Antal, Antónia
3 °C
9 °C

Barthez lehet az olaszok titkos fegyvere

2006.07.09. 13:04
A hat évvel ezelőtti francia csapat erősebb volt a jelenleginél, a tagokat tekintve pedig képzettebb, mint az olasz, mégis csak a 94. percben sikerült egyenlítenie a Európa-bajnoki döntőben. Most az olaszok egyénileg hajszállal jobbak, a kapuban viszont klassziskülönbség van Buffon javára. Két magabiztos védelem, brutális ütközőemberek, akik nagy tanárok is egyben. És Totti még keveset mutatott, Henry is tud jobban játszani, mint eddig. Kis elemzésfélére vállalkoztunk a döntő előtt.
OLASZORSZÁG:

Gianluigi Buffon
453 perce nem kapott gólt, ez az adat mindent elmond teljesítményéről, ha a döntőben 64 percet kihúz, akkor megdönti Walter Zenga '90-es rekordját. Irányít, jól helyezkedik, a reflexei kiválóak, megkockáztatható: a torna legjobb kapusa.

Gianluca Zambrotta
A sérülése miatt az első meccsen nem játszhatott, aztán szokásos módon balhátvéd lett, a csehek ellen viszont már a jobb oldalon fedeztük fel. A modern futball egyik leguniverzálisabb játékosa. Az ukránok ellen gólt szerzett, ő biztosan kettőzött erővel fog harcolni a végsőkig. Különösen barátjáért, az öngyilkosságot megkísérelt Pessottóért, akit a vb ideje alatt meg is látogatott kórházi ágyán.

Fabio Cannavaro
Senki sem csodálkozna, ha őt választanák a világbajnokság legjobb védőjátékosának. Imponáló a magabiztossága, a hat meccs alatt nem emlékszünk arra, hogy alattomosan próbált volna meg bárkit is elválasztani a labdától, mint ahogy arra sem, hogy befázik, és kétségbeesetten kell loholnia valaki után.

Marco Materazzi
Alighanem Lippi mester hosszan elbeszélgetett vele, és megértette vele: hanyagolja rossz szokását, ne használja a könyökét a légi párharcoknál, és nem utolsósorban figyeljen a helyezkedésre.

Fabio Grosso
A vb legnagyobb felfedezettje. Kétszer is kulcsszerepet játszott a továbbjutásban, és mindkétszer a végén. Ez hűen tükrözi: van önbizalma és ő nem az a játékos, aki azt szeretné, ha minél gyorsabban véget érne a meccs. Az ausztrálok ellen volt benne némi pimaszság, hiszen meg mert csinálni egy olyan cselt, amelyikből alig várta, hogy elessen. A németek elleni gólja viszont minden ínyencet kielégített.

Simone Perrotta
Hihetetlen futómennyiség, hihetetlen labdabiztonság, helyzetbe is tudott kerülni, de akkor hibázott.

Mauro Camoranesi
A lendületére nagy szükség volt néhányszor, bár hullámzó a játéka.

Francesco Totti
Az erőnléte kétségkívül nem az igazi, az önbizalma viszont nem illant el. Ezt bebizonyította a csehek ellen, amikor kétszer is át akarta emelni a világ egyik legjobb és legruganyosabb kapusát, Cechet. A terv nem jött be, az ausztrálok ellen viszont a büntetőt biztosan lőtte be, az ukránok ellen feljavult, a német védelem keménysége ellenben nagyon nem ízlett neki. Mégsem lennénk meglepve, ha ő döntené el az arany sorsát - a 2000-es Benedek Tiborra emlékeztetne játéka -, egy félidőt biztosan kibír.

Gennaro Gattuso
Az ütközőember eddig maximálisan végrehajtotta feladatát, és alig várja, hogy megmutassa: Zidane-t is ki tudja vonni a játékból. Urbán Flóri kissé meghökkent, mennyit képes futni, pedig az tényleg csak edzés kérdése. A kapura eddig nem volt veszélyes, de Barthezt meglepheti.

Andrea Pirlo
A labdavesztésekből ezúttal is nagy százalékban vette ki a részét, de emellett folyamatosan ilyen magas színvonalon még nem láttuk játszani. Kicsit szabadabban is játszik, mint a Milanban, mert ott mások sokkal jobban értenek a szervezéshez, mint ő, most viszont ebben a szerepkörben is feltűnt, megfelelő hatékonysággal.

Luca Toni
Az ausztrálok ellen akár a gólkirályi címre is bejelentkezhetett volna, de a ziccereknél hibázott, az ukránok ellen már mutatott valamit, és az biztos, hogy ilyen kellemetlen csatárral a francia védelemnek még nem volt baja az egész sorozat alatt. A kipattanókra jobban figyelnie kell, lecsorgó labdát még nem sodort a kapuba.

FRANCIAORSZÁG:

Fabien Barthez
A francia válogatott leggyengébb pontja, egyben az olasz taktika legfontosabb eleme. Bármikor benne van egy hiba, igaz ezen a világbajnokságon, a hasonszőrű kapusoknál - Zuberbühler, Lehmann, Robinson - ez egyszer sem jött ki. Kevés része van abban, hogy két gólt kaptak a kékek, bravúrjára nem is emlékszünk.

Willy Sagnol
Az elődöntőben mutatta meg először, hogy nemcsak labdabiztos, de a gyorsasága is átlag feletti, hiszen C. Ronaldóval szemben nem maradt le.

Liliam Thuram
Letagadhatna néhány évet, a középső védő posztja igazán neki való. A csapathoz hasonló formát mutatott, gyenge kezdés után erősített, és a két legutóbbi meccsen megingás nélkül rombolt. Többször vádolták, hogy lelassult, a legutóbbi két meccsen nem úgy tűnt.

Patrick Vieira
Három meccsen is - Togo, Spanyolország és Brazília ellen - is igazi tanárként futballozott, nem pedig olyan tisztátalanul, mint láttuk néhányszor a Juventusban. Amikor fáradt volt, akkor is kikapcsolta a vele szemben érkező középpályást. Gólt is fejelt, nehéz vele tartani a lépést, ha megiramodik saját térfeléről. Nem kis csemege lehet, amikor Gattusóval összecsapnak.

William Gallas
Ő nem lett annak a Chelsea-klikknek a tagja, amelyik formán kívül játszotta végig a tornát. A kondíciója kimagasló, az ütemérzéke egyszer sem hagyta cserben. Ahogy utolsó emberként egy testcsellel a saját tizenhatosán belül elküldte Ronaldót, sokáig emlékezetes marad.

Eric Abidal
Az első két meccs után elégedetlen volt vele Domenech, Togo ellen ki is hagyta a csapatból, akkor azonban fontos dolgokat mondhatott neki a szakvezető, vagy a társai, mert mintha kicserélték volna, úgy tért vissza. Megfogta az emberét és még a támadásokat is segíteni tudta.

Claude Makelele
Úgy szedett össze valamennyi labdát, mint a lelkes lepkegyűjtő a lepkéket. Komolyabb babérokra nem vágyik.

Franck Ribery
Futóversenyre senki sem hívná ki, az biztos, de azért óhatatlanul megvan benne a Dombi Tibor-féle beütés, a labdával már koránt sincs olyan jó barátságban, mint társai. Arra azonban tökéletesen alkalmas, hogy megtartsa azokat, és kiszolgálóként is bevethető.

Zinedine Zidane
A brazilok ellen teljesedett ki a játéka, nemcsak a vb-n, az egész pályafutása alatt - írta róla a L'Equipe, amelyik mostanában rendre az életére illesztett jelzőket használ. A portugálok ellen például azt állították, élete gólját lőtte. Mi lesz ezek után, ha a döntőben is villan, mondjuk kétszer is, mint nyolc éve? Nem ez a valószínű, mert az elődöntőben a fáradtság tagadhatatlan jeleit nem tudta leplezni. Ha keményen fogják - erre pedig meglesz a megfelelő személy -, nem fog hihetetlen cseleket bemutatni. A csapat irányítása mindenképp az ő feladata, számtalan olyan képet láttunk, amelyiken verbálisan is irányít, és ha kellett, kellő eréllyel, gesztikulálva tette mindezt.

Florent Malouda
Sokat futott, mint általában, jóval kevesebbszer került helyzetbe, mint elvárható lett volna.

Thierry Henry
Az eleganciáját megcsodálhattuk és azt előre tudni lehetett, hogy nem válik olyan vezéregyéniséggé, mint az Arsenalban. Tőle mégis kicsivel többre számítottunk. Igaz, három gólt "összeügyeskedett" eddig, néhányszor azonban kedvetlenül tette a dolgát, emlékezetes csele sem sok volt.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!