Tekla
8 °C
20 °C

Legközelebb 12 év múlva lehet Európában futball-vb

2006.07.08. 17:07
Még két létfontosságú találkozó hátra van a németországi labdarúgó világbajnokságból, de sokan már most várják a következő európai tornát. Erre azonban legjobb esetben is csak tizenkét év múlva kerülhet sor, hiszen négy év múlva Dél-Afrika, 2014-ben valószínűleg Brazília lesz a rendező. A 2018-as torna lehet ismét Európában, ha csak Ausztrália be nem jelentkezik érte.

Vasárnap befejeződik a németországi labdarúgó-világbajnokság, és a jelek szerint az európai szurkolóknak legalább 12 évet kell várniuk, hogy ismét az "öreg kontinensen" rendezzenek vb-t.

Dél-Afrika, majd Brazília

A következő, 2010-es seregszemle házigazdája, már biztosan a Dél-afrikai Köztáraság. A 2014-es rendező kilétéről ugyan csak két év múlva születik döntés, de a szakértők egyértelműen Brazíliát tartják favoritnak, amely egyelőre egyedüli pályázó.

Az eddigi leghosszabb szünet következhet

Az európai hívek még sosem kényszerültek ekkora "vb-elvonásra", eddig 8 esztendő volt a leghosszabb szünet, ráadásul 1934 (Olaszország) és 1938 (Franciaország), illetve 1954 (Svájc) és 1958 (Svédország) esetében kétszer is "duplázott" a földrész. Ezután 1998-ig Európa és Amerika váltogatta egymást, majd 2002-ben következett az első ázsiai vb Japán és a Koreai Köztársaság közös rendezésében. A soron következő Afrika szintén nem rendezett még világbajnokságot.

Ausztrália szólhat közbe

Nyolc év múlva Brazília mellett szól, hogy az ötszörös aranyérmes válogatott otthonában eddig mindössze egyszer volt vb: 1950-ben, az azóta is vb-csúcsnak számító 203 849 néző előtt, a döntőben Uruguay diadalmaskodott 2-1-re a brazilok felett.

Ami a 2018-as tornát illeti, a közvélemény európai színhelyre - pontosabban az idei lebonyolításban alulmaradt Angliára - számít, bár Ausztrália már jelezte, hogy szívesen belépne a bemutatkozó házigazdák sorába.