Gellért, Mercédesz
12 °C
16 °C

A foci vb szétzilálja a kapcsolatokat

2006.07.01. 16:31
Egy német pszichoterapeuta a vb okozta kapcsolati feszültség kezelésére specializálta magát, hogy kibékítse a foci miatt veszekedő párokat. A szakember csupa közhelyet állít, de sablonos módszereivel sikereket ér el.

A labdarúgó vb júniusi kezdete óta hatvan pár fordult Volker van den Boom pszichoterapeutához, aki a mérkőzések ideje alatt Aachenben segít az esemény miatt összeveszett pároknak.

Kirúgás, szakítás

Boom a 2002-es labdarúgó vb és a 2004-es eb közben tapasztalta, hogy a mérkőzések kezdete után valósággal megrohanták a rendelőjét olyan párok, akik a szakítást fontolgatták a foci miatt kialakult vitáik következtében.

Boom figyelmesen meghallgatja a nőket, akik úgy érzik, férfipartnereik elhanyagolják őket, mert csak a focival foglalkoznak. A férfiakat problémája pedig többnyire az, hogy párjuk nem osztja a foci iránti szenvedélyüket, amiatt idegeskednek, mert partnerük nem elég felkészült a labdarúgás témájában.

A pszichoterapeuta megfigyelte, hogy nemcsak a nők lehetnek féltékenyek partnereik férfi szurkolótársaira, akikkel azok folyton együtt vannak a vb idején, de a férfiakat is féltékennyé tehetik főleg 30 évnél fiatalabb partnerük, akik a barátaikkal törődnek inkább ebben az időszakban.

Tanácsok a félidő után

Boom módszere nem túl bonyolult. A nőknek azt javasolja, inkább a hálószobában orvosolják a bajt, semmint hogy szemrehányásokkal halmozzák el partnereiket. Emellett kérésre szívesen megjelenik mérkőzések idején a párnál, hogy kibékítse őket. Az orvos eddig tizenöt pár magatartását elemezte az otthonukban, és szünetben tanácsokat adott számukra.

A terapeuta szerint az is veszélyes a kapcsolatra nézve, amikor a férfi és a nő is szurkoló, de eltérően látják a mérkőzést. Ilyenkor arra figyelmeztet, hogy csak játékról van szó, és július 9-én úgyis vége lesz.

A pszichológus úgy tartja, leginkább azok a párok sebezhetőek, akik nem tudják megfelelően kifejezni az érzelmeiket, valamint akiknél az idők során felhalmozódtak sérelmek, és csak alkalomra várnak, hogy mindez kitörhessen belőlük.