Meglepő lyukak a lesszabályban

2006.06.30. 00:11
A futball egyetlen nehezen érthető szabálya a les, sokan így is pontosan tudják, mikor is van lesen egy játékos. A FIFA szabálykönyvében mégis van egy váratlan hiány: csak közvetve derül ki, hogy a les megítélésénél a labda elrúgásának pillanata számít.

Mivel a világbajnokság kezdete óta szinte minden nap kiosztottuk a nap hülyebírója címet, úgy gondoltuk, itt az ideje, hogy néhány szabályt pontosan idézve segítsük a szurkolókat és a játékvezetőket: mikor lehet szidni a sípos embert, és mikor jobb csöndben maradni.

Nehéz hozzájutni

Az utóbbi években többször módosított lesszabályt vizsgáltuk, mikor kell a partjelzőnek megállítania, illetve továbbengednie a játékot.

Miután magyarul a szabálykönyvet sem a Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ), sem a Magyar Labdarúgóliga (MLL), a hazai futball két legfontosabb szervezetének honlapján nem találtuk meg, a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) hivatalos internetes oldalára mentünk. Idegen nyelven bukkantunk rá, lefordítottuk.

A les a futball legvitatottabb szabálya, szerettük volna tisztázni, mi számít annak és mi nem, meglepetésünkre kiderült, hogy hiányos a szabálykönyv.

Tényleg az elrúgás pillanata számít?

A FIFA szerint lesállás akkor van, ha a játékos közelebb helyezkedik el az ellenfél alapvonalához, mint a labda és az utolsó előtti ellenfél játékos (ebből az egyik általában a kapus).

Külön kiemelnek három esetet, amikor a játékos nincs lesen:
- ha a saját térfelén van
- ha egyvonalban van az utolsó előtti ellenfél játékossal
- ha egyvonalban van az utolsó két ellenfél játékossal


Innen azért nehéz megmondani, Adriano lesen volt-e a ghánaiaknak lőtt gólja előtt (fotó: AFP)

Ezenkívül nem számít lesnek, ha valaki közvetlenül bedobásból, szögletből, vagy a védekező csapat kirúgásából (ez arra vonatkozik, mikor a labda elhagyta az alapvonalat) kapja a labdát. Pontosan meghatározzák, leshelyzetről van szó, ha a játékos fejének, testének vagy lábfejének bármely része közelebb van az ellenfél alapvonalához, mint a labda és az utolsó előtti ellenfél játékos. Érdekes és érthetetlen, de a szabálykönyvben nincs leírva, hogy a lesállás megítélésénél a labda elrúgásának pillanata számít. Közvetett módon található ki ez a szabály a könyvben található, a szabály megértését segítő ábrákból, de konkrétan nincs leírva.

Aktív vs passzív

A lesszabály komolyan változott 2005. február 26-án, ekkor pontosították a passzív les fogalmát.

Lesen van a játékos, ha aktívan részt vesz a játékban, azaz, ha:
- megjátssza vagy beleér a labdába, amit egy csapattársától kapott
- ha megakadályozza egy ellenfelét a labda megjátszásában vagy hogy erre esélye legyen, úgy, hogy zavarja őt a mozgásban, a látásban, úgy hogy az a bíró szerint is szabálytalan

Lesnek számít továbbá, ha lövés után a kapufákról vagy a lécről visszapattanó labda egy olyan támadóhoz megy, aki a lövés pillanatában leshelyzetben volt. Ilyenkor a szerzett gól nem érvényes.

Tizenegyes!

Tizenegyesek esetén nemcsak a megítélésük tud vitás lenni, hanem az elrúgásuk körül is akadnak néha gondok.

A legfontosabb, hogy a lövő játékos, miután ellőtte a labdát, addig nem érhet bele újra, amíg egy másik játékost nem érintett a labda, ha mégis megteszi, akkor közvetett szabadrúgás jár kifelé.

A szabályt úgy alkották meg, hogy mindig a vétlent felet támogatja, vagyis ha a rúgó játékos követ el szabálytalanságot a tizenegyes elvégzése során, és a lővésből gól lesz, akkor újra kell rúgatni, ha kimarad, akkor közvetett szabadrúgás kifelé. (Itt felmerül, hogy milyen szabálytalanságot követhet el a büntetőt elvégző játékos rúgás közben, hiszen a szabálykönyv a tizenegyes elvégzésének módjáról nem rendelkezik.)

Ha a szabálytalanságot a kapus követi el, és gól lesz, akkor a gól érvényes, ha kimarad a lövés, akkor újra kell rúgni.

Ugyanez az elv érvényesül, ha rúgó játékos csapattársa követ el valamilyen szabálytalanságot, vagy éppen a kapus csapattársa. Azonban, ha mindkét csapat játékosai vétenek a szabályok ellen, akkor a tizenegyest minden esetben újra kell rúgatni. A leggyakoribb szabálytalanság a tizenhatosra való korai belépés: amíg a tizenegyest elvégző futballista nem ért a labdához, egyetlen másik sem tartózkodhat a tizenhatos területén.  • Hírek
  • Támogatások