Auguszta
-7 °C
0 °C

Elmarad a 2019-es világháború

2006.07.03. 11:03
A tengelyelmélet hívei szerint az 1982-es világbajnokság óta fordított sorrendben ismétlődnek az események. Ez alapján most Brazíliának kellett volna megszereznie a végső győzelmet. Az elmélet bukásával Magyarország járt a legrosszabbul, egyre kevesebb a remény rá, hogy négy év múlva döntőt játszunk a németekkel. De legalább a világháború is elmarad.

A francia válogatott szombaton nem csak legyőzte a brazilokat, de megdöntötte a futballbarátok körében népszerű tengelyelméletet is a világbajnokság győzteseiről. Ennek Brazília mellett talán Magyarország a legnagyobb vesztese. Hogy miért is? Nézzük az elméletet.

A tengelyelmélet hívei szerint az 1982-es világbajnokság volt a futball nagy fordulópontja. Akkor az olaszok nyerték a vébét, azóta pedig - egészen a brazilok szombati vereségéig - az addigi eredmények tükröződése volt a világbajnokság. Az olaszok diadala előtt és után (1978-ban és 1986-ban) Argentína nyerte a világbajnokságot, az előtt és után Németország, az előtt és után a brazilok, az előtt és után a rendező ország (1966-ban Anglia, 1998-ban Franciaország), az előtt és után megint csak a brazilok.

Mivel 1958-ban is a brazilok nyertek, most megint rajtuk lett volna a sor. És ami sokkal fontosabb, 2010-ben az 1954-es svájci vébé ismétlődött volna, azaz a johannesburgi fináléban Magyarország szenvedett volna vereséget Németországtól.

A tengelyelmélet összeomlása magyar szempontból szomorú dolog, de összességében nagy nyereség a világnak. Hiszen ha az elmélet igaz lett volna, 2014-ben, 1950-hez hasonlóan Uruguay nyerte volna a vébét, öt évvel később viszont ki kellett volna törnie a III. világháborúnak. A hat évig tartó öldöklés után, 2026-ban, 1938-hoz hasonlóan Magyarország ismét döntőt játszhatott volna a végső győztes Olaszország ellen.

A tengelyelméletet tehát elfelejthetjük, a rivális, dualista elmélet azonban legalább a következő vébéig még élhet. A dualista elmélet szerint a vébét csak európai vagy dél-amerikai csapat nyerheti, váltakozva. Így van ez 1962 óta, amikor a brazilok nyertek, utána az angolok, majd a brazilok, a németek, az argentinok és így tovább. Most pedig, négy évvel Brazília győzelme után már csak európai csapatok vannak versenyben a világbajnoki címért.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!