Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Hol nézzünk meccsnéző pasikat?

2006.06.30. 11:35
Annak ellenére, hogy magyarok nem szerepelnek a vb-n, a férfiak tömegesen mennek ki az utcákra meccseket bámulni, amire a kánikula még inkább rásegít. A vb vonzza a férfiakat, a nőket a férfiak vonzzák, a Velvet pedig nőkből áll. Így e szép lánc végén el is indultunk, hogy a negyeddöntők izgalmai előtt random körképet készítsünk a fociért csak bizonyos aspektusból lelkesedő hölgyolvasóinknak.

Liberálisok Háza: kaotikus catering, változatos stílusok

Az Erzsébet téren a nagy kivetítő előtti minidombokon ücsörgő neohippikkel és kerületi ötvenesekkel itt most nem foglalkozunk. A Liberálisok Házához a Svájc-Ukrajna meccsre érkeztünk, és hamar megegyeztünk abban, hogy a hely névválasztása eléggé konzervatívra sikerült, és nem is lehet például olyan hamarjában kimondani, mint mondjuk hogy "gyere, megyünk a Szódába!". Úgy tűnik a catering még erős fejlesztésre szorul, a sör - fröccs - ásványvíz beszerzésére nekünk az első félidő fele ráment, igaz, ezalatt Kölnben sem történt semmi izgalmas.

Stílus terén amúgy beigazolódott prekoncepciónk: kócos, borostás, mezítlábas fiúk felgyűrt ingujjban vagy tengerészcsíkos pólóban, tetovált, fejpántos lányok (itt van amúgy lányokból a legtöbb), ugrándozó kutyák. A laza rendezetlenséggel elhelyezett székek és asztalok között könnyedén lehet járkálni, és a látszólag random - ám valójában valamilyen rejtett szabadelv szerint - elszórt kivetítők miatt jól lehet szemezésre alkalmasan helyezkedni.

Férfifaktor: 7/10 (A változatos outfitek miatt)

Vörösmarty tér: szép, részeg portugál fiúk

"Itt már nincsen magyar ezen a bolygón?"- mantrázott egy csalódott kéregető a Vörösmarty téren, aki sehogy sem tudta megértetni igényeit a mérkőzésre érkezetekkel. A téren ugyanis javarészt turisták ültek a fűben egy konténerre kiállított óriásképernyő előtt. Rajtunk kívül azonban nemigen akadt olyan dilettáns, aki még az angolai csapat kiesése miatt szomorkodott volna, amelyet leginkább azért szeretett, mert a szövetségi kapitányuk állítólag varázsló.

Ennek ellenére is romantikusak voltak a szurkolók, főleg a szép, részeg portugál fiúk, akik egy idegen fővárosban portugál zászlókkal, kereplőkkel és fülsértő énekléssel bizonyították elkötelezettségüket - akkor is, ha a nemzeti válogatottjuk nem játszik - miközben időnként cseh sörbe kortyoltak. Egy nyugdíjas texasi házaspár is megérkezett, a férfi szürke baseballsapkája alatt, csontkeretes szemüvegén át követte az eseményeket. Aki pedig a finom vonású, kopasz japán drukkereket kedveli, itt talál kedvére valót.

Férfifaktor: 9/10 (A jó csontozatú portugál fiúk miatt maximális pontszámot kapott volna a hely, de voltak ott többen is)

Kultiplex: egzotikumot nélkülöző jóvágásúak

A vb-n kívül is az egyik legnagyobb tömeget vonzó meccsnéző hely, így szilárd törzsközönség látogatja, akik között arányosan keverednek a Tilos Rádió-szimpatizánsok és a munkájukat rappel és könnyed tudatmódosítókkal kipihenni vágyó késő húszasok. Mivel csak egy nagy kivetítő van, mindenki arra mered, periferikus látásról még akkor sem számolhatnánk be, ha épp Pamela Anderson tipegne végig a leszórt kavicson. Az asztalok között amúgy is csak nagy nehézségek árán lehet lavírozni, az emeletről viszont be lehet zsebelni néhány elismerő tekintetet. Egyszóval meccsre koncentráló közönség a Kultié, ám ez a németes rend a mérkőzés végeztével egy csapásra elillan, és láthatóvá válik, hogy átlagon felüli a jóképűségi arány. Homogén, kiszámítható magyar közeg, egzotikus kalandokra ne számítsunk.

Férfifaktor: 8/10 (Az átlagon felüli jóképűség miatt ilyen magas, atléták nem jellemzők)

Sark kert: csillagászfanok kukássapkában

"Itt ultraértelmiségiek ülnek fekete pólóban, meg kutyás-szemüvegesek. Mellettünk a csillagászatról és a világegyetemről beszélget két srác, háttal a kivetítőnek. Egyikük kukássapkát visel" - tudósított telefonon a Sark kertből ugyanerről a meccsről riporterünk egyikének barátja, akit szenzitív okokból a férfifaktorról nem kérdeztük. A beszámolója alapján nem adtunk volna magas összpontszámot a kollektívának.

Szimpla: almodovari figurák és szomorú irodisták

A leghatásosabb antréval készüljünk a Szimplára: érdemes a negyeddöntők kezdete után pár perccel belépni, amikor még nem olyan nagy a hevület, hogy a nézők szeme rakétakövetőként szegeződjön a labdára. A kivetítő ugyanis épp a bejárat fölött lóg, ami persze egyértelmű veszélyt is jelent: tekinteteket vonhatunk el a döntő gólról, ami a férfiaknak rossz. Kopasz alter srácok, egy-két rezignált almodovari figura uralja a terepet, meccs után akár - harminc fok ide vagy oda - exhibicionista garbós- bőrkabátos fiúval is táncra perdülhetünk - feltéve, ha outfitünket a Bahiából vagy a Ciánkáliból szereztük be, mint a bőrkabátos partnernője. Ismerkedésre amúgy a nagy besétálható távolságok miatt messze az egyik legjobb hely, a Velvet tagjainak fellépését legalábbis osztatlan siker kísérte. Az érdeklődők körébe azonban kockás inges, lehangolt irodisták is keverednek, akik a magvas "sűrűn jársz ide?" ismerkedő kérdéssel igyekeztek beszélgetést generálni, de valójában nem érdekelte őket a válasz. Ottlétünkkor - közvetlen a meccs után - négy Szex és New York lightra stylingolt lány is megérkezett, de arról nem tudunk, sikerült-e Cosmopolitan koktélt szerezniük.

Férfifaktor: 5/10 (A bőrkabátos Fred Astaire fellépése miatt)

Holdudvar: drukker táncdalénekesek

A Margitszigeten található Holdudvar látványát wannabe zenei menedzserek is színesítették. Egyikük fehér vászonnadrágban és fényesre pucolt fehér cipőben akár Bakacsi Béla balatoni turnéját is szervezhetné, de most inkább bronzbarna, szőrös karját emelgetve jelezte, ha helyzet adódott. Asztaltársaságán kívül ekkor nem hangoskodott senki. A másik asztalnál egy férfiatlétás lány társaságában szemüveges, oldalra fésült frufrus, szemüveges fiú borozott. Renitens, elektronikus zenei producer lehet, tippeltük róla, aki többnyire az esélytelenebb csapat mellé áll, lemondva a gólörömről.

Férfifaktor: 7/10 (A Bakacsi-imitátor rontotta az összképet)

Városliget Műjégpálya Sörsátor: az egyetlen belépős hely

Itt csak a ki-be lézengők alapján tudunk véleményt alkotni, ugyanis nem engedtek be, hiába mutogattuk sajtóigazolványunkat. Így csak elképzelni tudjuk, hogy bent az ötszáz forintos belépő ellenében kolbászból van a kerítés, és szökőkútból fröcsög föl a sör. Két fiatalembert éppen távozni láttunk: egyikük egy szőke, göndör hajú szörfkölcsöznő, vagy raftingoktató lehet, aki virágmintás ingje dacára sem lett volna ellenszenves, de épp valami szörnyű viccet mesélt. Vihogó barátja úgy festett, mint Christiano Ronaldo, és feltehetően az utószezon végéig az alsóörsi Dexion diszkó törzsvendége. A fiú édes parfümillatot árasztott. Köszönjék a szigorú beléptetőknek, hogy ennél többet nem mondhatunk.

Férfifaktor: 4/10 (Amiért nem engedtek be, és a Limara illatú parfüm miatt)