Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A nemzet hülyegyereke után itt az idióta vásári bunkó

2006.07.02. 17:09
Anglia a 2006-os világbajnokságon sem volt képes átlépni saját árnyékát, kitűnő játékosai betliztek, így újra nem került éremközelbe. A sztárok már az első meccstől kezdve fásultnak, enerváltnak tűntek, akárcsak a svéd kapitány, akitől már márciusban megváltak, mégis a kispadon ülhetett. Az angol lapok Erikssont is ócsárolták, Rooney is megkapta a magáét. A portugálok viszont már meg akarják nyerni a tornát, ha a Scolari-csapatnak ez sikerülne, a brazil szakvezető történelmet írhatna.

A The News Of The World című lap riportere nem leplezte csalódottságát Anglia nyolcaddöntőbeli búcsúja után, és keményen kérdezett a leköszönő kapitánytól, Sven-Göran Erikssontól a tizenegyesekkel elveszített találkozó után. A Professzornak is nevezett svéd szakember öt és fél év alatt nem tudta egységes csapattá formálni az egyébként kifejezetten jó erőkből álló, és a világ legjobb középpályás sorát felvonultató válogatottat.

Ez a teljesítmény kevés, ennyi pénzért

"25 millió fontért nagyon kevés az, hogy két vb-n és egy Eb-n is a legjobb nyolc között esik ki az angol válogatott" - szólt az újságíró ítélete.

Eriksson igazi skandináv mentalitással állta a rohamot, azt fejtegette, hogy az angol válogatott nem szerepelt rosszul, hogy Wayne Rooney kiállítása balszerencsés fordulatot hozott a mérkőzésen, David Beckham váratlan sérülése minden előzetes számítást keresztülhúzott.

A Walcott-sztorit nem hozta elő

Arra a kérdésre, hogy Anglia miért csak egy csatárral kezdett a luzitánok ellen, így válaszolt: "így láttam jónak, tanultunk a két évvel ezelőtti portugáliai találkozónkból, amikor a többtámadós felállás miatt nagyon kinyíltunk, és két gólt is kaptunk."

Meg sem próbált kitérni a két meccs közötti különbségre, illetve arra, hogy egy olyan tizenhét éves csatárt is benevezett, Theo Walcottot, akiről eleve tudni lehetett, hogy egyetlen perc lehetőséget sem fog kapni. Arról sem beszélt, miért játszott tompán és enerváltan az első perctől kezdve a gárda, és miért csak egy jó félidőre telt az erejükből.

Nem kellett volna Erikssonra hagyni az irányítást

Az első elemzések ellenben azonnal megállapítják, hogy az Angol Labdarúgó Szövetség (FA) hatalmas hibát követett el, amikor idén tavasszal, Eriksson emlékezetes dubaji ügye után továbbra is megtartotta állásában a kapitányt, holott tudni lehetett, hogy a vb után mindenképpen távozik a csapat éléről. (Az akkor még élő szerződéssel rendelkező Eriksson pénzéhségét egy álsejk leplezte le.)

Valamennyi angol újságíró és kommentátor egyetértett abban, hogy már Németországban is az időközben kinevezett Steve McClarennek kellett volna irányítania az együttest. Az egykori román kapitány, Jenei Imre is ezt emelte ki az Indexnek, és nem ítélte szerencsés húzásnak Eriksson maradását.

McClarent jobban kedvelik a játékosok

A BBC szakkommentátoraként a vb-n dolgozó Gary Lineker azt mondta: Eriksson a kínos affér után nem tudott játékosai szemébe nézni, nem tudta őket motiválni, és ez a meccsek alatti viselkedésében, a futballistákkal való kapcsolatában is meglátszott. Az 1986-os mexikói vb gólkirálya szerint Beckhamék alig várják már McClaren kapitányságának kezdetét, hiszen őt sokkal jobban kedvelik, mint Erikssont. A tréner a szünetben taktikai utasítások helyett csak annyit mondott: "come on, come on!"

Rooney kiállítása is külön témát szolgáltatott. A szakértők megjegyezték, hogy ez pontosan olyan eset volt, mint az 1998-as franciaországi vb-n Beckham piros lapja. Nyolc évvel ezelőtt az Anglia-Argentína nyolcaddöntőn a dán Kim Milton Nielsen küldte le idő előtt Beckhamet, aki a földön fekve rúgott Simeone felé.

Ne a pályán bíráskodj, Rooney!

Akkor a "nemzet hülyegyerekének" nevezték el a magáról megfeledkezett futballistát, és most az idióta szó ismét feltűnik a vasárnapi angol újságokban. A kritikusabb hangvételű cikkekben az áll, hogy a hatvankettedik percben kiállított Rooney igazi vásári bunkóként viselkedett a pályán, a visszafogottabb értékelések szerint van még mit tanulnia a Manchester United fiatal játékosának.

"Ne a pályán bíráskodj, azt hagyd meg a játékvezetőnek, te buta fiú" - írja az angol bulvárlap, a The Sun.

A mentális gyengeséggel nem foglalkoznak

A kieséssel Anglia óriási lehetőségtől esett el, hiszen a franciák Frankfurtban kiejtették az ötszörös világbajnok Brazíliát, így az angolok továbbjutásuk esetén elkerülték volna Ronaldóékat.

Arra nem térnek ki a lapok, hogy az angolok a tizenegyeseknél általában nem bírják a feszültséget, még a jól képzett, és hihetetlenül sokat futó középpályások is gyengék mentálisan. Amióta bevezették a büntetőpárbajokat, mindössze egyszer nyert Anglia, akkor épp az angoloknál is gyengébb idegekkel rendelkező spanyolokat voltak képesek legyőzni a '96-os Európa-bajnokságon. Emellett ötször buktak el, legutóbb szintén a portugálok ellen, a két évvel ezelőtti Eb-n.

Eusebio: szabad az út

Portugália ugyanakkor a mennyekben érzi magát, hiszen az ország 1966 után került be a legjobb négy közé, történetében másodszor.

Az 1966-ban vb-bronzérmes, Eusebio így lelkendezett: "ez a portugál futball fantasztikus diadala, most már szabad az út a válogatott előtt."

Ronaldo nem kérte a pirosat Rooney-nak

A kapitány, Luiz Felipe Scolari, aki négy éve hazája válogatottját vezette sikerre, most is úgy véli, hogy az aranyérem reális cél. "Most már akár világbajnokok is lehetünk" - mondta magabiztosan.

"Mindent megtettem a győzelemért, de nem vagyok hős, ez az egész csapat sikere" - mondta szerényen a csata után a harminc éves kapus, Ricardo, aki három büntetőt hárított, a negyedikbe pedig beleért.

Cristiano Ronaldo viselkedése is külön téma, és felvetődött a kérdés, volt-e szerepe abban, hogy manchesteri csapattársa pirosat kapott az argentin bírótól. "Reklamáltam a szabálytalanságért, de nem kértem tőle, hogy adjon piros lapot" - nyilatkozta a meccs után Ronaldo.

Scolari duplán történelmet írhat

A legjobb négy között kizárólag európai csapat található, erre legutóbb 1982-ben, a spanyolországi tornán volt példa. Két futballtörténelmi eseményt azonban még tartogathat ez a világbajnokság: amennyiben Portugália megszerzi az aranyérmet, akkor új világbajnoka lesz a sportágnak (hiszen korábban csak hét nemzet, Argentína, Brazília, Uruguay, Németország, Anglia, Olaszország és Franciaország nyert vb-aranyat), valamint a luzitánok végső diadala esetén Luiz Felipe Scolari lesz az első olyan szövetségi kapitány a világon, aki két nemzettel is vb-aranyat tudott nyerni.