Lázár, Olimpia
-6 °C
-3 °C

Autó rohant a nézők közé a szurkolók sétányán

2006.07.03. 09:59
Emberek közé rohant egy autó vasárnap Berlinben, a szurkolók számára fenntartott területen. A baleset következtében 21 ember megsérült. Berlin belügyi szenátora kizárta a merénylet kehetőségét, véleménye szerint az elkövető egyszerűen csak bántani akart másokat.

A német fővárosban a Brandenburgi kaputól nyugati irányba vezető Június 17. sugárút mintegy két és fél kilométeres szakaszát tartják zárva a labdarúgó-világbajnokság kezdete óta. A szurkolók sétányán, a Fanmeilén több óriásvetítőt helyeztek el, amelyek előtt különösen a német válogatott mérkőzéseinek napjain akár félmillióan is összepréselődnek. A Fanmeilén rengeteg büfé van, az utat, a környező parkot könnyű, összeszerelhető kerítésekkel különítették el a város többi részétől.

21 sérült, a sofőr és utasa sértetlen maradt

Vasárnap egy berlini rendszámú ezüstszínű Volkswagen Polo ezt a kerítést törte át, majd egy korlátot is elsöpörve néhány pördülés után megállt a Brandenburgi kapunál felállított kivetítő és tribün előtt. A 33 éves vezető és női utasa sértetlen maradt, a kocsi vezetőjét őrizetbe vették. A szemtanúk szándékosságot gyanítanak.

Vasárnap nem volt mérkőzés a világbajnokságon, a délután fél négykor történt eset idején gyér volt a Fanmeile látogatottsága. Ennek ellenére 21-en megsérültek, 11 sebesültet kellett korházba szállítani, köztük egy 11 éves fiút is, akinek valószínűleg több bordája eltörött.

Nem merénylet, csak bántani akart másokat

A rendőrség átkutatta a kocsit, s nem bizonyosodott be az a gyanú, hogy merényletkísérletről volt szó. "Nem volt pokolgép a kocsiban, nem merényletkísérlet volt" - közölte Ehrhart Körting, Berlin városának belügyi szenátora (minisztere).

Körting az eset ellenére sem helyezett kilátásba szigorításokat, mondván, hogy népünnepélyeket nincs értelme betontömbökkel védeni. "Ilyen eseteket nem lehet kizárni. Egy őrült nem írhatja elő, hogy miként érezzük magunkat" - mondta szenátor, s feltételezte, hogy az indiai szülőktől származó férfi "bántani akart másokat, vagy egyszerűen a figyelmet akarta felhívni magára".

A szurkolók sétánya Berlinben legközelebb kedden vonz majd óriási tömeget, amikor a német válogatott az olaszokkal csap össze Dortmundban a döntőbe jutásért.

Tíz éve bomba, 98-ban egy ámokfutó

Legutóbb éppen tíz éve, az atlantai olimpián fordult elő, hogy egy nagy jelentőségű sportrendezvényen merényletet követtek el. 1996. július 27-én az atlantai Centennial Olympic Parkban csőbomba robbant, amely 2 embert (egy amerikai nőt és egy török férfit) megölt és 111-et megsebesített. Az eset előtt egy telefonáló bejelentette a bombát, és egy gyanús csomagot el is szállítottak a helyszínről, míg a robbanás után további két bombát hatástalanítottak az FBI tűzszerészei. Az eset után a NOB illetékesei úgy döntöttek, a játékoknak folytatódni kell.

A 98-as francia sikerrel végződő vb után pedig egy ámokfutó hajtott a Champs Elyseén ünneplő tömegbe. Szerencse a szerencsétlenségben, senki nem halt meg, viszont az elkövetőt a rend őröknek kellett megmenteni a tömeg haragja elől.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!