Piroska
3 °C
3 °C

Dudás-autós-robogós feltámadás Róma utcáin

2006.07.10. 01:10
Nyolctól tizenegyig járvány pusztította területhez hasonlított Róma, csak turisták botorkáltak elvétve az utcákon. Aztán egy perc alatt indult be az ünneplés: egyre részegebb olaszokkal, hermetikusan lezárt francia követséggel és persze véget nem érő dudálással. Helyszíni riport.

Ha történetesen lenne olyan furcsa ember Rómában, aki vasárnap este nem tudta volna, hogy épp a futball-világbajnokság döntője zajlott, vasárnap este valószínűleg egy különösen pusztító pestis járványra gyanakodott volna.

A város a Circus Maximusnál


Kattintás!

Este nyolc után ugyanis egy lélek nem volt a belvárosban, a kihalt utcákon csak néha tűnt fel egy-egy bizonytalan alak, aki aztán angolul a legközelebbi kivetítő helye iránt érdeklődött a tudósítótól. A külföldieken kivül ugyanis a város teljes lakossága néhány téren és főleg a Circus Maximus elotti kivetítőnel gyűlt össze.

A furcsa ember nem értette volna, hogy a járvány után hogyan következhetett be ilyen gyorsan a feltámadás: az olasz győzelemmel végződött tizenegyes párbajt követően, 11 után ugyanis hirtelen több százezer ember jelent meg az utcákon, a jelekből ítélve még több százezer dudával, zászlóval, tűzijátékkal és füstbombával.

Mindenhol rohamrendőrök

A népünnepély résztvevőinek egyik fele autóval és robogóval kering a város azon útjain, amit nem zárt le a rendőrség, zászlókat lengetnek és úgy dudálnak, hogy ahhoz képest a Nyugati pályaudvar szilveszterkor meditációs központ. A másik fele ugyanezt csinálja gyalog, a Via del Corson és a környező utcákon a helyiek szerint soha nem látott tömeg hömpölyög. (Az eddigi rekordot az AS Roma 2001-ben elnyert bajnoki címe utáni fieszta tartotta, amikor három napon át másfélmillió ember ünnepelt).

Bár a hatóságok napközben kordonokat állítottak a legnagyobb szökőkutak köré, éjfél után az ünneplő tömeg elfoglalta a Trévi-kutat, amiben még hajnalban is ezrek fürdőztek.

A többiek gyalog botladoznak egyre részegebben. Minden teret rohamrendőrök vesznek körbe. A francia követség környékét légmentesen lezárták, de a dudaszó fokozódásán túl éjjel egyig komolyabb rendbontás nem történt.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!