Lázár, Olimpia
-6 °C
-3 °C

Ellenzéki fölény várható a vébédöntőn

2006.07.07. 17:44
Orbán Viktor és fia ott lesz a vébédöntőn, Gyurcsány viszont kérte a kormánytagokat, hogy ne menjenek. Az OTP vezére utazik Berlinbe, Demján nem. Várszegi nem árulja el. Esterházy Péter öccsének is szerzett jegyet, Illés Béla inkább nyaral. A magyar üzleti és politikai elit futballrajongói rendszeresen ott vannak a nagy nemzetközi tornák meccsein. De kiknek sikerült jegyet szerezniük a döntőre?

Csak a közönséget fürkésző német tévésekben bízhat az a focivébélázban égő tévénéző, akinek az olasz-francia összecsapás eredményén túl kíváncsiság formájában az is furdalja az oldalát, hogy az ismertebb magyarok közül kinek sikerült kijutnia a vasárnapi döntőre.

Egy nagy nemzetközi meccsre jegyet szerezni nem olcsó mulatság, de néha még a sok pénz sem elég: jó összeköttetések kellenek. A magyar üzleti és politikai elit futballrajongói rendszeresen ott vannak a nagy nemzetközi tornák meccsein.

Az Index úgy tudja, a sportszakma krémje mellett Orbán Viktor, Esterházy Péter és Csányi Sándor biztosan ott lesznek Berlinben, míg több tucat jegy tulajdonosát nem sikerült kirángatunk a homályból.

Esterházy a legjobb báty

Ragadványnevéhez méltóan Esterházy "Írópápa" Péter ott lesz a vb-döntőn. Az Index magától az érintettől tudta meg ezt, merthogy meg akartuk kérni, hogy írjon nekünk a döntőről egy gyors kis izét, ám Esterházy a fenti információval hárított.

Pimasz felvetésünkre, hogy könnyű annak, aki futballistacsaládba születik, azt az információt is megosztotta velünk, hogy nem Márton öccse, a volt válogatott focista révén szerzett jegyet, de a helyzet éppen fordítva áll, miszerint ő szerzett jegyet az öccsének is. Az író a fentiek miatt - saját értékelése szerint - "a legjobb báty a világon".

Azt már nem firtattuk, hogy milyen módon sikerült jegyhez jutni, de gyanítjuk, hogy az Esterházy család - német nyelvterületen jelentős - kapcsolatrendszere még akkor is nagy előny volna, ha viselője nem volna történetesen Herder-díjas író, és nem jelenik meg focis könyve direkt a vébére időzítve. Ja, és a vébé helyszínén éles szemű és nem kevésbé éles eszű munkatársunk kiszúrta, hogy a FIFA hivatalos programfüzetében helyet kapott egy Esterházy-írás is. Összefüggéseket sejtünk.

Orbán Gáspár szurkolni akar

A szépirodalmi logika szerint Orbán Viktor "a legjobb apa a világon", ő ugyanis - már nem először - egyetlen fiát, Orbán Gáspárt is magával vitte a német fővárosba, sőt már egy hete kiutaztak meccseket nézni.

A Fidesz elnökének, Magyarország volt miniszterelnökének a VIP-páholyban legfeljebb visszafogott, protokolláris szurkolásra van lehetősége, aki látta Angela Merkelt a német-olaszon szurkolni, tudja, mit jelent ez. Ezért az utóbbi időben Gáspár nyomására el szokták cserélni a jegyüket, hogy lehessen dühöngeni is. Ezt indexes szemtanú is igazolhatja: a májusi BL-döntőn az Orbán család nem a VIP-lelátón hanem a nép között foglalt helyett. (Már amennyire nép Davor Suker és Hernádi Mol-vezér.)

Gyurcsány nem, Medgyessy igen

Noha a Fidesz az MSZP-nél fociközelibb párt, Szijjártó Péter szóvivő szerint csak a párt elnöke képviselteti őket.

Az ellenzék még így is több tagot delegál a berlini szektorokba, mint a koalíció. Gyurcsány Ferenc egyébként sem nagy futballrajongó, de tudomásunk szerint direkt megkérte kabinetjének tagjai, hogy lehetőleg ne menjenek a döntőre, ne keltsék azt a látszatott, hogy a sűrű gondok közepette a kormánytagok ráérnek szórakozni. Itthon marad a lelkes futballdrukker és máig aktív futballista Bajnai Gordon, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség vezetője is. Sőt, úgy tudjuk, hogy az SZDSZ egyetlen ismertebb politikusa sem utazik.

Medgyessy Péter viszont nyugdíjas kormányfőként és utazó nagykövetként bátran mehet: megy is.

Csányi tuti, Hernádi lehet, Várszegi nem mondja meg

Csányi Sándor, akit hol a leggazdagabb, hol a legbefolyásosabb magyarként szoktak emlegetni, ott lesz a döntőn. Az éppen nagy lendülettel akviráló OTP elnök-vezérigazgatóját egy repülőút előtt sikerült elkapnunk, de még nem Berlin felé vette az irányt. Siettében csak annyit mondott: "Tuti ott leszek!"

Milliárdosaink közül nem lesz ott viszont Demján Sándor, a Trigránit első embere, és a Mol hivatalos tájékoztatása szerint Hernádi Zsolt Mol-vezér sem, pedig Hernádinak bérelt helye van a horvát futballszövetség kontingensében, hiszen a Mol, ottani leányvállalatán keresztül a horvátok főszponzora. (Az olajcég több tucat munkatársát és partnerét utaztatta a horvát-brazil csoportmeccsre.) Az Index egyébként azt gyanítja, hogy Hernádi mégis ott lesz a döntőn, mint ahogy az elődöntőket is a helyszínen nézte meg, de vagy ő vagy a Mol kommunikációs vezetése azt gondolja, jobb, ha úgy tudjuk, hogy nem megy.

Nem túl meglepő módon a magyar csúcsmenedzserek közül biztos döntős Straub Elek (Magyar Telekom), minthogy munkaadója, a Deutsche Telekom a vébé egyik fő támogatója. A nagy focilázban még azt is elfelejthették a mindig tüchtig németek, hogy magyar leányvállalatuknak több héttel a határidő után sincsen elfogadott mérlege.

A leggazdagabb magyarok listáin általában ötödik-hatodik helyen szerepeltetett Veres Tibor, a Wallis Rt. lelkes meccsjáró elnöke a helyszínen nézi meg a döntőt, mint ahogy az elődöntőkön is kinn volt.

Nem sikerült kiderítenünk, hogy a közismert futballőrült Fotex-vezér, volt MTK- és Fradi-tulaj Várszegi Gábor jelen lesz-e a berlini stadionban. Sejtésünk szerint igen, de a nyilvánosságot kerülő üzletember titkársága légmentesen elzárta munkatársunkat az információ elől.

A FIFA jegyelosztó rendszere
A FIFA jegyelosztási rendszere miatt srófolják fel az árakat a vadkapitalista jegyüzérek, írja a Guardian egyik bloggere. Az adott meccsen játszó nemzetek mezei szurkolóinak a FIFA a jegyek 8-8 százalékát rakja félre, miközben 16 százalékot kapnak a szponzorok, 11 százalékot az, aki különféle extrákra vágyik és ezért 2400 eurót (670 ezer forintot) is képes fizetni, azaz majdnem a helyek fele nem az "igazi szurkolóknak" jut, akik egyébként sorsolással vehettek jegyet. A vébé 3,1 millió jegyéből 1,112 milliót az egyszerű userek között sorsolnak ki, 592 ezret kapnak a résztvevő országok futballszövetségei, 490 ezret a szponzorok, 347 ezret a nagyon gazdagok (vagy adakozó kedvű cégek), 276 ezret a német futballszövetség, 191 ezret a nemzetközi futballcsalád (a 175 FIFA-tagország), 63 ezret pedig a tévések. A UEFA által szervezett Európa-bajnokságon egyébként a meccset játszó nemzet szurkolók a jegyek 18 százalékát vehetik meg, 12-t kapnak a szponzorok és nagy 4 százaléknyi a repijegy. (Forrás: Observer)

Sok újságíró, kevés sztár

Magyarországról információink szerint 10-12 újságírót akkreditáltak az eseményre, miközben a világbajnokságon a nyolcad döntőkig eljutó Ukrajna is csak egy tucat tudósítóval lesz jelen a döntő mérkőzésen. Úgy tudjuk, hogy a szokásosnál jóval több sajtóbelépőt Szepesi Györgynek, a Fifa örökös tagjának köszönhetik a magyar sportújságírók.

Az RTL Klub viszont információink szerint kevés ingyenjegyhez jutott, (pedig a vb összes belépőjének két százalékát kapják meg egyébként a meccseket közvetítő csatornák) így se Fábry Sándor, se Győzike nem szurkolhat a berlini lelátón a bulvárlapok legnagyobb bánatára.

560 ezer forintot fizetett a döntős jegyért

Aki nem VIP-jegyre vágyik, az eredeti ár sokszorosáért, de már jóval olcsóbban szerezhet jegyet az üzérektől a döntőre. Az Index a diósgyőri főszurkolót, Nagy Bélát kérdezte, aki harmadmagával utazik Berlinbe.

"Még nem tudjuk, hogy a lányom, velünk tart-e, ha igen, neki a helyszínen fogunk venni jegyet. Ahogy hallom, most már erre a párosításra 1000 euróért (280 ezer forintért) is lehet kapni jegyeket a feketepiacon, mi még 2000-et fizettünk érte, eredetileg pedig 120 euróba (34 ezer forintba) került. Az egyik alapvonalnál, a tizenhatodik sorban fogunk ülni, a helyünk egyébként negyedik kategóriásnak számít. Szurkolok, hogy oda lőjék a gólt, amúgy pedig kissé az olaszokat favorizálom" - mondta Nagy Béla.

Nagy négy meccsen volt eddig, a német-olasz elődöntőre is bejutott, de a gól nélkül végződő angol-portugál és a Svájc-Ukrajnát is a helyszínen élvezhette, már amennyire élvezte.

"A játék nem volt jó, a hangulat annál inkább. A portugál Maniche épp elénk futott ki a hollandok ellen, az egy jó pillanat volt. Megfordult a fejemben, hogy eladom a jegyeket, miután megtudtam a párosítást, de ha két év múlva elmesélem, hogy vb-döntőn voltam, úgysem ez lesz a fontos."

Az angolokkal lehet jól keresni, az olaszok csórók

Az egyik magyar jegybáró, Barthos Zoltán is hozzájutott néhány belépőhöz, neki az egyik legismertebb amerikai üzér adott egy kisebb csomagot. Az amerikai a világ nagy eseményeit nézi ki, a világ számos pontján ismert, rendre őt kérik, ha néhány fontos eseményre be akarnak jutni, több ezer vásárlója van, mesélte Barthos.

A jegyüzérek legjobb kuncsaftjai egyébként az angolok, a vérmesebb szurkolók közül kettőnek 25 ezer eurót is megért volna egy-egy döntőjegy, de az ausztrálok és a mexikóiak is hasonló bőkezűséggel áldoztak a focira. Az olaszok ellenben csórók, a németekkel pedig nagyon vigyázni kell, mert ugyan érdeklődnek, de a rendőrséget is ki szokták hívni.

Ez a vébédöntő nem lesz nagy bolt a jegyüzéreknek: sem olasz, sem a francia drukkerek nem érkeznek olyan nagy számban Berlinbe, hogy felhajtsák a jegyek feketepiaci árát. Ezt mutatja, hogy néhány hét alatt 2500 euróról 1000 euró alá esett az árfolyam. A francia-portugál elődöntőre, közvetlenül a meccs előtt már árában, sőt ár alatt, 100-120 euróért is kínáltak jegyet az üzérek, pedig ilyesmi nagy nemzetközi meccseken szinte alig fordul elő. (A két hónappal ezelőtti párizsi Arsenal-Barcelona BL-döntőre ötezer euróért sem lehetett jegyet kapni, de tudunk olyan orosz üzletemberről, aki a helyszínen húszezer eurót adott egy belépőért.)

Az MLSZ 38 jegyet kapott

A legjobb dolguk - a milliárdos nagyvállalkozók mellett - természetesen a szakmabelieknek van, legjobb pedig azoknak, akik a Nemzetközi Labdarúgó Szövetségnek (FIFA) dolgoznak.

A magyar labdarúgó szövetség, az MLSZ egyébként 38 jegyet kapott a vb-döntőre, ezeket adta tovább. A jegyekért fizetni kellett, azt azonban nem tudtuk meg, kik a szerencsések.

A válogatott volt csapatkapitánya, Mezey György a FIFA technikai bizottságának tagja például naponta láthatott meccseket, és hogy az életében még mindig kísérti a 0-6, arra kiváló példa, ő értékelte az argentin-szerb meccset a szervezet honlapján. Puhl Sándor sem panaszkodhat, a FIFA játékvezetői bizottságának tagjaként a bírók kiválasztásáról dönt.

Szepesi György rádiós és egykori MLSZ-elnök a FIFA örökös tagjaként az első meccstől fogva ott van, a döntőn is ott lesz, akárcsak az MLSZ jelenlegi elnöke, Kisteleki István, akit az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) hívott meg.

A magyar focisták közül Illés Béla az egyik leglelkesebb meccsrejáró. Az MTK visszavonult csapatkapitánya a vébédöntőt azonban családi nyaralás miatt kihagyja.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!