Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Nem kér bocsánatot az Henryt lenégerező Aragonés

2006.06.27. 08:25
Nem fog személyesen bocsánatot kérni Thiery Henrytól Luis Aragonés. A spanyol szövetségi kapitány két éve "fekete szarnak" nevezte a francia sztárcsatárt. "Vannak fekete barátaim" - mentegetőzött Aragonés, akiről az is kiderült, hogy egy ismerőse brojlercsirkék nemének megállapításával foglalkozik.

Nem kíván személyesen bocsánatot kérni Thierry Henrytól Luis Aragonés spanyol szövetségi kapitány, amiért 2004-ben lenégerezte, írja a Guardian. A spanyol edző 2004 októberében bíztatta azzal az Arsenalban Henry csapattársaként játszó José Antonio Reyest, hogy jobb "annál a fekete szarnál".

A rasszista megjegyzései miatt Aragonést 3000 euróra (cca. 840 000 HUF), azaz egy napi fizetésére bírságolta meg a spanyol szövetség, az edző pedig nyilvánosan bocsánatot kért. Személyesen azonban eddig nem volt alkalma, de hiába játszik kedden egymással nyolcaddöntőt a spanyol és a francia csapat, erre most sem fog sort keríteni.


Luis Aragonés, Thiery Henry

"Nem, nem, nem megyünk végig ezen az úton, Henry pontosan tudja, hogyan érzek" - jelentette ki sajtótájékoztatóján a spanyol szövetségi kapitány. "Különben is, vannak fekete, cigány, japán barátaim is, az egyikük ráadásul tenyésztett brojlercsirkék nemének megállapításával foglalkozik" - mondta. Az utóbbi különösen perverz dolognak számíthat Spanyolországban.

A barátait színskálán mérő spanyol mester váratlan helyről kapott támogatást. Jean-Marie le Pen, a francia szélsőjobboldal vezére hétfői kirohanásában nem tartotta eléggé franciának országa válogatottját. Le Pen bírálta a szövetségi kapitányt, mert szerinte túl sok a színesbőrű csapatban, de még a fehérbőrű Fabien Barthez is megkapta a magáét, mert a meccsek előtt nem énekli a himnuszt.