Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Legközelebb 12 év múlva lehet Európában futball-vb

2006.07.08. 17:07
Még két létfontosságú találkozó hátra van a németországi labdarúgó világbajnokságból, de sokan már most várják a következő európai tornát. Erre azonban legjobb esetben is csak tizenkét év múlva kerülhet sor, hiszen négy év múlva Dél-Afrika, 2014-ben valószínűleg Brazília lesz a rendező. A 2018-as torna lehet ismét Európában, ha csak Ausztrália be nem jelentkezik érte.

Vasárnap befejeződik a németországi labdarúgó-világbajnokság, és a jelek szerint az európai szurkolóknak legalább 12 évet kell várniuk, hogy ismét az "öreg kontinensen" rendezzenek vb-t.

Dél-Afrika, majd Brazília

A következő, 2010-es seregszemle házigazdája, már biztosan a Dél-afrikai Köztáraság. A 2014-es rendező kilétéről ugyan csak két év múlva születik döntés, de a szakértők egyértelműen Brazíliát tartják favoritnak, amely egyelőre egyedüli pályázó.

Az eddigi leghosszabb szünet következhet

Az európai hívek még sosem kényszerültek ekkora "vb-elvonásra", eddig 8 esztendő volt a leghosszabb szünet, ráadásul 1934 (Olaszország) és 1938 (Franciaország), illetve 1954 (Svájc) és 1958 (Svédország) esetében kétszer is "duplázott" a földrész. Ezután 1998-ig Európa és Amerika váltogatta egymást, majd 2002-ben következett az első ázsiai vb Japán és a Koreai Köztársaság közös rendezésében. A soron következő Afrika szintén nem rendezett még világbajnokságot.

Ausztrália szólhat közbe

Nyolc év múlva Brazília mellett szól, hogy az ötszörös aranyérmes válogatott otthonában eddig mindössze egyszer volt vb: 1950-ben, az azóta is vb-csúcsnak számító 203 849 néző előtt, a döntőben Uruguay diadalmaskodott 2-1-re a brazilok felett.

Ami a 2018-as tornát illeti, a közvélemény európai színhelyre - pontosabban az idei lebonyolításban alulmaradt Angliára - számít, bár Ausztrália már jelezte, hogy szívesen belépne a bemutatkozó házigazdák sorába.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?