Lázár, Olimpia
-6 °C
-1 °C

A foci vb szétzilálja a kapcsolatokat

2006.07.01. 16:31
Egy német pszichoterapeuta a vb okozta kapcsolati feszültség kezelésére specializálta magát, hogy kibékítse a foci miatt veszekedő párokat. A szakember csupa közhelyet állít, de sablonos módszereivel sikereket ér el.

A labdarúgó vb júniusi kezdete óta hatvan pár fordult Volker van den Boom pszichoterapeutához, aki a mérkőzések ideje alatt Aachenben segít az esemény miatt összeveszett pároknak.

Kirúgás, szakítás

Boom a 2002-es labdarúgó vb és a 2004-es eb közben tapasztalta, hogy a mérkőzések kezdete után valósággal megrohanták a rendelőjét olyan párok, akik a szakítást fontolgatták a foci miatt kialakult vitáik következtében.

Boom figyelmesen meghallgatja a nőket, akik úgy érzik, férfipartnereik elhanyagolják őket, mert csak a focival foglalkoznak. A férfiakat problémája pedig többnyire az, hogy párjuk nem osztja a foci iránti szenvedélyüket, amiatt idegeskednek, mert partnerük nem elég felkészült a labdarúgás témájában.

A pszichoterapeuta megfigyelte, hogy nemcsak a nők lehetnek féltékenyek partnereik férfi szurkolótársaira, akikkel azok folyton együtt vannak a vb idején, de a férfiakat is féltékennyé tehetik főleg 30 évnél fiatalabb partnerük, akik a barátaikkal törődnek inkább ebben az időszakban.

Tanácsok a félidő után

Boom módszere nem túl bonyolult. A nőknek azt javasolja, inkább a hálószobában orvosolják a bajt, semmint hogy szemrehányásokkal halmozzák el partnereiket. Emellett kérésre szívesen megjelenik mérkőzések idején a párnál, hogy kibékítse őket. Az orvos eddig tizenöt pár magatartását elemezte az otthonukban, és szünetben tanácsokat adott számukra.

A terapeuta szerint az is veszélyes a kapcsolatra nézve, amikor a férfi és a nő is szurkoló, de eltérően látják a mérkőzést. Ilyenkor arra figyelmeztet, hogy csak játékról van szó, és július 9-én úgyis vége lesz.

A pszichológus úgy tartja, leginkább azok a párok sebezhetőek, akik nem tudják megfelelően kifejezni az érzelmeiket, valamint akiknél az idők során felhalmozódtak sérelmek, és csak alkalomra várnak, hogy mindez kitörhessen belőlük.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!