Ödön
2 °C
11 °C

Fej vagy gyomor - avagy mit mondott Materazzi Zidane-nak?

2006.07.10. 17:24
Mit mondott Materazzi Zidane-nak azután, hogy megcsipkedte a berber mellbimbóját, aki erre mellkasba fejelte őt, és kiállították? Ha vasárnap este éppen Zidane volt az, úgy általában ki a nagyobb köcsög? És a még egy fontos kérdés: most van videobíró vagy nincs?

Talán tudatos provokáció volt Marco Materazzi részéről, talán nem, a lényeg, hogy a vasárnapi világbajnoki döntőn Zindine Zidane-nak elszállt az agya az olasz hátvéddel folytatott vita után és a francia csapatkapitány a sportszellemmel merőben ellentétes fejessel küldte földre az olaszok gólszerzőjét, ami kiállítást eredményezett.

Amikor Zidane-t elönti a méreg

A franciák búcsúzó sztárjáról ismert, hogy általában képtelen ellenállni az agyára ereszkedő lila ködnek. Zidane karrierje során tizenkét piros lapot gyűjtött össze (nagyon sok!), és nem ez volt az első alkalom, hogy az ellenfél lefejeléséért küldte a bíró az öltözőbe.

Az 1998-as francia világbajnokság első meccsén a szaúdiak kapitányára taposott, két meccstől tiltották el. A Juventus játékosaként, 2001-ben a hamburgi Jochen Kientzet fejelte arcon a Bajnokok Ligájában. A német arccsontja eltört, Zidane ötmeccses eltiltást kapott, és végül a Real Madridba igazolt.

Zidane a keveset beszélő, visszafogott személyiség és egy atombomba elegye. A tipikusan befelé dühöngő típus, akinél gyakran szakad el a cérna. Első klubjában, az AS Cannes-ban, első hetei takarítással teltek, amely büntetést azért kapta, mert leütötte egy csapattársát, aki felemlegette Zidane-nak a marseille-i gettóban töltött gyerekkorát.

Kifejezetten rosszul tűri, ha kabil származását vagy családját éri sérelem, az Observer portréjából az is kiderül, Zidane a Bordeaux-ban tanult meg uralkodni magán, megálljt parancsolni az érzelmeinek. El lehet tehát képzelni, milyen volt előtte.

"Úgy mosolyog, mint Teréz anya, de a grimaszai egy sorozatgyilkoséi" - mondta róla Jean-Louis Murat, a francia rocker érzékeltetve, a profi futballban tanult viselkedésformák nem tudták teljesen elnyomni benne az őrült marseille-i suhancot.

Erről a már említett portréban, Andrew Husseynek, így nyilatkozott: "Nehéz megmagyarázni, de nekem szükségem van az intenzív napi játékra, a kemény küzdelemre minden meccsen. Ez a megállás nélküli küzdelem valami teljesen más, mint amit ott tanultam, ahol felnőttem. De ami a legfontosabb, hogy még mindig tudom, ki vagyok. Minden nap, amikor arra gondolok, honnan jöttem, büszke vagyok arra, aki vagyok: elsősorban egy kabil La Castellane-ból, másodsorban egy algériai Marseille-ból, és végül egy francia."

Ha ezek után Materazzi úgy okoskodott, ahogy a cérnaidegekkel megáldott (megvert?) angol Wayne Rooney ellen a portugál Cristiano Ronaldo a nyolcaddöntőben, akkor bejött a számítása.

Materazzi a mészáros

Agresszivitásban és durva játékban Zidane mégsem ér fel Marco Materazzihoz, az Internazionale mészárosához. Jóllehet ezúttal az olasz hátvédnek volt több esze, és mindenek előtt egy eredményesebb fejese.

Tessék egy pillantást vetni erre a videóra, amely Materazzi öt legdurvább szabálytalanságát gyűjtötte össze. Természetesen nem tehetünk igazságot, de nagyon úgy tűnik, Materazzi tiszta fejjel, szándékosan játszik ilyen durván, ha éppen olyanja van. Csoda, hogy ez az ember még labdába rúghat, még akkor is, ha tudjuk, hogy ezt a csodát a durvaságokra kevéssé érzékeny olasz bajnokságnak hívják.

De mi történhetett?

Hogy a vb-döntő 108. percében mi vezetett végül oda, hogy Zidane-ból előbújjon az állat, és földre küldje Materazzit, nem tudni. Azt a felvételeken lehet látni, hogy az olasz védő mellkason, vagy egyenesen mellbimbón csípi Zidane-t, de az azt követő párbeszédből egy szót sem érteni.

A német bulvárlapok zászlóshajója, a Bild úgy tudja, a brit Guardian csak felveti a lehetőségét annak, hogy Materazzi Gyurcsány Ferenc-i tájékozottsággal egyszerűen leterroristázta Zidane-t.

Az is lehet, hogy Materazzi levahabitázta a franciát, ami komoly sértés egy származására és családjára rendkívül büszke berbernek. Zidane említett, 1998-as durva belépőjével valóságos hőssé vált Észak-Afrikában, ahol nem szeretik a szélsőséges arabokat).

Másik lehetőség, hogy feleségét vagy gyerekeit sértegette Materazzi, Zidane-nál emiatt is fel szokott menni a pumpa. A Juventusban imádták szép játéka miatt, de furcsállották, hogy éjszakáit nem a többiekkel együtt mulatozza végig, hanem családjával tölti.

Mit mondott Materazzi?

 • 2210
  A családját szidta
 • 1407
  Hú, Zizou, nagyon izzadsz!
 • 643
  Kurva húgod!
 • 510
  Terrorista!
 • 484
  Elég volt a csípés, utána csak az időjárásról volt szó
 • 418
  Tanulj meg fejelni!
 • 352
  Fej vagy gyomor?
 • 208
  Fogadjunk!
 • 181
  Doppingos köcsög!
 • 106
  Francia algériai!
 • 92
  Harki!
 • 91
  Vahabita!

A családi afférokra igencsak érzékeny brazilok legismertebb tévéje, a Globo csatorna által felkért szájról olvasó szakértők szerint Marco nem a hitvest, hanem egy oldalági nőrokont, a Real-játékos húgát szidta. "A kurva húgod!" - szállt a szitok a szájáról és már dörgött is a fejes a talján mellkasába. A szakértők elmondták, miután az olasz tizenhatoson belül Materazzi átkarolta Zidane-t, kettejük szóváltása során az olasz védő kétszer is "lekurvázta" a francia sztár testvérét, majd őt magát sértegette durva szavakkal.

"Te, francia algériai!" - mondhatta az etnikai különbségekre fogékony Marco. Ezt a sértést még a francia szélsőjobb vezére, Jean-Marie Le Pen vágta Zidane fejéhez. A nacionalista vezér ezzel a bevándorló Zidane vélt sehonnaiságát próbálta kidomborítani, cserébe az amúgy magát a politikától távol tartó Zidane a 2002-es elnökválasztáson Le Pen ellen kampányolt.

"Te, harki!" Ha lehet, még nagyobb sértés, akkor az Zidane-t leharkizni. Harkiknak azokat az algériaiakat nevezték, akik a franciák oldalán harcoltak a végül Algéria függetlenségét kiharcoló háborúban 1954-1962-ben. 2003-ban a Franciaországban vendégeskedő algériai válogatott szurkolói heccelték így a francia sztárt. Zidane a vádat, hogy futballistaként hazája ellen küzd, határozottan tagadta.

"Te, doppingos köcsög" - szólt a Real-sztárhoz a hórihorigas milánói hátvéd. Zidane arra is kényes ugyanis, ha összefüggésbe hozzák a volt klubja, a Juventus ellen zajlott doppingperrel. A francia középpályás 1996 és 2001 között játszott a torinói klubban és a már első fokon lezárult eljárás szerint a csapat egyik orvosa tiltott szerekkel fokozta a futballisták teljesítményét.

Mit mondott Materazzi?

 • 2210
  A családját szidta
 • 1407
  Hú, Zizou, nagyon izzadsz!
 • 643
  Kurva húgod!
 • 510
  Terrorista!
 • 484
  Elég volt a csípés, utána csak az időjárásról volt szó
 • 418
  Tanulj meg fejelni!
 • 352
  Fej vagy gyomor?
 • 208
  Fogadjunk!
 • 181
  Doppingos köcsög!
 • 106
  Francia algériai!
 • 92
  Harki!
 • 91
  Vahabita!
"Tanulj meg fejelni, koma!" Lehet, hogy nem is hangzott el véres sértés, csupán Zidane fáradt bele, hogy képtelen gólt szerezni a játékidő jó részét beszorítva játszó olaszok ellen. Egy ilyen beszólás a fejesgólt szerző Materazzitól a Sagnol beadását Buffon karjaiba fejelő Zidane-nak elég lehetett ahhoz, hogy Zidane bebizonyíts a hátvédnek, ért a fejeléshez.

Mindenki arra gondol, hogy a két focista egyszerűen csak összeveszett. Mi van, ha mégsem?
"Hú, Zizou, nagyon megizzadtál!"
"Aha. Beletörölhetem a fejem a mezedbe?"
"Persze, gyere csak!"

Könnyen elképzelhető az is, hogy a Zidane mellébe csípő Materazzi Az utolsó cserkész c. film halhatatlan kérdését tette fel a franciának, aki viszont eltért a film forgatókönyvétől.
"Fej vagy gyomor?"
"Mindkettő!" - válaszolta Zidane.

Bár komoly férfiakról van szó, de lehet, hogy csak gyerekes hülyéskedés zajlott le köztük. Materazzi unta már a hosszabbítást és odaszólt Zizou-nak: "Fogadjunk, nem mersz lefejelni, beszari kis pöcs!" Zinedine meg nam habozott visszalépett és megnyerte a fogadást. A tétről sajnos nincs információnk.

Elárulja?

Zidane ügynöke, Alain Migliaccio hétfőn úgy nyilatkozott a BBC-nek, hogy a középpályás egyelőre nem akar beszélni az ügyről, ám néhány napon belül magyarázatot ad tettére. "Csak annyit mondott nekem, hogy Materazzi valami nagyon durvát szólt oda, de pontosan nem árulta el, mit. Zinedine általában elengedi a füle mellett a sértéseket, ám ezúttal robbant benne valami."

"Nem igaz, hogy koszos terroristának neveztem őt! Ezt határozottan tagadom. Azt se tudom, hogy mit jelent ez a szó" - mondta a döntő másnapján ugyancsak megszólaló Materazzi az ANSA olasz hírügynökségnek a válogatott hazaérkezése után. Hogy valójában mi hangzott el, ha egyáltalán valami, azt nem árulta el.

De lehet, hogy mégsem derül fény sosem az igazságra, vagy fogalmazzunk úgy, a történet minden részletére. Az igazság kiderült ugyanis, Zidane-t kiállították. De hogy?

Mit mondott Materazzi?

 • 2210
  A családját szidta
 • 1407
  Hú, Zizou, nagyon izzadsz!
 • 643
  Kurva húgod!
 • 510
  Terrorista!
 • 484
  Elég volt a csípés, utána csak az időjárásról volt szó
 • 418
  Tanulj meg fejelni!
 • 352
  Fej vagy gyomor?
 • 208
  Fogadjunk!
 • 181
  Doppingos köcsög!
 • 106
  Francia algériai!
 • 92
  Harki!
 • 91
  Vahabita!

A videobíró kinyitotta a szemét

Sem a bíró, sem a két partjelző nem látta Zidane fejesét. Az esetre ugyanis a negyedik játékvezető, Medina Cantalejo hívta fel Horacio Elizondo első játékvezető figyelmét. A FIFA hivatalos álláspontja szerint a negyedik játékvezető látta az esetet, és nem a videót nézte. Ugyanis az tilos is a számára. Ezt az állítást ugyanakkor elhalványítja a tény, hogy a negyedik játékvezető csak percekkel később kezdett el izgatottan rohangálni. Ez lehetett tehát az első eset, amikor világbajnokságon videobíró döntött egy piros lapról, annak ellenére, hogy a FIFA tagadja. Egyébként mindkét csapat tagjai, edzői úgy is látták, hogy a videót tanulmányozták.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?