Ilyen ország nincs X. - Magyarország

2006.06.28. 14:25
A magyarok szeretik a zenét, a lánglelkű költőket, a focit és a sakkot, de leginkább a fürdést. Nobel-díjasaik legnagyobb sikereiket idegenlégiósként aratták, nem csoda, hogy a csapat a hazai találkozóit rendre elbukta. A magyar történelem Irapuatója Mohács, a szovjeteket viszont végül mégiscsak legyőzték.

[A vébé tiszteletére indított sorozatunkban olyan országokkal ismerkedünk, amikről egy-egy játékos nevénél többet nem szoktunk tudni. Lehet, hogy bunkók vagyunk, de az szóljon be először, aki fejből tudja Togo fővárosát (Lomé), vagy Trinidad és Tobago egy főre jutó nemzeti jövedelmét (kapaszkodjanak meg, 16 700 dollár).]

Magyarország
Forrás: GoogleMaps

A közép-európai országot északról Szlovákia, keletről Ukrajna és Románia, délről Szerbia és Horvátország, nyugatról Szlovénia és Ausztria határolja
Területe: 93 030 km2
Népesség: 9 981 334 fő
Várható élethossz: 72,66 év
Nemzetiségi összetétel: 92,3% magyar, 1,9% roma, 5,8/% egyéb (német, szlovák, román, horvát, szerb, ruszin, szlovén, örmény)
Vásárlóerő-paritáson számolt GDP: 162,6 milliárd dollár
Egy főre jutó GDP: 16 300 dollár
Munkanélküliség: 7,1%
Államadóság: a GDP 60,9%-a

Magyarország minden valószínűség ellenére létezik csupán Európa közepén. Történelme alapján már rég meg kellett volna szűnnie, de végül csak odáig fajult a helyzet, hogy az egykor egy tisztességes, napközis adag bécsi szeletre emlékeztető formáját az első világháború után harmadakkora vesepecsenyére szabták át. Magyarországról az odalátogatni vágyóknak elsősorban azt érdemes tudniuk, hogy sok a kullancs és népszerű a sakk.

Történelem csak 18 éven felülieknek!

De térjünk is rá gyorsan az ország korhatáros, kizárólag erős idegzetű, 18 éven felülieknek való történelmére. A magyarok - akik egyrészt finnugor nyelvet beszélnek,


Lehel vezér a német kapura tör
másrészt viszont törökök - lendületesen kezdték történelmük első félidejét. A Kárpát-medence meghódítása után heves rohamokat vezettek, de aztán 955-ben, Augsburgnál a német védelem lerúgta tehetséges csatárukat, Lehelt. A sérülés visszavetette a magyarokat, a kapitány csak egy új irányító, Árpádházi I. István beállításával tudta rendezni a sorokat. István taktikát váltott, a gyors lerohanások helyett a katolicizmust választotta, ezzel sikerült konszolidálnia az ország védelmét, a félidő végére - amikor már Hunyadi Mátyás villogott a csatársorban - már a magyar csapat dominált a saját térfelén.

Fordulás után aztán jött a katasztrófa. 1526-ban a magyarok labdát szereztek, és megpróbáltak áttörni a török védelmen, sikertelenül. Az ellentámadásból a törökök kis híján végső diadalt arattak - mondhatni, Mohács volt a magyar történelem Irapuatója. A törökök végül vereséget szenvedtek a katolikus világválogatottól, így végre sor kerülhetett a régóta esedékes osztrák-magyar derbire.


Mohács, a magyar történelem Irapuatója
Székely Bertalan: II. Lajos holttestének megtalálása (Nemzeti Galéria, mek.oszk.hu)

Lehengerlő Habsburg középpálya

Az osztrákok a Habsburg középpályássor irányításával az abszolutizmus nevű játékrendszerrel leuralták a magyar térfelet - a magyaroknak csak a meccs első negyedében, Rákóczi bátor szélső elfutásaiból, és utolsó harmadában, Kossuth intuitív csatárjátékának köszönhetően voltak helyzeteik, de a végén a zseniális irányító, a haza bölcsének is nevezett Deák Ferenc - a magyar bajnokság örökös gólkirálya - beállításával végül döntetlenre sikerült menteniük a meccset, ami után a két válogatott egyesült.


A haza bölcse és a nemzet bombázója
Székely Bertalan: Deák Ferenc portréja (Magyar Nemzeti Múzeum, mek.oszk.hu)

Bár a felkészülési időszak alapján sokat vártak a közös csapattól, az még német légiósokkal kiegészülve is csak nyögvenyelősen hozta döntetlenre a szerbek és az oroszok elleni meccsét, és hiába győzte le az utolsó pillanatokban összeomló olaszokat, a csaló francia bíró 1920-ra kiállította a csapat kétharmadát. A következő selejtezőkörre megint csak rosszul igazoltak a magyarok, újabb csúnya vereségek után a szovjetek megszállták a térfelet. Az utolsó percekben a magyarok egy váratlan húzással elbontották a szurkolótáborokat szétválasztó kerítéseket, a szovjet csapat pedig darabjaira hullott a szurkolók elpártolása után. Ezzel végül Magyarország hosszú távon győzelmet aratott.

Civilizáció sok kullanccsal


Magyarország retteget kártevője

Magyarország nem csak sportszerető, de civilizált ország is, a meccsek után például szeretnek meleg vízzel lezuhanyozni, erre egész jó fürdőkultúrát építettek ki. A meccseken a csapatot híres zenészek és lánglelkű költők szokták bíztatni, de nagy hagyománya van az önreflexív meccskommentároknak is, amiért egyikük már irodalmi Nobel-díjat is kapott. A Nobel-díjat egyébként is zsákszámra vitték haza a magyarok, bár a díjazottak többsége idegenlégiósként aratta legnagyobb sikereit.

A kiváló Lonely Planet szerint a magyarok a foci mellett a sakkért rajonganak még, és az országban sok a kullancs. Sorozatunk ezzel a hasznos információval véget is ér.  • Bérelnék
  • Személyi kölcsön