Friderika
12 °C
29 °C

Gyújtogató drukkerek Párizsban, részeg angolok Gelsenkirchenben

2006.07.02. 11:21
Erőszakba torkollott a győzelmi mámor Párizsban, a Champs-Elysées közelében, ahol több tucat elégedett drukker üvegekkel dobálta meg a rendőröket és gyújtogatott egy kicsit. Az angol szurkolók önmagukhoz képest visszafogottan dolgozták fel a kiesést.
Ittak bánatukban
A szombati zárszámadás szerint csaknem üresre itták Gelsenkirchent a Portugália elleni negyeddöntőre érkezett angol drukkerek. "Idő előtt be kellett zárnunk, mert az angolok gyorsabban vitték a sört, mint ahogy mi hozni tudtuk. Ötszáz ládán adtam túl" - mondta egy boldog üzletvezető. A Brauhaus Hibernia nevű söntésben már reggel 9 órakor 400 szomjas - nagyrészt Beckham-mezben nyomuló- vendég üldögélt, akik a pincében üzemelő saját serfőzde ellenére végül a teljes készletet felélték. A Restaurant Internationalban nyitáskor fejenként 8 liter sörrel számolt a tulajdonos, de az sem lett elég.

A Champs-Elysées-n több ezer ember gyűlt össze, hogy megünnepelje a szombat esti diadalt. Néhány tucatnyian hajnali egy óra körül üvegeket, köveket kezdtek el hajigálni a környező utcákban álló rendőrökre, akik válaszul könnygázzal póbálták megfékezni a randalírozókat. Egy McDonald's ablaktábláit betörték, egy autót és egy robogót felgyújtottak. Kéttucatnyi embert őrizetbe vett a rendőrség.

A portugál - angol elődöntő után a németországi Gelsenkirchenben mintegy száz drukkert, elsősorban angolokat és pár tucat németet vett őrizetbe a rendőrség. Nagyobb rendbontás nem történt a városban, még azután sem, hogy a portugál válogatott gólnélküli döntetlen után tizenegyesekkel 3-1-re legyőzte az angolokat. A csalódott, és nagy részben részeg szurkolók üvegeket dobáltak, poharakat törtek össze és orditoztak, de a rendőrök hamar közbeléptek.


Tekintse meg képeinket!

A német rendőrség közlése szerint kábé hetvenezer brit szurkoló érkezett Gelsenkirchenbe, s közülük 30 ezernek volt jegye a meccsre. A többiek kivetítőkön követték az eseményeket. A Ruhr-vidéki városban még péntek este és éjszaka az angol szurkolók nem a portugál, hanem a német drukkerekkel akaszkodtak össze. A rendőrség kölcsönös provokációról beszélt. A legnagyobb balhé a főpályaudvaron volt, ahol mintegy ezer szurkoló találkozott össze. Németország pénteken éjszaka a pár órával korábban Argentína felett aratott győzelmét ünnepelte.