Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Lippi: 'Most már bármire képesek lehetünk'

2006.07.01. 22:59
Az olasz labdarúgó-válogatott az ukránok magabiztos legyőzésével jutott be a legjobb négy közé a németországi világbajnokságon. A győzelem után az olaszok úgy vélik, a folytatásban már nincs kitől tartaniuk. Az ügyészség pedig úgy döntött, csak a döntő után derül ki, kik a bűnösök a májusban kirobbant bundaügyben.

Az olasz válogatott a keddi öngyilkossági kísérlete után életveszélyes állapotban lévő Gianluca Pessottónak és családjának ajánlotta a labdarúgó-világbajnokság péntek esti negyeddöntőjében Ukrajna felett aratott 3-0-ás diadalát. A Squadra Azzurra játékosai, miután véget ért a mérkőzés, kihúztak egy olasz zászlót, amelyre az volt írva: "Pessotto, veled vagyunk".

A 35 éves korábbi kitűnő futballista, aki sportigazgatóként dolgozott a torinói egyesületnél, kedden leugrott a klubház tetejéről, és súlyos belső sérüléseket szenvedett, több csontja eltörött. Kétszer műtötték meg, jelenleg mesterséges kómában tartják.

Senki nem fél a másiktól

Marcello Lippi, az ukránok 3-0-ás legyőzésével elődöntőbe jutott olasz válogatott szövetségi kapitánya úgy véli, a folytatásban csapata bármire képes lehet a világbajnokságon. "Nem hiszem, hogy a német együttes félne tőlünk. Ők otthon játszanak, fiatalok és ezen a vb-n kifejezetten jól futballoznak" - reagált arra felvetésre, hogy az olaszok pénteki játéka alapján esélyesebb lenne a németeknél.

"Teljesen mindegy ki kap szerepet. Zambrotta, Nesta, Materazzi, vagy Barzagli. Utóbbinak a mostani volt az első teljes mérkőzése és hibátlanul megoldotta a feladatát. Cannavaro és Buffon pedig lenyűgöző teljesítményt nyújt" - dicsérte a szakvezető a három szerzett gól ellenére a védelmet.

A csapatszellem a legnagyobb erény

A Juventus egykori mestere szerint csapata legnagyobb erénye a csapatszellem, mindenki kisegíti a másikat, akár támadásban, akár védekezésben. A hosszú gólcsendjét rögtön két találattal megtörő olasz gólkirály, Luca Toni elmondta, pályafutása talán két legfontosabb gólját szerezte az ukránok ellen. Ugyanakkor kedden nagyon kemény mérkőzésre számít, hiszen a németek hazai pályán játszhatnak.

Csak a döntő után lesz ítélet a bundaperben
Azzal, hogy az olaszok bejutottak az elődöntőbe, még két meccset biztosan játszanak, így számukra leghamarabb jövő hét végén ér véget a vb. Annak érdekében, hogy a záró szakasz felkészülését ne zavarják, a bundabotránnyal kapcsolatos kihallgatások után, csak július 10-én hirdetnek ítéletet.

Az olasz labdarúgás történetének legnagyobb botránya májusban robbant ki. A perben négy egyesület (Juventus, Milan, Lazio, Fiorentina) 26 vezetőjét, valamint több játékvezetőt és partjelzőt vádolnak. A vádlottak közül a legnagyobb név Franco Carraro, az Olasz Labdarúgó Szövetség (FIGC) lemondott elnöke.

A kulcsfigurának azonban Luciano Moggi, a Juventus leköszönt igazgatója számít. Moggit azzal vádolják, hogy a tavalyi szezonban a játékvezetők segítségével manipulálta a csapat mérkőzéseinek eredményét. Emellet szinte piti bűnnek számít, hogy egyes források szerint nyomást gyakorolt Marcello Lippi szövetségi kapitányra is, a válogatott keret kialakításakor.