József, Bánk
-6 °C
0 °C

Az Adidas már a vébé győzteseként ünnepli magát

2006.06.29. 14:15
Minden várakozást felülmúlóan növelte a bevételeit az Adidas a focivébének köszönhetően. A sportszergyártó már győztesként ünnepli magát, mert három nyolcaddöntős csapat is a mezében játszik. Igaz, a favorit brazilok a vetélytárs Nike felszerelését viselik.

Az Adidas, a cég szerint, megnyerte a világbajnokságot, írja a sportbusiness.com. A sportszergyártó cég forgalma harminc százalékkal nőt az egy évvel ezelőttihez képest, a vébé hivatalos labdájából eddig világszerte 15 millió darabot adtak el, a résztvevő országok mezeiből hárommilliót.

Másfélmillió német egyenruhában

Csak a német válogatott mezéből másfél millió fogyott, ugyanannyi, mint 2002-ben összesen. Akkor a reménytelennek tűnő, végül második helyen végző németek mezéből alig 250 000 kelt el.

A fellendülésnek köszönhetően az Adidas részesedése a labdák, cipők, mezek piacán 51 százalékra nőtt Németországban, de az Egyesült Államokban és egész Európában is piacvezető.

Európában is egyeduralkodók

Az Adidas a sportszergyártók csatájában is jól áll, a legjobb nyolc között három válogatott, a házigazdák mellett a nagy esélyes Argentina és a javuló formát mutató Franciaország játszik Adidas szerelésben. Két csapat, a szintén favorit brazil és a portugál Nikeban játszik, az olaszokat az Adidast alapító Adi Dassler fivére által alapított Puma, Angliát az Umbro, az ukránokat a Lotto látja el.

Az Adidas nem csak a világbajnokságon nyert, meghosszabbította szerződését az európai szövetséggel, az UEFA-val. Így 2009-ig az Adidas a hivatalos sportszerszállítója a Bajnokok ligája sorozatnak és a 2008-as európa bajnokságnak is.