Grosso a nap tököse

2006.06.27. 01:05
Ha nem volt ideje megnézni a hétfői mérkőzéseket, akkor azért, ha volt, akkor meg azért olvassa el, hogy mik voltak a nap izéi. Még nem dőlt el semmi, Ukrajna is lehet világbajnok. Tizenhetedik nap a vébén.

Az első játéknapon győztek a németek, a másodikon megszerettük Trinidad és Tobagót, a harmadikon jót röhögtünk Verebesen, a negyediken bunkózott egy ghánai, az ötödiken bénázott Ronaldo, a hatodikon kivégezték Ukrajnát, a hetediken győztek a németek, a nyolcadikon szivarozott Maradona, a kilencediken hülyeséget csinált Gyan, a tizediken gólpasszt adott Ronaldo, a tizenegyediken felfedeztük a togói Zidane-t, a tizenkettediken győztek a németek, a tizenharmadikon két portugál szerelmeskedett, a tizennegyediken három sárga lapot kapott Simunic, a tizenötödiken nyolc év után nyertek a franciák, a tizenhatodikon győztek a németek. A tizenhetediken kiállításrekord született a portugálok meccsén. És mit hozott a tizennyolcadik játéknap?

A nap legendája: újrajátszhatják a Dél-Korea–Svájc meccset
Az ázsiaiak nem akarnak belenyugodni a kiesésbe. Egy elkeseredett szurkoló online petíciójában azt írta, ha ötmillió ember követeli a dél-koreaiaknak kiesést hozó Svájc elleni meccs újrajátszását, akkor a FIFA akceptálja a kérést. A felhívás után 4,2 millió koreai írt levelet. De hagyjuk is a koreaiakat, foglalkozzunk a magyar válogatottal, amely kapott egy halvány esélyt, hogy mégis világbajnok legyen. Ehhez csak annyit kell tenni, hogy levelet írnak a contact@fifa.org címre az alábbi szöveggel: "Követeljük az 1954-es vébédöntő újrajátszását!" Egy próbát megér.

Olaszország–Ausztrália 1-0

A nap kapusa: Mark Schwarzer (Ausztrália, Middlesbrough)
Végy egy jó kapust, szól a csapatkészítés receptjének első pontja. Na, ilyen Ausztráliában nincs, ha elvégeztük volna Mezey Gyuri bácsi edzőképző tanfolyamát, akkor most a hiányposzt szóval vágnánk fel. Szenvedett is Guus Hiddink kapitány. A japánok és a brazilok ellen Schwarzer védett, Japán ellen potyagólt kapott, a brazilok góljait védhette volna. A továbbjutást eldöntő, horvátok elleni meccsen Zeljko Kalac állt a kapuba: csapata döntetlent játszott, az AC Milan cserekapusa viszont hatalmas potyagólt kapott. Hiddink vett egy mély levegőt, és az olaszok ellen ismét Schwarzert kérte fel a kapu őrzésére. Jó döntés volt, több nagy lövést fogott, vagy legalábbis elakadt benne a labda, de hát biztos ismerik az Adelaide-ban született és világhírűvé lett mondást: jó kapusnak szerencséje van. Schwarzer ráadásul nem is jó kapus.

A nap cseréje: Francesco Totti (Olaszország, AS Roma)
"Miért nem rakja be szegény Del Pierót az a hülye Lippi, én a helyében lemondanám a válogatottságot, engem ne alázzon azzal, hogy a második félidő végén rak be néhány percre." Visszatérő siráma ez annak a taxisnak, akivel minden másnap utazom haza az utolsó meccs után. Hogy most mit mond, azt nem tudom, én megfogadtam, nem hozom szóba a témát. A vébé elején egy edzésen rendezett kis ámokfutás után duzzogva az öltözőbe vonuló Juventus-sztár most először volt kezdő. A mezőny egyik leggyengébb embere volt, nála rosszabb csak a nap embere volt az olaszoknál, róla majd később. A helyére beállt Tottinak sem ez volt élete meccse, de hát egy továbbjutásról a 93. percben döntő tizenegyest belőni nem könnyű, ha lehetőségük van, próbálják ki!

A nap elveszett góllövőcipője: Luca Toni (Olaszország, Fiorentina)
Megtalálhatná már az a herceg Luca Toni eltűnt góllövőcipellőjét, és a lábára illeszthetné, különben csúnyán megszívják ezt a vébét az olaszok. Nem lehet Toniról azt állítani, hogy ellazsálta volna a bajnokságot, 31 találattal lett gólkirály. (Ilyen sok gólt 1958 óta nem lőttek.) Most meg itt van böjtje. A vébén három meccsen 198 percet volt a pályán, de csak elpuskázott helyzetekre futotta. A csoportkörben még áltathatta magát azzal, hogy a nyolcvankettes vébén Paolo Rossi, a későbbi világbajnok és gólkirály sem lőtt gólt az első három meccsen. Ha jobban belegondolunk, most is áltathatja magát: a középdöntő első meccsén ugyanis Rossi sem lőtt gólt, lecserélték, éppúgy, mint most Tonit. A maradék hat gólt a következő három meccsen hozta össze. Hozhatná már a herceg azt a nyomorult cipőt.

A nap hülyebírója: Luis Medina Cantalejo (Spanyolország)
A bíráskodás lassan izgalmasabb lesz, mint ez a meglepetések nélküli vébé, a bírók meg igazi hősök lesznek, nagyobb ászok Tottinál vagy gyűlöletesebbek egy holland balbekknél. Cantalejónak két nagy hibája volt. Materazzit nem kellett volna azonnal kiállítani, Grosso eséséért nem kellett volna tizenegyest adni. A kiállítás után amúgy érezni lehetett, hogy kompenzál, inkább az olaszoknak fúj. Szomorú, de Cantalejo még a jobb bírók közé tartozik, nem süllyedt Poll vagy Ivanov szintjére, ilyen tévedésekből a vébén már volt vagy nyolc.

A nap legendája: a hülyebírók a harmadik világból jönnek
A legendának a vébé kezdetén még mi is bedőltünk, amikor az Ecuador–Costa Rica meccs után egy benini bírón egy elmaradt kiállítást kértünk számon. (Jellemző, akkor még nem kellett mérkőzést befolyásoló hibát elkövetni a hülyebíró címért.) A vébé két leghülyébb bírója a Simunicnak három sárga lapot adó Poll Angliából, a portugál–holland lelkes laposztogatója Oroszországból jött. Ma meg ez a spanyol. Jöjjenek inkább a beniniek.

Ki volt a nap embere?

A nap tévedője: Guus Hiddink (Ausztrália, holland)
Annyit dicsértük már az 1998-ban Hollandiával, 2002-ben Dél-Koreával vébénegyedik kapitányt, hogy most nem kíméljük. A kapuskérdést, mint írtuk, jól oldotta meg, viszont a negyvenperces emberelőnyt nem használta ki. Hiddink a hosszabbításra és a tizenegyesekre bazírozott, hiszen csak egyet cserélt, azt is a 81. percben. Értem én, hogy Olaszország nem Amerikai Szamoa (31-0-ra verte Ausztrália a kis szigetet vébéselejtezőn), de egy válogatottnak, amelyik a világ nyolc legjobb csapata közé akar kerülni, ennél bátrabbnak kell lenni. Olyan bátornak, mint:

A nap tököse (és embere): Fabio Grosso (Olaszország, Palermo)
A klubjában középpályást játszó balhátvéd a mérkőzés egyik leggyengébbje volt. Gyorsaságáról amúgy sem híres, a legtöbb ausztrál akció éppen az ő oldaláról indult. A 93. percben aztán gondolt egyet, és a legjobb balszélsőket megszégyenítő cselsorozatba kezdett. Moore-on áthámozta magát, Neillen átesett, de Grossónak ezt nem kell meggyónnia a palermói San Giovanni degli Eremitiben, a vele szemben elkövetett szabálytalanságot nem játszotta meg, mint az ellenszenves Dirk Kuyt a portugál tizenhatoson belül.

Ukrajna–Svájc 0-0; tizenegyesekkel 3-0

A nap helyreigazítása
A mérkőzés tévedésből került a vébé nyolcaddöntőinek programjába. A hibáért olvasóink és az érintettek elnézését kérjük.

A nap mázlistája: Pascal Zuberbühler (Svájc, Basel)
A Basel kapusa negyedik mérkőzésén nem kapott gólt - legalábbis rendes játékidőben -, pedig messze nem ő a vébé legjobb kapusa; sokszor bennragad, a szögleteknél rosszul jön néha a levegőbe bokszol a labda helyett. A négymeccses góltalanságával az olasz Zenga és a brazil Carlos társaságába került. Előbbi az 1990-es vébén az első öt, utóbbi az 1986-oson az első négy meccsen maradt góltalan. Olaszország végül harmadik lett, Brazília a negyeddöntőben kiesett. Svájc már a legjobb 16 között búcsúzott, miközben Zuberbühler 390 percig nem kapott gólt. A vébék történetében ez volt az első meccs, amikor egy csapat lenullázta magát a büntetőpárbajban.

A nap bunkója: Artem Milevszkij (Ukrajna, Dinamo Kijev)
A 21 éves játékost a tizenegyesekre hozta be Blohin mester. A második körben Panenkásan be is lőtte a büntetőt. (A csehszlovák válogatott középpályása az 1976-os Európa-bajnokság döntőjében úgy lőtte be a sorsdöntő tizenegyest, hogy a labdának lágyan alányúlt, így a kis sebességgel, visszafelé pörögve kapuba hulló labda őrületbe kergette a világ legjobb kapusának tartott Sepp Maiert.) Milevszkij gólörömében előbb csendre intette a svájci drukkereket, majd mintha a lefelé tartott hüvelykujjával azt üzente volna: Svájc bekaphatja.  • Hírek
  • Személyi kölcsön