Árpád
-2 °C
4 °C

A világ legbutább piros lapjai

2006.07.04. 13:37
A vb-n kilenc játékos idegei mondták fel a szolgálatot, ennyien állíttatták ki magukat teljesen feleslegesen, hárman osztoznak a holtversenyes első helyen. A Maradona utódaként elkönyvelt argentin Lionel Messi tizenhét másodpercet töltött a pályán a magyar válogatott elleni bemutatkozásakor, a BL-győztes Gerrardnak kicsivel több kellett két sárgához. Jó néhányan kaptak még ennél is butább piros lapot, felesleges reklamálásért. Rooney tavaly szeptemberben az öltözőig tapsolta magát, Szűcs Lajoshoz hasonlóan. A botrányhősöknek is felelevenítjük néhány jellegzetes pillanatát.

Négy mérkőzéssel a 2006-os világbajnokság vége előtt huszonhét piros lapot osztottak ki a játékvezetők, ami irreálisan sok, de néhány játékos csakis magát okolhatja, amiért idő előtt fejeződött be neki a mérkőzés. Számításaink szerint kilenc, vagyis az összmennyiség harmada könnyen elkerülhető lett volna, ha kisé fegyelmezettebbek a játékosok, és csak minimálisan bírnak az idegeikkel.

Polaknak húsz másodpercet nem sikerült kihúznia

A legbutábbnak - holtversenyben - a ghánai Gyant, a mexikói Perezt és a tunéziai Dzsazirit minősítettük. Ők mindannyian műesésért kaptak egy sárgát, az első kettő már akkor próbálkozott, amikor már korábban begyűjtött egyet, míg utóbbi felcserélte a sorrendet.

A cseh Jan Polak szorosan követi őket a kétes értékű rangsorban, hiszen ő az első félidő ráadásában nem bírt magával, körülbelül húsz másodpercet kellett volna fegyelmezetten kihúznia, a szünetben ugyanis mindenképp lecserélték volna. Ő azonban teljesen feleslegesen, ártatlan helyzetben megrúgta Tottit, így igen jelentősen hozzájárult csapata kieséséhez.

Rooney taposott, lökdösődött

De Rossi látványos ütése az amerikaiak ellen - a bíró szeme előtt - végzetesnek bizonyult, a játékos csak a döntőben térhet vissza. Wayne Rooney visszafogottsága azért lett volna különösen fontos a portugálok ellen, mert talán ő belőhette volna a büntetőt, de inkább belelépett Carvalho herezacskójába, és lökdösődött egy kicsit csapattársával, Cristiano Ronaldóval.

A szerb Mateja Kezsman a harmadik argentin gól után borult el, a hatvanötödik percben. A 2000-es Eb-n amúgy ő volt a rekorder, hiszen becserélése után harminchét másodpercet töltött a pályán, utána "csontozta ki" norvég ellenfelét.

Deco tettét megértette a közönség

A portugál Deco dühödten eredt a holland Heitinga nyomába, és rúgott bele nagyot, aki nem adta vissza a labdát, miután a luzitánok szándékosan a vonalon túlra rúgták. (Utána magához ragadta a labdát, így akadályozott meg egy gyors szabadrúgást) Deco tettét a szurkolók megértették, a kapitány viszont aligha fogadta el, és önmaga lelkiismerete feltehetően jobban háborgott volna, ha az angolok ellen nem mennek tovább.

Az argentin Leandro Cufre a németek elleni kiesést követően rúgott karatésan Per Mertesackerbe, így ő a csapatát ugyan nem, magát viszont annál inkább sújtotta.

Gerrardnak nem sikerült az ünneplés

A vb mellett persze a bajnokságok is bővelkednek buta piros lapokban. Steven Gerrard és Paul Distin idegei ugyanabban a fordulóban voltak gyengék.

Gerrardnak vélhetően mindig hevesebben ver a szíve, amikor a helyi rivális Everton ellen lép pályára, az idei pedig még különlegesebb volt, hiszen 08-as mezt viselt, így propagálva, hogy Liverpool lesz két év múlva Európa kulturális fővárosa. Az ötlet tökéletesnek bizonyult volna, de mindössze tizennyolc percig volt a pályán a csapatkapitány, mert előbb elrúgta a labdát, aztán pedig felvágta riválisát, negyvenöt másodperc alatt jött össze a két sárga lap. A Liverpool végül 3-1-re nyert, és csak emiatt nem dorongolta őt le kemény szavakkal Rafa Benitez edző, csak annyit mondott: megengedhetetlen volt a kiállítás, és fejben érnie kell a huszonöt éves játékosnak.

Kilencvenmilliós verekedés
Hetekig beszéltek arról Angliában, miként engedhette meg magának a Newcastle két játékosa, hogy ököllel essen egymásnak hazai pályán. Az Aston Villa elleni meccsen három nullás vereséget szenvedtek a "szarkák", a két játékos pedig egymásban találta meg a súlyos kudarc okát. Verekedésükért - forintban - kilencvenmilliót fizettek, elnézésért kértek, de ez a bélyeg alighanem életük végéig elkíséri. A német Jens Lehmann a Dortmund kapusaként taszított jókorát a brazil Amorosón, mert nem tetszett a hozzáállása, neki is piros lap lett a büntetése.

A Manchester City játékosa, Paul Distin az első félidő lefújása után érezte elérkezettnek az időt, hogy elmondja különvéleményét a játékvezetőnek, miszerint Didier Drogba a második gól előtt kézzel vette át a labdát, és ezt a partjelzőnek látni kellett volna. A bíró eközben elkérte tőle a labdát, ám ő rá sem hederített a kérdésre, jobb kezében tartva folytatta monológját. A bíró másodszor is kérte, Distin ellenben még mindig gesztikulálva mutogatott arra a pontra, ahonnan a gól született.

Beckhamnek megbocsátották piros lapos vétkét

A játékvezető türelme ezek után elfogyott, zsebébe nyúlt, a karszalagot viselő játékos megkapta második sárgáját, és már mehetett is zuhanyozni. Stuart Pierce vezetőedző az esetet nem láthatta, ő már akkor rég útban volt az öltöző felé, így alighanem dührohamot kapott, amikor a középpályás közölte vele: "bocs, engem már ne küldj ki a második félidőre, mert egy hülye reklamálás miatt kiállítottak."

Egyik játékost sem utálták viszont meg annyira az angol drukkerek, mint David Beckhamet, aki a '98-as világbajnokságon a földön fekve teljesen feleslegesen rúgott az argentin Simeone felé. A nyolcaddöntő elbukása után hirtelen ő lett az egyik legnépszerűtlenebb játékos, a nemzet hülyegyerekének nevezték el, ám aztán megbocsátottak neki.

Rooney az öltözőig tapsolta magát

Rooney-nak a vb előtt is volt érthetetlen megmozdulása, mikor látványosan megtapsolta a dán Kim Milton Nielsen egy ítéletét, és aznap az volt az utolsó dobása a tizenkilenc éves csatárnak. A Villarreal elleni idegenbeli BL-mérkőzés amúgy gól nélkül ért véget.

A sevillai Kepa talán még most sem érti, hogy a Zenit ellen lőtt gólja után miért nem mehetett vissza a középkezdésre, miért parancsolta az öltözőbe a bíró. Az UEFA-Kupa negyeddöntőjében az első meccset 4-1-re nyerte meg az andalúziai klub, a visszavágón Kepa gólja volt az egyenlítő találat. A csatár négy perce volt pályán.

Szűcs és Torghelle kihagyásai

A ferencvárosi Szűcs Lajos a kapujából a félpályáig rohant azért, hogy megtapsolhassa a horvát Trivkovic játékvezetőt, aki habozás nélkül kiállította a Sopron elleni 4-1-gyel elbukott kupadöntőn.

Torghelle Sándor valamennyi pályára lépésekor félő, hogy túlpörgeti magát, ezt tette a 2004-es örökrangadón is, miután lerúgta Somorjait, Lipcsei szidalmazásába fogott bele, aki leköpte, ő lökdösődött, így a két válogatott játékos számára azokban a pillanatokban véget is ért a találkozó.

Roberto Carlos három perc alatt küldette ki magát Barcelonában

Spanyolországban is gyakorta előfordul, hogy nem bírnak az idegeikkel a klasszisok. A zaragozai Cesar Sanchez az áprilisi spanyol kupadöntőben tett arról, hogy ne kelljen az Espanyol elleni vereséget - 4-1 lett a végeredmény - végig a kapuban átélnie, mert egy a pályára berepülő műanyagdarabot visszahajított a szurkolók soraiba.

A Real Madrid világklasszis balhátvédje, Roberto Carlos három perc alatt kapott két sárgát, mindkettőt reklamálás miatt a barcelonai szuperrangadón, így Ronaldinho már a huszonötödik percben vigasztalhatta, egyben egyértelműsítette vele, merre találja a zuhanyzót.

Messi tizenhét másodperc után állt ki

Ramelow, Ronaldinho, Nyilasi
A korábbi világbajnokságokon is gyakorta előforult, hogy elveszítették fejüket a játékosok, a német Ramelow két perc alatt kétszer rúgta fel a kameruni Eto't 2002-ben, így a negyvenedik perctől ő már csak a tévé előtt szurkolhatott hazája és társai sikeréért. Ronaldinho szokottnál durvább becsúszását sem sok minden indokolta - az angol Mills volt a szenvedő alany -, így győztes találata után hét perccel kiállították, és nem játszhatott az elődöntőben. Zidane és Henry is feleslegesen durváskodott - előbbi '98-ban, utóbbi '02-ben -, Nyilasi Tiborhoz hasonlóan, akit az argentinok ellen "kiszórtak", így neki akkor be is fejeződött a vb-részvétel. Tegyük hozzá gyorsan, Nyilasi '78-ban mindössze huszonhárom éves volt.

Még megmagyarázhatatlanabb volt az argentin Lionel Messi esete, aki egy barátságos, de némileg feszült meccsen úgy könyökölt vissza az őt rángató Vanczák arcába, hogy tizenhét másodperces játékkal fejezte be és ünnepelte meg első válogatottságát a Puskás Ferenc stadionban, 2005 augusztusában.

A nagy tobzódók emlékezetes pillanatai

A botrányhősök tobzódásuk idején halmozták a sárgákat és pirosakat, Roy Keane egy Newcastle-Manchester 4-3-as meccsen már a ráadás negyedik percében lökdősödött az általa nem kedvelt Alan Shearer ellen úgy, hogy kétszer is a társainak kellett lefogniuk őt. Hriszto Sztoicskov féléves eltiltással kezdte barcelonai karrierjét '91-ben, mert igen nyilvánvalóan a halántéka felé mutogatva jelezte, mit gondol a játékvezető szellemi állapotáról. Gheorghe Hagi válogatottbeli karrierjére - kétgólos hátránynál - a 2000-es Eb-n Conte lerúgásával tett pontot.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?