Valér
-1 °C
0 °C

Eddig nem sikerültek a 'visszavágók'

2006.07.04. 00:54
Az idei futball-vb nyolcad- és negyeddöntők között számos olyan összecsapás volt, mely komoly múltra tekint vissza az Eb-k és vb-k történetében. A vébén eddig valamennyi esetben azok a csapatok nyertek és jutotak tovább, akik az "odavágón" is diadalmaskodtak. Ha ez a tendencia folytatódik, a franciák nyerik az olaszok elleni vb-döntőt.

A világbajnokság csoportkörének befejeztével, a nyolcaddöntők párosításának ismeretében feltűnt, hogy a folytatásban, számos "visszavágót" rendeznek, rendezhetnek. Vagyis olyan mérkőzésket, amelyeknek komoly előzményeik voltak a vb-ken, Eb-ken. Az elődöntőkig lejátszott "visszavágók" közül eddig valamennyi esetben az a csapat diadalmaskodott, amely az "első meccsen" is nyerni tudott. Ennek fényében olasz-francia döntő várható, Zindenie Zidane-ék sikerével.

A németek és a portugálok is ismételtek


Az első ilyen a német-svéd párharc volt, melynek előzményeként a két együttes a '92-es Európa-bajnokság elődöntőjében találkozott, ahol a németek 3-2-re nyertek. A mostani meccsük ennél jóval simább volt, hiszen már a 12. percben két góllal vezettek és győzelmük egy pillanatig sem forgott veszélyben.

A nyolcaddöntők másik újrázása a portugál-holland összecsapás volt. A két csapat már a négy évvel ezelőtti vb-selejtezőkön egy csoportban volt, és nagy meglepetésre a hollandok nem jutottak tovább, hiszen Figóék mellett az ír együttes utazhatott az ázsiai tornára.

Legutóbb a két évvel ezelőtti Eb elődöntőjében találkoztak, ahol a házigazdák egygólos különbséggel nyertek és jutottak a döntőbe. Ilyen előzmények után nem is volt meglepő, hogy a mostani vb-meccsük a portugálok egygólos győzelme mellett kiállítás- és sárgalaprekordot hozott.

A spanyolok képtelenek nyerni a franciák ellen

A harmadik nyolcaddöntős "visszavágó", a spanyol-francia párharc előéletében akár huszonkét évet is visszamehetünk, hiszen a két csapat játszotta az 1984-es Eb döntőjét. Azon a mérkőzésen Platiniék 2-0-ás győzelmet arattak. A legközelebbi nagy verseny a 2000-es Eb volt, ahol a negyeddöntőbeli francia továbbjutáshoz kellett az is, hogy Raul a 90. percben kihagyjon egy tizenegyest. A mostani tornán hiába vezettek sokáig a spanyolok, ismét a franciák jutottak tovább, hiszen előbb egyenlítettek, majd az utolsó tíz percben két újabb góllal bebiztosították a győzelmüket.

A negyeddöntők közül három is "visszavágó" volt, de innen is kiemelkedett a német-argentin összecsapás , hiszen a két együttes '86-ban és '90-ben is vb-döntőt játszott. Húsz éve a Maradona vezette dél-amerikaiak nyertek 3-2-re, míg négy évvel később a németek Andreas Brehme tizenegyesével diadalmaskodtak. Ha az időrendnél maradunk és ezt az utóbbit vesszük alapul, akkor ismét az a csapat nyert, amely az "odavágón" is diadalmaskodott.

Az angoloknak a portugálok, a braziloknak a franciák a mumus

Az angolok és a portugálok már 1966-ban is találkoztak a vb-n, akkor ugyan az angolok nyertek az elődöntőben és lettek később világbajnokok. Ám ezért húsz évvel később, Mexikóban visszavágtak a portugálok, igaz, a csoportjukból így sem jutottak tovább. Legutóbb a két évvel ezelőtt rendezett Európa-bajnokságon találkoztak és akkor - akárcsak most -, a portugálok bizonyultak jobbnak büntetőkkel, így ez a párharc is illik a "sorozatba".

A negyeddöntők közül a brazilok és a franciák párharca a legkorábbi a vb-ken, hiszen már az 1958-as elődöntőben találkoztak. A svédországi tornán győztes dél-amerikaiak Pelé mesterhármasának köszönhetően 5-2-re nyertek. Legközelebb a '86-os mexikói torna negyeddöntőjében jöttek össze, ahol 1-1-es döntetlen után, a franciák tizenegyesekkel jutottak tovább.

A nyolc évvel ezelőtti tornán a párizsi döntőben találkoztak, ahol a franciák remek játékkal, közel félórát emberhátrányban játszva 3-0-ra diadalmaskodtak. Így a folyamat itt is folytatódott, hiszen ennek a meccsnek a "visszavágóját" is az a csapat nyerte, amelyik az előző meccset.

Olasz-német minden szinten


Paolo Rossi gólja a '82-es vb-döntőben (fotó: AFP)

A folytatásban is olyan találkozókat rendeznek, melyek a múltban nagy jelentőséggel bírtak, akár Eb-n, akár vb-n. Az olaszok és a németek eddig négyszer találkoztak a vb-n, és egy kivétellel, valamennyi esetben az olaszok jöttek ki jobban a párharcból.

1962-ben a csoportmérkőzések során találkoztak, és a meccs 0-0-ra végződött, emiatt az olaszok még a csoportból sem jutottak tovább. 1970-ben minden idők egyik legfordulatosabb elődöntőjében, az olaszok hosszabbítás után, 4-3-mal jutottak tovább. Nyolc évvel később a középdöntőben jött ismét egy 0-0, ami után ismét a dél-európaiak jutottak az elődöntőbe.

A legfontosabb meccset '82-ben játszották, a spanyolországi vb döntőjében az olaszok úgy nyertek 3-1-re, hogy az első félidőben Cabrini még egy tizenegyest is elhibázott. Ilyen előzmények után - annak fényében, hogy idén márciusban az olaszok egy barátságos meccsen 4-1-re nyertek - a sor folytatásaként nekik kellene a döntőbe jutniuk.

Francia vb-győzelem?

A másik elődöntőben a portugálok valószínűleg szeretnének visszavágni a 2000-es Eb elődöntőben elszenvedett vereségért. A küzdelmes találkozón Nuno Gomes és Thierry Henry találatai után hosszabbítás következett. Itt aztán a 115. percben egy francia próbálkozásba Abel Xavier kézzel ütött bele, Benkö játékvezető ugyan nem látta a történteket, de partjelzője, Igor Sramka jelezte a szabálytalanságot. Az utolsó pillanatokban büntetőből Zidane kiharcolta a döntőbe jutást Franciaországnak. Nem mellékesen, a portugálok több mint 30 éve képtelenek nyerni a franciák ellen.

Az előzmények után így olasz-francia döntőnek kellene következnie, ahol a franciák nyernek. Hogy miért? Mert a '86-os tornán 2-0-ra, a '98-ason tizenegyesekkel verték ellenfelüket, majd a 2000-es Eb döntőjében is diadalmaskodtak - 2-1-re.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!