Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Európa az európaiaké

2006.07.03. 16:55
Az 1982-es spanyolországi tornát követően újra ismét csak európai csapatok jutottak a labdarúgó-világbajnokság elődöntőjébe. A németországi tornán a házigazdák az olaszokkal, a franciák a portugálokkal találkoznak.

Folytatódik az a tendencia, amely 1958 óta tart: Európában csak európai csapat nyerhet futball-világbajnokságot. A brazilok akkori sikere óta egy dél-amerikai csapat sem tudott nyerni vb-t nyerni a kontinensen, de még döntőbe is csak kétszer került, az argentinok 90-ben és a brazil válogatott, '98-ban. Ehhez az is hozzátartozik, hogy az Európán kívül rendezett vb-ken viszont még európai csapat nem tudott diadalmaskodni.

Legutóbb azonban huszonnégy éve fordult elő, hogy csak európai csapatok jutottak a legjobb négy közé a labdarúgó világbajnokságon. Akkor az elődöntőben az olaszok a lengyeleket verték Paolo Rossi duplájával, míg a németek a vb-k történetének első tizenegyes-párbajával búcsúztatták a franciákat. A döntőben aztán az olaszok magabiztosan verték (3-1) a németeket és lettek világbajnokok.

Dél-Amerika a negyeddöntőig jutott


A francia-portugál elődöntő két sztárja: Zidane és Figo (fotó: AFP)

Ezúttal a két dél-amerikai futballnagyhatalom, a sokak által a vb-győzelemre a legesélyesebbnek tartott Brazília, valamint Argentína, egyaránt a negyeddöntőben esett ki. Crespóékat a házigazda németek búcsúztatták büntetőkkel, míg a brazilokat a parádézó Zinedine Zidane vezette franciák verték egy góllal.

Így a négy között ott vannak azok a németek, akiktől még saját szurkolóik is legjobb esetben negyeddöntőt vártak. Meglepően bátor támadójátékukat látva most már egész Németország csalódásként élné meg, ha nem ők nyernék a július 9-i döntőt.

Az olaszok továbbra is Nesta nélkül

Ehhez először azokon az olaszokon kellene túljutniuk, akik ugyan nem játszanak látványosan, de eddig valamennyi találkozójukon tudták hozni a formájukat, és magabiztosan jutottak a négy közé. Esélyeiket rontja, hogy valószínűleg az elődöntőben sem szerepelhet még a kisebb sérüléssel bajlódó Nesta, igaz eddig a helyette játszó Marco Materazzi és Anrea Barzagli is remekül helyettesítette a Milan játékosát.

A két együttes találkozója egyébként a '82-es spanyolországi vb már említett döntője visszavágójának is nevezhető. A másik elődöntőben is egy "visszavágót" rendeznek, hiszen a franciák és a portugálok emlékezetes meccset játszottak még a 2000-es Eb döntőjében, francia sikerrel.

Színész portugálok, egyre jobb franciák

A másik elődöntő résztvevői közül a portugálok egy viszonylag könnyűnek nevezhető csoportból jutottak tovább, majd a hollandokat verték ki egy botrányos meccsen, a negyeddöntőben az angoloknál bizonyultak jobbnak, tizenegyesekkel. A semleges szurkolók ellenszenvét talán azzal vívták ki, hogy amíg a hollandok ellen játszottak, Beckhamék ellen hozták a "szokásos" formájukat, azaz amint a közelükbe ért egy angol játékos, azonnal elestek.

Ezzel szemben a franciák borzalmasan kezdtek, a svájciak és a dél-koreaiak ellen csak szenvedtek, igaz, a játékvezetők is többször tévedtek az ő kárukra. A togóiak ellen már magabiztosan nyertek, aztán a spanyolok ellen, tízpercnyi jó játékkal hátrányból fordítva jutottak tovább. A negyeddöntőben több jó teljesítmény - Patrick Vieira, Liliam Thuram, Frank Ribery - mellett Zidane parádéjának köszönhetően kiverték a címvédő brazilokat is, így feledtették a négy évvel ezelőtti nagy bukást.

A bukiknál a németek a nyerők

A fogadóirodák oddsai alapján egyébként a németek sikere a legvalószínűbb, átlagosan két és félszeres pénzt fizetnek a német csapat vb-győzelméért. Utánuk a brazilokat is kiverő franciák következnek, az ő végső sikerük 2,8 szoros pénzt hozhat, míg az olasz siker átlagosan 4,5-szeres nyereménnyel kecsegtet. A legnagyobb pénzt a portugálok győzelmével lehet kaszálni, Figóék sikere átlagosan 7,5.szeres összeget jelenthet.