesztes hollandoknak a portugálokkal. "Az úgy kezdődött, hogy a másik visszaütött" - hangzik a régi groningeni igazság, szerintünk mégis inkább a hollandok a ludasak. A mérkőzés első percétől vadásztak Cristiano Ronaldóra, akit először van Bommel, majd Boulahrouz rúgott fel sárga lapot érően, a második szabálytalanság miatt le is kellett cserélni a később a cserepadon síró sztárt. Itt ment félre a meccs, utána már a portugálok sem maradtak adósai a hollandoknak, akik kétszer is azzal vétették észre magukat, hogy nem adták vissza a labdát a portugáloknak. Ilyet már csak a harmadik világban és a BLASZ II-ben láthatunk.

A nap hülyebírója: Valentyin Ivanov (Oroszország)
Lassan már minden bírónak volt ezen a vébén legalább egy mérkőzést befolyásoló hibája. A francia–svájci meccs után nem lett volna szabad több meccset adni Ivanovnak, emlékeznek, a svájci Patrick Müller kezezése miatt nem ítélt tizenegyest a franciáknak. Most ott ment el a meccs, hogy Cristiano Ronaldo tönkretétele után ki kellett volna állítania Boulahrouzt, és odainteni mindkét csapatkapitányt magához: fiúk, vigyázzanak, mert ha nem, akkor kiosztok tizenhat sárga lapot és négy pirosat. Később is több ítélete vitatható volt (lásd Figo elmaradt kiállítása), de ebben a trutyiban nem szívesen turkálnánk tovább.

A nap bírója: Valentyin Ivanov (Oroszország)
Ne feledkezzünk meg a pozitívumokról sem. Valentyin Ivanov senkinek sem adott három sárgát, két pirosat, a könyveléssel minden rendben volt. Graham Poll óta tudjuk, hogy ez nem kis szakmai bravúr, különösen egy ilyen meccsen.

A nap ripacsa: Mark van Bommel (Hollandia, Barcelona)
A hollandok nem tartoznak a világ legjobb színészei közé. Figo elkövette azt a hibát, hogy homlokát van Bommel arcához érintette, ami nem szép dolog. De az esetből kiderült az is, Van Bommel nem tartozik a gyorsreagálású fiúk közé. Az eset után elképedve nézte a portugált, mintha hertogenbosch-i nénikéjét szidta volna, és lassan, nagyon lassan távolodott tőle, nehogy tényleg lefejelje Figo. Ebben a szinte dermedt mozdulatlanságban telt el négy-öt másodperc, majd van Bommel a fejéhez kapott, elvágódott, és üvölteni kezdett a fájdalomtól. (Az igazság kedvéért: Figónak már a mozdulatért piros lapot kellett volna adni.) Dirk Kuyt mutatványa kicsit maradt el van Bommelé mögött: a tizenhatoson belül elesett, és szintén néhány másodperces fáziskéséssel a bokájához kapott, és fetrengett, mint a fénykorában lévő Kovács Kálmán. Amikor látta, hogy a labda a hollandoknál maradt, gyorsan felkelt és ment tovább a dolgára.

A nap hülyegyereke: Deco (Portugália, Barcelona)
A címet Deco nyerte, de még vagy féltucat játékosnak adhatnánk valamilyen jutalmat. Egy sárga lap boldog tulajdonosaként nem hagyott elvégezni egy holland szabadrúgást, pedig annyira nem lehetett begőzölve (de, lehetett), hogy ne tudja: Ivanovnál egy ilyen szabálytalanságért ezen az estén csakis sárga járhat. Nagyon hiányzik majd az angolok elleni negyeddöntőről.

A nap embere: Maniche (Portugália, Chelsea)
Végig a pályán maradt (egy sárgát azért kapott), és akkor még nem szóltunk a meccset eldöntő góljáról, amiben még szegény Ronaldo is szerepet játszott: Ronaldo passzolt remekül Decónak, akinek jobboldali beadása pontos volt Pauletának, a középcsatár visszagurított Maniche-nak, aki egy remek csellel becsapta Ooijert, majd a kapu bal sarkába bombázott. Az alkoholizmusából felgyógyult játékos már Mexikó ellen is csapata legjobbja volt, gólt szerzett, éppen úgy, mint most. De még egy-két ilyen mérkőzés, és félő, újra a pohár után nyúl örömében.