Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Németország az orosz rulett királya

2006.07.01. 16:58
Németország negyedik alkalommal nyerte meg labdarúgó-világbajnokságon a hosszabbítás utáni büntetőpárbajt, és történetében még sohasem veszített. Az olaszok elleni súlyos tavaszi vereség kis híján Jürgen Klinsmann állásába került, akkor senkisem szerette, most viszont hamarosan hős lehet.
Berlinben a Németország-Argentína labdarúgó-világbajnoki negyeddöntőt követően, amelyet Jürgen Klinsmann csapata tizenegyesekkel nyert meg, kitört az őrület. Nemcsak a német fővárosban, hanem az egész országban, ahol pénteken délután öt és este háromnegyed nyolc között megállt az élet. Berlinben a Brandenburgi Kapu nyugati oldalán közel egymillió ember gyűlt össze, hogy óriáskivetítőkön figyelje, mi történik az Olimpiai Stadionban.

Németország még nem veszített

Amikor Jens Lehmann, a német válogatott kapusa kivédte előbb Ayala, majd Cambiasso büntetőjét, és ezzel biztossá vált a Nationalelf továbbjutása, egymás nyakába ugrott mindenki. Órákkal a mérkőzés után is tartott még az ünneplés.

A szombat reggel megjelenő német újságok egyenesen az orosz rulett királyának nevezték a német labdarúgó-válogatottat, utalva arra, hogy a péntekihez hasonló kiélezett szituációkban világbajnokságon soha nem hibázott. 1982. július 8-án minden idők egyik legizgalmasabb vb-elődöntőjében Sevillában a németek 3-3-as mérkőzést követően büntetőpárbajban győzték le Franciaországot, és végül Olaszország mögött ezüstérmesek lettek a tornán.

Anglia után Argentína veszített tizenegyesekkel

1986. június huszonegyedikén a mexikói vb-n éppen a házigazdák elleni 0-0-s negyeddöntőt követő tizenegyesekkel jutottak tovább, és újfent ezüstérmesek lettek. 1990. július negyedikén az olaszországi vb-n az angolok elleni elődöntőben 1-1-et követően is jöhettek a büntetők, amely szintén a németek diadalát eredményezte, majd nem sokkal később a világbajnoki cím is a Franz Beckenbauer vezette csapat birtokába került. Legutóbb pedig pénteken az argentinok legyőzésekor derült ki, kötélből vannak a németek idegei.

Egyesek szerint erre a tudományra az olaszok elleni elődöntőben is szükség lehet. Ugyanakkor azt mindenki hangsúlyozza, egyrészt a Squarda Azzura roppant veszélyes és kiszámíthatatlan ellenfél, másfelől a német labdarúgásnak igencsak akad törlesztenivalója a következő ellenféllel szemben.

Klinsmannak kis híján az állásába került a tavaszi vereség

Idén tavasszal felkészülési összecsapáson Firenzében Olaszország 4-1-re nyert, és a németek akkori veresége kis híján Jürgen Klinsmann állásába került. A firenzei olasz siker egész Németországot sokkolta, ekkor láttak napvilágot azok a nyilatkozatok, amelyek szerint Podolskiék még a csoportküzdelmeket sem élik túl a világbajnokságon.

Jürgen Klinsmann szövetségi kapitány három hét alatt nemzeti hős lett hazájában, pedig korábban - éppen az említett firenzei vereséget követően - még az sem volt biztos, hogy folytathatja-e munkáját a válogatott élén. Az akkor mindenkivel - köztük a szervezőbizottság elnökével, Franz Beckenbauerrel is - rossz viszonyban lévő Klinsmann a felmérések szerint mostanra a legnépszerűbb németté emelkedett hazájában.

Huszonnégy éve várt revans

Az olaszokkal szemben azonban nem csak a firenzei 1-4 okán van adóssága Németországnak. A kommentárok az itáliai gárda elődöntőbe kerülésének pillanatában felidézték a németek számára oly fájó 1970-es mexikói vb elődöntőjét, ahol Olaszország hosszabbítás után 4-3-ra verte Németországot, illetve az 1982-es világbajnokság döntőjét, amelyen a Paolo Rossi vezette kékek 3-1-re győzték le a németeket.

Labdarúgó-világbajnokságon 1982 óta nem játszott egymással a két együttes, szóval tényleg elérkezett a reváns ideje. Ugyanakkor az olaszok azt hangoztatják, hogy 1990-ben a hazájukban rendezett vb-t a németek nyerték, a kölcsön pedig most visszajár.