Árpád
-2 °C
3 °C

Legszívesebben pofán vágtam volna Materazzit!

2006.07.10. 15:09
A francia szövetségi kapitány megvédte a vasárnapi vébédöntőben a karrierjét egy lefejeléssel befejező Zinedine Zidane-t. Kiderült, a francia csapatból senki nem tudja, mi történt, csak abban biztosak, hogy az "áldozat", Marco Materazzi valamit mondott a középpályásnak. A FIFA tagadja, hogy videófelvétel alapján döntött volna Medina Cantalejo negyedik játékvezető a piros lapról. A két főszereplő közül Zidane még nem szólalt meg, Materazzi tagadta, hogy a terrorista szó elhagyta volna a száját.

Megértő a vasárnapi vb-döntőn kiállított Zinedine Zidane mozdulatával kapcsolatban a francia szövetségi kapitány, Raymond Domenech. Emlékezetes, a pályafutása utolsó meccsét játszó francia világklasszis középpályás a 110. percben egy összeszólalkozás után mellkason fejelte az olaszok védőjét, Marco Materazzit. A hosszabbításos vébédöntőt az 1-1-es végeredmény után tizenegyesekkel nyerte 5-3-ra Olaszország. A meccs után kiderült, az újságírók épp a negatív hőst választották a vébé legjobbjának, az aranylabdásnak.

Nem menti, de mégis


Kattintás!

Domenech szerint inkább a franciák szolgáltak rá a győzelemre, és megérti Zidane-t. "A teljesítményünkkel elégedett vagyok, a végeredménnyel nem. Úgy vélem, többet tettünk a győzelemért, mint az olasz együttes. A tizenegyesespárbaj a szerencsejátékhoz hasonlít, és most nem mi jöttünk ki ebből győztesen."

A végjátékban azonban hiányzott Zidane. "Nem szeretném felmenteni, ám meg kell őt értenem, amiért így viselkedett. Egyértelmű, hogy a döntő leggyilkosabb pillanata számunkra az ő kiállítása volt. Borzalmas érzés volt látni, hogy azon a vb-n, ahol remekül játszott, piros lapot kap a döntőben, és így fejezi be pályafutását. Tíz percre volt attól, hogy mindenki tapssal búcsúztassa."

Materazzi a meccs legjobbja

Domenech pikírt stílusban szólt a kiállítás másik főszereplőjéről, Marco Materazziról. "Materazzi volt a meccs embere, nem a FIFA által megválasztott Andrea Pirlo."

A francia futballkapitány szerint azért érthető Zidane tette, mert ha olyan nyomás van rajta, olyat tesz vele egy ellenfél, amit Materazzi csinálhatott, akkor ez megtörténhet. "Nem lehet megbocsátani, de meg lehet érteni."

Domenech elárulta, hogy Zidane megbánta tettét, de cáfolta, hogy a középpályás elnézést kért volna a fejelésért. "Valami történt, nem tudom, hogy mi. Nem hiszem, hogy csak úgy lefejelte volna Materazzit, vagy hogy le akart volna jönni a pályáról. Valaminek történnie kellett."

Az egykori lyoni edző úgy véli, a bíró nem látott semmit az esetből, a partjelző sem, aztán meg azt vették észre, hogy a negyedik játékvezető a videófelvételt figyeli.

Henry: Nem akartunk beleszólni


Klikkolás!

A videóbíró használatát kifogásolta a döntő egyik legjobbja, a hosszabbításban lecserélt Thierry Henry is. Az Arsenal idén második döntőjét elvesztő csatára szerint nem csak kiemelt esetekben, például csapattársa, Zinedine Zidane ellen kellene alkalmazni a televíziós felvételeket. Henry a cserepadon ült a kiállításkor, így nem tudta pontosan, mi történt a piros lap előtt. "Materazzi olyat mondhatott neki, amiért elveszítette a fejét. A felvételeken csak az látszik, hogy Zizou belefejelt az olasz játékos mellkasába. Ezért egyértelműen jár a piros lap, ám Materazzi a sértegetésért, a megjegyzésekért nem fog bűnhődni."

Henry megerősítette azt, hogy a francia válogatott tagjai nem ismerik a részleteket, arról Zidane nem szólt nekik az öltözőben. "Nem kívántunk beleszólni Zidane ügyébe"

Gallas: Meg tudnánk ölni

A Chelsea-ben futballozó William Gallas viszont nem fogta vissza magát. "Amikor láttam, hogy Zidane-t kiállítják, az olaszt legszívesebben pofán vágtam volna!" Gallas nem látta, mi történt, de azt mondja, a futballt néha nem a labdával játszzák. "Néha olyan játékossal futunk össze, aki nagyon okos és mond valamit, amitől idegesek leszünk és meg akarjuk ölni őt." Gallas csak nagyon feltételesen mondta azt, hogy Zidane esetleg hibázott a lefejelésnél.

A 29 éves védő egyértelműen Materazzit hibáztatja: "Nem tudom mit mondott. Meg kellene őt kérdezniük, de Materazzi elment. Tudom, hogy azért ment el, mert lehet, hogy valami helytelent tett."

Hozzátette ő is, Zidane nem mondott nekik semmit, csak nagyon csalódott volt a csapat és maga miatt is. Gallas nagyon sajnálja a most visszavonult világklasszist, mert ez volt az utolsó vébéje és mindenki miatta akart nyerni. "Megérdemeltük volna a győzelmet, de ilyen az élet. Jól játszottunk, jobban, mint Olaszország, de a futball néha nagyon furcsa játék. Mindenki nagyon szomorú, talán legközelebb mi nyerünk."

Vieira: Nem mondok semmit

A Juventusban futballozó Patrick Vieira szavai szerint nagyon frusztrált volt a francia csapat, amiért a döntőben végül tizenegyesekkel veszítettek. "Így még sokkal nehezebb, de ez van, ezzel együtt kell élni". Zidane kiállításáról csak annyit mondott: "Nem akarok róla beszélni."

A 11-es párbajban egyedüliként hibázó David Trezeguet nem Zidane-t okolja a vereségért, mert barátját egyértelműen durván provokálták. "Zinedine emelt fővel búcsúzhat, ám az a másik (vagyis Materazzi), aki megnyerte a vb-t, nem. Az élet fontosabb, mint a futball." Trezeguet szerint Zidane - ha nem vonulna vissza - biztos eltiltást kapna, ám az, aki megsértette, nem.

Chiracot nem érdekli a fejes


Képek!

Jacques Chirac francia köztársasági elnök viszont nagy ívben tett a kiállításra és méltatta a világbajnoki ezüstérmes labdarúgó-válogatott tagjait - különösen a csapatkapitány Zinedine Zidane-t. Az államfő nem kívánt állást foglalni a piros lapról.

"Büszke vagyok arra, amit a csapat elért. Zidane fantasztikus játékos, és szeretném kifejezni a köszönetemet, amit a válogatottért és az országért pályafutása alatt tett. Karrierje alatt a sport igazi értékeit mutatta be, igazi emberi nagyság, aki a hazáját szolgálta."

A franciák egységét Zidane volt csapattársa, a szintén világbajnok Frank Leboouf kezdte ki nyilatkozatával. "Nem tudom elfogadni, amit tett. Akármit is mondott Materazzi, nem lehet egyetérteni a fejeléssel. Én is szégyellem magam, ez nem az a csapat, amely ilyeneket csinál.

Lippi: Nem volt semmi színészkedés

A kiállításról folyó vitába bekapcsolódott Marcello Lippi olasz szövetségi kapitány is, aki kollégáját, Domenech-t kritizálta, amiért a francia a kiállítás után mutogatott, legyintett a bírónak. "Domenech gesztusa nem volt túl kedves, úgy tett, mintha Materazzi csinált volna valamit. De nem csinált. Nem volt színészkedés."

Lippi szerint majd mindenki rájön, nem Materazzi vonta magára a játékvezető figyelmét. "A negyedik és az ötödik játékvezetők figyelték a felvételt a pálya szélén. Mi nem tettünk semmit. Ők vették észre a mozdulatot és hívták fel rá a bíró figyelmét. Materazzi végképp nem színészkedett, lefejelték és megsérült."

A nap folyamán a főszereplőktől is szivárogtak információk, igaz, a valósághoz kevéssé kerültünk közelebb.

Előbb Zidane ügynöke, Alain Migliaccio nyilatkozott úgy a BBC-nek, hogy a középpályás egyelőre nem akar beszélni az ügyről, ám néhány napon belül magyarázatot ad tettére. "Csak annyit mondott nekem, hogy Materazzi valami nagyon durvát szólt oda, de pontosan nem árulta el, mit. Zinedine általában elengedi a füle mellett a sértéseket, ám ezúttal robbant benne valami."

"Nem igaz, hogy koszos terroristának neveztem őt! Ezt határozottan tagadom. Azt se tudom, hogy mit jelent ez a szó" - mondta a döntő másnapján ugyancsak megszólaló Materazzi az ANSA olasz hírügynökségnek a válogatott hazaérkezése után. Hogy valójában mi hangzott el, ha egyáltalán valami, azt nem árulta el.

FIFA: látta a negyedik bíró


Képnézegetés!

A fenti nyilatkozatokból egyértelműen kiderül, mindkét csapat úgy látta, a játékvezető a videó alapján döntött a piros lapról. A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) azonban tagadja ezt. "Egyértelműen nem a felvétel határozott" - nyilatkozta a BBC-nek Abdreas Herren szóvivő. A játékvezetői testület vezetője azt közölte Herrennel, hogy a negyedik bíró volt az, aki látta az esetet és szólt azonnal Elizondónak. "Úgy tűnik, a játékvezető várt a helyzet tisztázódására, mielőtt bármit cselekedett volna."

A FIFA korábban világossá tette, habár az ötödik játékvezető előtt van egy tévé, nem avatkozhat be, a negyedik bíró pedig nem férhet hozzá az ismétlésekhez.

Okosabbak a sok nyilatkozattól sem lettünk, csak az egyértelmű ebből az esetből is, hogy nagy szükség lenne a videobíró körültekintő használatára.

Dicséret, összetört álom, értetlenkedés Zidane-on

A francia sajtó a "megtört álom" ellenére elismerően írt hétfőn a németországi világbajnokság döntőjében Olaszországgal szemben tizenegyesekkel vereséget szenvedett labdarúgó-válogatott teljesítményéről. A kiállított Zinedine Zidane-ról viszont szigorúan vélekednek az újságírók.

Minden idők egyik legjobb francia labdarúgója gyászos - és végleges - távozásának fotójával jelent meg a francia napilapok többsége. A francia sajtóban sincs magyarázat arra, hogy Materazzi mivel sérthette meg a büszke csapatkapitányt, amiért az tettlegességre ragadtatta magát.

"Merci!" azaz köszönet - olvasható a Le Parisien című újság címlapján, amely szerint Zidane 785 meccsében néha voltak "véres jelenetek", de soha nem volt olyan meggondolatlan, mint a legutolsón: "milyen kegyetlen ekkorát botlani, ennyire közel a célhoz". "Azért bravó!" - áll a L'Humanité című kommunista újság első oldalán. A lap emlékeztet, hogy fájdalmasan indult a világbajnokság a francia válogatottnak, amely aztán sikerrel vette az akadályokat. "Zi End" - írta a 20 Minutes című ingyenes napilap, míg a La Tribune című gazdasági újág szerint a kékeket megverték, de Franciaországot rehabilitálták ezen a világbajnokságon. "Boldogság a legyőzötteknek" című vezércikkében a La Dépeche du Midi című regionális újság úgy véli, hogy sem sajnálat, sem gyűlölet nem illeti a kékeket világbajnoki szereplésükért.

"Zizou, köszönet, köszönet mindenért" - áll a L'Équipe című sportlap "Örök sajnálat" című vezércikkében, de a döntőt értékelő írás már szigorúbban szól a franciák csapatkapitányához: "Hogyan történhetett ez azzal az emberrel, aki ön? Nagyon boldogtalan lehet ma reggel". A sportújság kétharmada "Zidane elrontott búcsújával" foglalkozik keserű és szomorú elemzésekben; "Más végről álmodtunk" és "Állampolgári könnyek" címmel. A L'Équipe szerint nem azt a legnehezebb megérteni, hogy miért veszített a francia válogatott a világbajnokság döntőjében, hanem megmagyarázni több tízmillió gyereknek a világon, hogy Zidane miként volt képes egy ilyen lefejelésre.

A Libération című baloldali napilap "Kegyetlen" című írásában hangsúlyozza: "Franciaország egy hónapja Zidane-nal álmodott. Ma reggel Chirackal ébred. Franciaországnak - az ellentmondások országának - már akkor sem sikerül dominálnia a világot, amikor focizik". A Le Figaro című újság "A kékek megtört álma" című írásában az olaszok teljesítményét méltatja. A jobboldali lap szerint mindenki szó nélkül maradt Zidane butasága előtt.

A Charente Libre című regionális lap szerint Zidane váratlan epilógusa megmutatta, hogy a standionok istene is mindenekelőtt egy ember, gyengeségeivel és elfogadhatatlan magatartásával. "A néhány héttel ezelőtt még nem remélt világbajnoki döntő után egyszerűen köszönetet kell mondani a Kékeknek és elbúcsúzni Zinédine Zidane-tól, annak a generációnak a szimbólumától, amely világszínvonalúvá tette a francia labdarúgást" - írta a La Montagne című újság.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?