Aliz
6 °C
14 °C

Schweinsteiger, na ja

2006.07.09. 01:21
Ha nem volt ideje megnézni a szombati bronzmeccset, akkor azért, ha volt, akkor meg azért olvassa el, hogy mik voltak a nap izéi. Portugália már nem lehet negyediknél jobb, Németország harmadiknál rosszabb. Huszonnegyedik játéknap a vébén.

Az első játéknapon győztek a németek, a másodikon megszerettük Trinidad és Tobagót, a harmadikon jót röhögtünk Verebesen, a negyediken bunkózott egy ghánai, az ötödiken bénázott Ronaldo, a hatodikon kivégezték Ukrajnát, a hetediken Orbán Viktor a nap drukkere, a nyolcadikon szivarozott Maradona, a kilencediken hülyeséget csinált Gyan, a tizediken gólpasszt adott Ronaldo, a tizenegyediken felfedeztük a togói Zidane-t, a tizenkettediken győztek a németek, a tizenharmadikon két portugál szerelmeskedett, a tizennegyediken három sárga lapot kapott Simunic, a tizenötödiken nyolc év után nyertek a franciák, a tizenhatodikon győztek a németek, a tizenhetediken kiállításrekord született, a tizennyolcadikon Fabio Grosso tökösködött, a tizenkilencediken Vieira bosszút állt Aragonesen, a huszadikon győztek a németek, a huszonegyediken Zidane kiverte a brazilokat, a huszonkettediken Bozsik Péter fanyalgott, a huszonharmadikon föltámadt Mitterrand elnök. És mit hozott a huszonnegyedik játéknap?

Németország–Portugália 3-1

A nap bronzmeccse A harmadik helyért játszani egy vesztes elődöntő után olyan, mint amikor két megcsalt férj leül sörözni; ha szerencséjük van, fergeteges buli kerekedik a találkozásból zaftos katonatörténetekkel, sok sörrel. A végén már csak nevetni tudnak sorsukon. (Oké, hajnalig tartó társasozással is lehet fergeteges egy buli.) De az is benne van egy ilyen sörözésben, hogy két óra után még szomorúbban állnak fel az asztaltól, mint előtte, unottan elvégzik a tizenegyesrúgásokat és hazamennek. Ez a mostani bronzmeccs a jobbak közül való volt, bár az Európa-bajnokságokon az elődöntő veszteseit már nem kínozzák ráadással, odaadják mindkettőjüknek a bronzérmet, telik rá a közvetítési jogokból. Azért örüljünk, hogy a focivébé szervezői nem a kézilabdázóktól vesznek példát, ahol minden egyes nyomorult helyezésért, még az utolsóelőttiért is van helyosztó. Képzeljék, mennyire klassz lenne egy Szerbia-Montenegró–Costa Rica a 31. helyért.

A nap gesztusa: Jürgen Klinsmann (Németország)


Klikkolás!
Ha valakinek, akkor a házigazda németeknek volt igazán fontos ez a bronzérem. Egy negyedik hely elhomályosította volna az egyhónapos nemzeti felbuzdulást, amely végképp feledtette a rosszul elsült második világháború miatt beléjük nevelt bűntudatot. A portugáloknak, valljuk be, édes mindegy volt, hogy harmadikok vagy negyedikek lesznek, nekik a döntő kellett volna, hiszen bronzérmük már van, 1966-ban nyerték a Szovjetunió ellen. Szóval, ez a Klinsmann ennek ellenére elég bátor volt ahhoz, hogy mindazokat játszassa, akik eddig nem kaptak lehetőséget. Ott van mindjárt Oliver Kahn cserekapus, aki Lehmann színpadias megölelésével játszotta be magát a kezdőbe. (Az argentinok elleni tizenegyesrúgások előtt, emlékeznek, ugye?) Rajta kívül még két szűz játékost tett a kezdőbe - Marcell Jansent és Jens Nowotnyt -, és kettőt csereként küldött be - Mike Hankét és Thomas Hitzlspergert. A 23-as német keretben így igazi kuriózumként csupán egyetlen játékos, a cserecserekapus Timo Hildebrand nem játszott a vébén, viszont övé a jövő, hiszen éppen tíz évvel fiatalabb Kahnnál és Lehmann-nál. Ha Klinsmann a Stuttgart kapusát is védetni akarta volna, akkor a mezőny egyik legjobbját kellett volna lehívnia, aki:

A nap kapusa: Oliver Kahn (Németország, Bayern München)


Képnézegetés!
Németország legalább a harmadik helyen végzett volna akkor is, ha Oliver Kahn védte volna végig a vébét. Több nagy védése volt, bár egyszer csak a szerencse mentette meg az öngóltól, amikor Cristoph Metzelder tette próbára képességeit. Ki tudja, talán éppen ilyen szerencsére lett volna szükség ahhoz, hogy az elődöntőben Fabio Grosso balhátvéd pompás lövéséből ne legyen gól, és akkor Németországgal csak a vasárnap esti döntőben találkoztunk volna újra. Mindegy, így legalább Jansen, Nowotny, Hanke, Hitzlsperger és persze Kahn is játszott egy jót.

A nap 127-szeres válogatottja: Luis Figo (Portugália, Internazionale) Ha egy játékos az NB I-ben 125-ször lép pályára, akkor a Népsport interjút készít vele ("Nagyon köszönöm a bizalmat, a jövőben szeretném külföldön is próbára tenni magam"), a meccs előtt virágcsokorral köszöntik, és visszavonultatják az öltözőfogasát. Hogy Figo hány bajnokin lépett pályára, annak számoljon utána egy édesanyjával élő futballstatisztikus, a 127 válogatott meccs viszont igazán imponáló. Azt viszont sajnáljuk, hogy az ifjúsági vébét nyert portugál aranygenerációnak a felnőtteknél csak egy Európa-bajnoki ezüst és bronz, valamint most ez a negyedik hely jött össze. Na jó, csak elragadtak az érzelmek, annyira nincs ezen mit bánni, ezen a vébén például a portugál válogatott volt a nagy négyes leggyöngébbje. Figónak arra azért maradt ereje, hogy gólpasszt adjon. Külön öröm, hogy a gólt az a Nuno Gomes szerezte, aki a 2000-es Eb sztárja és ügyeletes szépfiúja volt. Gomes a napokban múlt harminc éves, férfiúvá értéséhez Scolari is hozzájárult a maga szerény eszközeivel: ezen a vébén két meccsen állította be, összesen negyvenhárom percre.

A nap visszavágása: Németország A 2000-es Európa-bajnokság csoportmérkőzésén megalázó vereséget szenvedett Portugáliától a címvédő Németország. A magyarok marseille-i vagy irapuatói tragédiájához mérhető 0-3 után két évvel a németek, mintha mi sem történt volna, ezüstérmesek lettek a távol-keleti vébén. A hat évvel ezelőtti meccsről a mostaniak közül Kahnnak, Nowotnynak és a sérült Ballacknak, illetve Costinhának, Pauletának, Nuno Gomesnek és a cserekapus Quimnek vannak közelebbi emlékei, de a főszereplő hiányzott. A most harmincegy éves Sergio Conceicao a belga Standard Liegeben játszik, és a kalandos frizurájú Abel Xavierhez hasonlóan ő is eltiltását tölti. Xavierrel ellentétben őt nem doppingoláson érték; márciusban egy különösen kemény belga bajnokin ellenfelét leköpte, a játékvezetőt pedig bántalmazta. Három évre tiltották el, de enyhítő körülményként vették figyelembe, hogy korábban még egyszer sem köpött és bántalmazott egy meccsen, ezért négy és fél hónapra mérsékelték a büntetését.

A nap embere: Bastian Schweinsteiger (Németország, Bayern)


Kattintás!
Philipp Lahm és Lukas Podolski után a harmadik német, aki a nap embere címet kiérdemelte az Index igényes zsűrijétől. Pedig, ha nem ennyire ostoba, akkor most nyolcas osztályzatot ünnepelhetne, így viszont be kell érnie a hetessel. Ahogy szigorú, de igazságos játékosértékelőnk írja: "Adhatnánk neki nyolcast is, ha kicsit több esze lenne a müncheni focistának. Mindhárom gólban benne volt, kettőt lőtt, egyet meg beadott Petit-nek. De levette a mezét a harmadik gólnál, így kapott egy sárgát. Az eddigi meccseken sokkal ügyetlenebb volt, de ez a mérkőzés az övé volt, erőszakosan, nagy kedvvel futballozott. Reméljük, nevelő szándékunknak tudja be az osztályzatmegvonást."

Ki volt a nap embere?

 • 489
  Schweinsteiger
 • 487
  Hajdú B. István
 • 223
  Kahn
 • 147
  Nuno Gomes
 • 51
  Klinsmann
A nap államfője: Horst Köhler (Németország) Legutóbb Kovács Kálmánnak gyűlt meg a baja a francia államfővel, akit tizenegy éve már nem Francois Mitterrand-nak, hanem Jacques Chiracnak hívnak, most szegény Hajdú B. István szaladt bele a késbe. A bronzérem átadásakor Horst Köhler német államfőt nevezte ki miniszterelnöknek, miközben Angela Merkelt, nagyon helyesen, kancellárként mutatta be. (Köhler amúgy, akárcsak Podolski és Klose, Lengyelország szülötte.) Hajdú B. a bakijával együtt is az RTL stábjából messze a legjobb volt, reméljük, hogy a vasárnapi döntőt is ő kommentálja.

A nap Eb-selejtezőcsoportja: D Az utolsó tartalékaikat felélő szotyolaárusokkal együtt nagyon várjuk az őszi idényt. Az Eb-selejtezők B-csoportjában a vébé döntősei, Olaszország és Franciaország szerepelnek, kiegészülve például a negyeddöntős Ukrajnával, vagy a meglepetésekre mindig kész Feröer-szigetekkel. Ennél is érdekesebb lehet a D-csoport, ahová Németországot sorsolták. Hogy miért? 1982 óta mindig európai csapat nyerte a vébébronzot, és soha, egyiküknek sem sikerült kijutni a következő Eb-re. Az átok most törhet meg, ehhez Németországnak Csehország, Szlovákia, Wales, Írország, Ciprus és San Marino ellen kell annyi pontot gyűjtenie, amennyi legalább a második helyhez elég. (Hosszú évek óta most először nem lesz pótselejtező a második helyezettek között.) Az nagy kérdés, hogy Klinsmann-nal vagy nélküle akarják lerázni az átkot. A bronzérem átadásakor viszont a német szájról is olvasni tudó kollégáink szerint Franz Beckenbauer mintha azt ismételgette volna a boldog kapitánynak: weiter machen, weiter machen! Tovább csinálni, tovább csinálni!

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?