Gusztáv
3 °C
6 °C

Németország az orosz rulett királya

2006.07.01. 16:58
Németország negyedik alkalommal nyerte meg labdarúgó-világbajnokságon a hosszabbítás utáni büntetőpárbajt, és történetében még sohasem veszített. Az olaszok elleni súlyos tavaszi vereség kis híján Jürgen Klinsmann állásába került, akkor senkisem szerette, most viszont hamarosan hős lehet.
Berlinben a Németország-Argentína labdarúgó-világbajnoki negyeddöntőt követően, amelyet Jürgen Klinsmann csapata tizenegyesekkel nyert meg, kitört az őrület. Nemcsak a német fővárosban, hanem az egész országban, ahol pénteken délután öt és este háromnegyed nyolc között megállt az élet. Berlinben a Brandenburgi Kapu nyugati oldalán közel egymillió ember gyűlt össze, hogy óriáskivetítőkön figyelje, mi történik az Olimpiai Stadionban.

Németország még nem veszített

Amikor Jens Lehmann, a német válogatott kapusa kivédte előbb Ayala, majd Cambiasso büntetőjét, és ezzel biztossá vált a Nationalelf továbbjutása, egymás nyakába ugrott mindenki. Órákkal a mérkőzés után is tartott még az ünneplés.

A szombat reggel megjelenő német újságok egyenesen az orosz rulett királyának nevezték a német labdarúgó-válogatottat, utalva arra, hogy a péntekihez hasonló kiélezett szituációkban világbajnokságon soha nem hibázott. 1982. július 8-án minden idők egyik legizgalmasabb vb-elődöntőjében Sevillában a németek 3-3-as mérkőzést követően büntetőpárbajban győzték le Franciaországot, és végül Olaszország mögött ezüstérmesek lettek a tornán.

Anglia után Argentína veszített tizenegyesekkel

1986. június huszonegyedikén a mexikói vb-n éppen a házigazdák elleni 0-0-s negyeddöntőt követő tizenegyesekkel jutottak tovább, és újfent ezüstérmesek lettek. 1990. július negyedikén az olaszországi vb-n az angolok elleni elődöntőben 1-1-et követően is jöhettek a büntetők, amely szintén a németek diadalát eredményezte, majd nem sokkal később a világbajnoki cím is a Franz Beckenbauer vezette csapat birtokába került. Legutóbb pedig pénteken az argentinok legyőzésekor derült ki, kötélből vannak a németek idegei.

Egyesek szerint erre a tudományra az olaszok elleni elődöntőben is szükség lehet. Ugyanakkor azt mindenki hangsúlyozza, egyrészt a Squarda Azzura roppant veszélyes és kiszámíthatatlan ellenfél, másfelől a német labdarúgásnak igencsak akad törlesztenivalója a következő ellenféllel szemben.

Klinsmannak kis híján az állásába került a tavaszi vereség

Idén tavasszal felkészülési összecsapáson Firenzében Olaszország 4-1-re nyert, és a németek akkori veresége kis híján Jürgen Klinsmann állásába került. A firenzei olasz siker egész Németországot sokkolta, ekkor láttak napvilágot azok a nyilatkozatok, amelyek szerint Podolskiék még a csoportküzdelmeket sem élik túl a világbajnokságon.

Jürgen Klinsmann szövetségi kapitány három hét alatt nemzeti hős lett hazájában, pedig korábban - éppen az említett firenzei vereséget követően - még az sem volt biztos, hogy folytathatja-e munkáját a válogatott élén. Az akkor mindenkivel - köztük a szervezőbizottság elnökével, Franz Beckenbauerrel is - rossz viszonyban lévő Klinsmann a felmérések szerint mostanra a legnépszerűbb németté emelkedett hazájában.

Huszonnégy éve várt revans

Az olaszokkal szemben azonban nem csak a firenzei 1-4 okán van adóssága Németországnak. A kommentárok az itáliai gárda elődöntőbe kerülésének pillanatában felidézték a németek számára oly fájó 1970-es mexikói vb elődöntőjét, ahol Olaszország hosszabbítás után 4-3-ra verte Németországot, illetve az 1982-es világbajnokság döntőjét, amelyen a Paolo Rossi vezette kékek 3-1-re győzték le a németeket.

Labdarúgó-világbajnokságon 1982 óta nem játszott egymással a két együttes, szóval tényleg elérkezett a reváns ideje. Ugyanakkor az olaszok azt hangoztatják, hogy 1990-ben a hazájukban rendezett vb-t a németek nyerték, a kölcsön pedig most visszajár.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!