Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Római világbajnoki ünneplés néhány könnycseppel

2006.07.10. 23:55
Hétfő este hazaérkezett Németországból a futball-világbjnokságon aranyérmet szerzett olasz válogatott. Volt miniszterelnöki fogadás, végigbuszozás Róma utcáin, sok öröm és néhány pillanatig emlékezés egy tragédiára, amely nagy erőt adott Fabio Cannavaróéknak a vébé alatt.

Róma a világbajnokait ünnepelte hétfő este. Órákon keresztül vonultak fel a városon keresztül, miután este fél hét után megérkezett a Partica di Mare katonai repülőtérre a válogatott különgépe.

A kormányfőhöz siettek


Klikkolás!

A repülő földet érését követően az olasz légierő kilenc vadászgépe az aranyérmes csapat tiszteletére alakzatban szelte az eget, zöld-fehér-piros füstöt eregetve.

A járműből 18:50 perckor Fabio Cannavaro, a nemzeti együttes csapatkapitánya lépett ki először, s magasba emelte a vb-trófeát.

A válogatott tagjait Romano Prodi kormányfő fogadta. A miniszterelnök a rezidenciáján a fegyelem és a kitartás diadalának nevezte a vb-nyerést. Ezt követően nyitott autókon végighajtottak az olasz főváros utcáin a vébégyőztesek. Az olasz állami tévé, a RAI jelentése szerint kétmillióan ünnepeltek.

Egymilló ünneplő

A busz 11 előtt érkezett a Circus Maximus előtti területre, ahol köszönthették őket a rajongók. Az ünnepségre több mint egymillió embert vártak.

A RAI Uno nálunk is fogható élő közvetítéséből kiderült, voltak is annyian. Az adás közben negyedóránként adták le a vasárnapi meccs összefoglalóját, a gólokkal és az összes tizenegyessel.

Mindenki énekelt, mindegy milyen hangon

Aztán a Circus Maximusbál lévő színpadnál - amelyen az állt: Róma köszöni a kékeknek! - kezdetét vette az olaszos ünneplés. Előbb a játékosokat szólították a színpadra, majd elénekelték az olasz himnuszt. A játékosok is fújták a Fratelli d'Italia kezdetű dalt, felváltva ordítottak bele a mikrofonba. Majd két konferanszié próbálta is terelni a futballistákat, azt kérdezgették tőlük: csak nem menni akartok? Interjúkat próbáltak készíteni velük, meg nem túl nagy érdeklődés közepette felolvasták Giorgio Napolitano államfő üdvözletét.

Könnyek a színpadon

A döntő egyik főszereplője, a gólszerző és Zidane "kiállíttatója", Marco Materazzi énekelt a csapatkapitány Fabio Cannavarónak egy rigmust arról, hogy százszoros válogatott lett és hogy ő kapitány. A futballisták közül többen félmeztelenül, többen zászlóba burkolózva ugráltak a világkupával a fejükön.

A legmeghatóbb pillanat mégis az volt, amikor Cannavaro kezdett énekelni és korábbi csapattársa, Gianluca Pessotto nevét kiáltotta a levegőbe. A volt válogatott védő, a Juventus mostani menedzsere két hete kiugrott a klubszékház ablakán és sokáig életveszélyben volt, de most sem egyértelmű a felépülése. A tragédia hírére akkor többen rendhagyó módon Torinóba repültek és a későbbiekben egyértelművé vált, ez a szomorú történet is adott olyan lelki tartást az olaszoknak, amely segíthette őket a vébényerésben.

Többen belehaltak az ünneplésbe

A szövetségi kapitány, Marcello Lippi az emelvényen azt mondta, kompaktak, nagyszerűek voltak ebben a két évben, amióta ő irányítja a válogatottat.

Félóra tánc, kiabálás, éneklés, öröm és kis szomorúság után elhagyták a színpadot Fracesco Tottiék.

Az előző éjszaka tragédiák is vegyültek az ünneplésbe: ketten meghaltak, többen súlyos sérüléseket szenvedtek a döntő utáni öröm közepette.

Rapallóban a húszesztendős Carlo Alberto Cavenaghi egy barátjával, a győzelem utáni mámorban ellopott egy motorcsónakot, majd kifutottak a tengerre. A két fiatalember elvesztette az uralmát a gép felett, Cavenaghi rázuhant a motorra, súlyos fejsérüléseket szenvedett és megfulladt. Nápolyban a lopásért és kábítószer-kereskedelemért többszörösen elítélt Michele Coscina motorkerékpárján ünnepelte a válogatott diadalát, amikor több lövéssel végeztek vele. További két emberre is rálőttek, de ezeket az ügyeket a hatóságok a maffia számlájára írták. Egy hétesztendős kisfiú súlyos fejsérüléseket szenvedett, amikor az egyik ablakból valaki a győzelem feletti boldogságában kihajított egy fazekat. A rendbontások miatt öt embert tartóztattak le a városban. Rietiben egy fiatalember a két ujját veszítette el, amikor felrobbant kezében a petárda.

Az ünnepségek során több városban - így Rómában és Milánóban - is összecsaptak a rendőrök a felhevült drukkerekkel.

Berlinben is félmillióan örültek

Az olasz ünneplés éjszakája volt Berlinben is a döntő utáni órákban. A kékbe öltözött fanatikusok csak jó félórával a mérkőzés után kezdték elhagyni a stadiont, majd a belváros felé vették az irányt. A félmillió olasz szurkoló - akik többsége a tengerentúlról érkezett - azonban nem tudta együtt ünnepelni a Squadra Azzurra diadalát.

Ennek többek között az volt az oka, hogy a Brandenburgi kapunál található Fan Festet, ahol elfértek volna ennyien, pár órával a döntő után bezárták, így a drukkerek különféle szórakozóhelyeket kerestek fel. Nem volt ritka kép Berlinben, amint asztalokon táncolva zászlójukat lengették az örömmámorban úszó szurkolók, volt, aki a közlekedési lámpára mászott fel, hogy kitűzhesse a nemzeti lobogót. Az ünneplés azonban itt nem csapott át rendbontásba.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!