Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Dudás-autós-robogós feltámadás Róma utcáin

2006.07.10. 01:10
Nyolctól tizenegyig járvány pusztította területhez hasonlított Róma, csak turisták botorkáltak elvétve az utcákon. Aztán egy perc alatt indult be az ünneplés: egyre részegebb olaszokkal, hermetikusan lezárt francia követséggel és persze véget nem érő dudálással. Helyszíni riport.

Ha történetesen lenne olyan furcsa ember Rómában, aki vasárnap este nem tudta volna, hogy épp a futball-világbajnokság döntője zajlott, vasárnap este valószínűleg egy különösen pusztító pestis járványra gyanakodott volna.

A város a Circus Maximusnál


Kattintás!

Este nyolc után ugyanis egy lélek nem volt a belvárosban, a kihalt utcákon csak néha tűnt fel egy-egy bizonytalan alak, aki aztán angolul a legközelebbi kivetítő helye iránt érdeklődött a tudósítótól. A külföldieken kivül ugyanis a város teljes lakossága néhány téren és főleg a Circus Maximus elotti kivetítőnel gyűlt össze.

A furcsa ember nem értette volna, hogy a járvány után hogyan következhetett be ilyen gyorsan a feltámadás: az olasz győzelemmel végződött tizenegyes párbajt követően, 11 után ugyanis hirtelen több százezer ember jelent meg az utcákon, a jelekből ítélve még több százezer dudával, zászlóval, tűzijátékkal és füstbombával.

Mindenhol rohamrendőrök

A népünnepély résztvevőinek egyik fele autóval és robogóval kering a város azon útjain, amit nem zárt le a rendőrség, zászlókat lengetnek és úgy dudálnak, hogy ahhoz képest a Nyugati pályaudvar szilveszterkor meditációs központ. A másik fele ugyanezt csinálja gyalog, a Via del Corson és a környező utcákon a helyiek szerint soha nem látott tömeg hömpölyög. (Az eddigi rekordot az AS Roma 2001-ben elnyert bajnoki címe utáni fieszta tartotta, amikor három napon át másfélmillió ember ünnepelt).

Bár a hatóságok napközben kordonokat állítottak a legnagyobb szökőkutak köré, éjfél után az ünneplő tömeg elfoglalta a Trévi-kutat, amiben még hajnalban is ezrek fürdőztek.

A többiek gyalog botladoznak egyre részegebben. Minden teret rohamrendőrök vesznek körbe. A francia követség környékét légmentesen lezárták, de a dudaszó fokozódásán túl éjjel egyig komolyabb rendbontás nem történt.