József, Bánk
-6 °C
0 °C

Pimasz panenkás Totti-büntetőtől tartott az olasz kapitány

2006.06.27. 10:11
Az olasz szövetségi kapitány, Marcello Lippi attól félt, játékosa, Francesco Totti pimasz megoldással akarja belőni az Ausztrália ellen megítélt büntetőt a meccs 95. percében. A Roma klasszisa erővel rúgta, de bevallotta, felmerült benne, hogy úgy kellene alányesnie, mint 2000-ben a holland Eb-n.
"Nem féltem a kieséstől, a hosszabbításban és büntetőkkel is továbbjuthattunk volna, de kimondhatatlanul örülök" - mondta a Gazzetta dello Sport című lapnak a hétfői, 1-0-ra végződött Olaszország-Ausztrália meccs után Marcello Lippi, a győztes csapat szövetségi kapitánya.

Mivel a rendes játékidő hosszabbításában gól esett, csak egy büntetővel nyertek az olaszok, Francesco Totti a 95. percben erősen és helyezve lőtte be a Fabio Grosso felvágásáért megítélt pontrúgást. Medina Cantelejo játékvezető persze hibázott, nem kellett volna befújnia a tizenegyest, de a balhátvéd olyan ügyesen csinálta, hogy televízión keresztül is csak az ismétlésből lehetett látni színészkedett.

Ki is emelte ezt Guus Hiddink, az ausztrál válogatott kapitánya, de inkább magukban kereste a hibát: "Kétségeim vannak a büntetővel kapcsolatban, de emberelőnyben nem tudtunk gólt rúgni, és enélkül nem lehet nyerni".

Lippi elárulta, Hiddink nem csak a sajtóban volt szimpatikus: "Gratulált az öltözőben, ráadásul úgy tette, mint Gattuso a csehek elleni meccs után, lökött egy nagyot a vállamon. Rokonszenves volt, nagyra értékelem".

A tréner szorongásairól is vallott, attól félt, Totti nyesve, Panenka módon próbálja értékesíteni a büntetőt, ahogy tette azt 2000-ben a Hollandia elleni Eb-elődöntőn. "Eszembe jutott, hogy alányes a labdának, csak reménykedni tudtam benne, hogy nem így akarja megoldani".

Totti bevallotta, edzőjének félelmei valósak voltak. "Gondoltam rá, hogy alányeshetnék, de túl meleg volt hozzá" - nyilatkozta, ám nem fedte föl, hogy a kaiserslauterni 32 fokra, vagy a tét nagyságára gondolt.

Olaszország a negyeddöntőben pénteken Ukrajnával találkozik, a kelet-európai csapat kétszer tizenöt perces hosszabbítás utáni tizenegyesekkel jutott a nyolc közé Svájccal szemben, és egyik játékosuk, a 21 éves Artem Milevszkij a szétlövésben panenkásan lőtte a labdát a hálóba.