Gusztáv
3 °C
7 °C

Európa az európaiaké

2006.07.03. 16:55
Az 1982-es spanyolországi tornát követően újra ismét csak európai csapatok jutottak a labdarúgó-világbajnokság elődöntőjébe. A németországi tornán a házigazdák az olaszokkal, a franciák a portugálokkal találkoznak.

Folytatódik az a tendencia, amely 1958 óta tart: Európában csak európai csapat nyerhet futball-világbajnokságot. A brazilok akkori sikere óta egy dél-amerikai csapat sem tudott nyerni vb-t nyerni a kontinensen, de még döntőbe is csak kétszer került, az argentinok 90-ben és a brazil válogatott, '98-ban. Ehhez az is hozzátartozik, hogy az Európán kívül rendezett vb-ken viszont még európai csapat nem tudott diadalmaskodni.

Legutóbb azonban huszonnégy éve fordult elő, hogy csak európai csapatok jutottak a legjobb négy közé a labdarúgó világbajnokságon. Akkor az elődöntőben az olaszok a lengyeleket verték Paolo Rossi duplájával, míg a németek a vb-k történetének első tizenegyes-párbajával búcsúztatták a franciákat. A döntőben aztán az olaszok magabiztosan verték (3-1) a németeket és lettek világbajnokok.

Dél-Amerika a negyeddöntőig jutott


A francia-portugál elődöntő két sztárja: Zidane és Figo (fotó: AFP)

Ezúttal a két dél-amerikai futballnagyhatalom, a sokak által a vb-győzelemre a legesélyesebbnek tartott Brazília, valamint Argentína, egyaránt a negyeddöntőben esett ki. Crespóékat a házigazda németek búcsúztatták büntetőkkel, míg a brazilokat a parádézó Zinedine Zidane vezette franciák verték egy góllal.

Így a négy között ott vannak azok a németek, akiktől még saját szurkolóik is legjobb esetben negyeddöntőt vártak. Meglepően bátor támadójátékukat látva most már egész Németország csalódásként élné meg, ha nem ők nyernék a július 9-i döntőt.

Az olaszok továbbra is Nesta nélkül

Ehhez először azokon az olaszokon kellene túljutniuk, akik ugyan nem játszanak látványosan, de eddig valamennyi találkozójukon tudták hozni a formájukat, és magabiztosan jutottak a négy közé. Esélyeiket rontja, hogy valószínűleg az elődöntőben sem szerepelhet még a kisebb sérüléssel bajlódó Nesta, igaz eddig a helyette játszó Marco Materazzi és Anrea Barzagli is remekül helyettesítette a Milan játékosát.

A két együttes találkozója egyébként a '82-es spanyolországi vb már említett döntője visszavágójának is nevezhető. A másik elődöntőben is egy "visszavágót" rendeznek, hiszen a franciák és a portugálok emlékezetes meccset játszottak még a 2000-es Eb döntőjében, francia sikerrel.

Színész portugálok, egyre jobb franciák

A másik elődöntő résztvevői közül a portugálok egy viszonylag könnyűnek nevezhető csoportból jutottak tovább, majd a hollandokat verték ki egy botrányos meccsen, a negyeddöntőben az angoloknál bizonyultak jobbnak, tizenegyesekkel. A semleges szurkolók ellenszenvét talán azzal vívták ki, hogy amíg a hollandok ellen játszottak, Beckhamék ellen hozták a "szokásos" formájukat, azaz amint a közelükbe ért egy angol játékos, azonnal elestek.

Ezzel szemben a franciák borzalmasan kezdtek, a svájciak és a dél-koreaiak ellen csak szenvedtek, igaz, a játékvezetők is többször tévedtek az ő kárukra. A togóiak ellen már magabiztosan nyertek, aztán a spanyolok ellen, tízpercnyi jó játékkal hátrányból fordítva jutottak tovább. A negyeddöntőben több jó teljesítmény - Patrick Vieira, Liliam Thuram, Frank Ribery - mellett Zidane parádéjának köszönhetően kiverték a címvédő brazilokat is, így feledtették a négy évvel ezelőtti nagy bukást.

A bukiknál a németek a nyerők

A fogadóirodák oddsai alapján egyébként a németek sikere a legvalószínűbb, átlagosan két és félszeres pénzt fizetnek a német csapat vb-győzelméért. Utánuk a brazilokat is kiverő franciák következnek, az ő végső sikerük 2,8 szoros pénzt hozhat, míg az olasz siker átlagosan 4,5-szeres nyereménnyel kecsegtet. A legnagyobb pénzt a portugálok győzelmével lehet kaszálni, Figóék sikere átlagosan 7,5.szeres összeget jelenthet.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!