Lázár, Olimpia
-6 °C
-1 °C

Bundabotrány nélkül nem nyert volna a munkáscsapat

2006.07.10. 10:13
Reálisan értékelte vb-győzelmét az olasz futballválogatott. A címet negyedszer megszerző nemzet játékosai leginkább a megnyert tizenegyespárbajnak örültek, edzőjük őket dicsőítette. Totti Zidane-t magasztalta, Grosso a feleségéért aggódott, Del Piero golfozni ment, Gattuso a motiváló bundabotrányról beszélt.
Meglepően reálisan, és persze boldogan nyilatkoztak vb-győzelmük után az olasz válogatott játékosai, akik tizenegyesrúgásokkal szerezték meg a világkupát Franciaország ellen. Olaszország világbajnokságon korábban mindig kikapott, ha büntetőkre került a sor.

Duplán, a tizenegyesek miatt


Klikkolás!
"Fantasztikus érzés, különösen, mert a büntetőket eddig mindig elrontottuk, duplán örülünk, hogy ezúttal meg tudtuk nyerni. A franciákinak ráadásul tartoztunk is" - idézte a Gazzetta dello Sport a csapatkapitány Fabio Cannavarót. - Karrierem csúcsa a vb-cím, de a többiek is jól teljesítettek. Nem volt olyan pillanat, amikor hittem volna, hogy győzhetünk, de minden meccsen kiegyensúlyozottan játszottunk, és tudtuk, erősek vagyunk."

A vb legjobb játékosa, aki hétfőn valószínűleg hivatalosan is megkapja ezt a címet, a hazai bundabotrányra is utalt: "Olaszországban, bármi is történt eddig, már minden szép".

Védés nélkül nyert Buffon

Gennaro Gattuso a balhét, mint fő motiváló okot emelte ki. "Ha nincs a botrány, biztosan nem nyertük volna meg, nagyon elszántságot adott nekünk az ügy. Munkáscsapat győzelme a miénk, csupa tökös gyerekkel".

Három éve a Juventus-Milan BL-döntőn a válogatott kapus, Gianluigi Buffon két büntetőt fogott meg, torinói klubcsapat mégis veszített. "Manchesterben kétszer védtem, mégsem nyertünk, ezúttal egyet se, mégis mi lettünk a bajnokok. Szerencsére a többiek segítettek. A tizenegyesek előtt arra gondoltam, jó, hogy eddig eljutottunk, és egy kis szerencsében reménykedtem" - mesélte Buffon.

Majdnem sztárok

Gattusóhoz hasonlóan kiemelte, nem a csillagok csapata nyerte a vb-t: "Van négy-öt majdnem sztárjátékosunk, a csapatszellemnek köszönhetjük a győzelmünket. A franciák kétszer megvertek minket, de ezek után talán végre kicsit tisztelni fognak". (Franciaország az 1998-as vb negyeddöntőjében szintén büntetőkkel, a 2000-es Eb-n hosszabbításban nyert az olaszok ellen.)

Az idén 31 találattal olasz gólkirály Luca Toni a vb-n csapata legeredményesebb játékosa lett két góllal - Marco Materazzival holtversenyben -, huszonnégy évesen mutatkozott be az első osztályban. "Sokáig a harmadosztályban játszottam, sosem gondoltam volna, hogy egyszer világbajnok leszek. Egy szezon alatt annyit nyertem, mint más húsz év alatt se" - mesélte Toni.

Totti valószínűleg marad


Kattintás!
A döntő 110. percében kiállított Zinedine Zidane-nal csak egy olasz foglalkozott, Francesco Totti. "Zidane egy bajnok, a panenkás tizenegyest eddig nem csinálta meg, nem vonulhatott vissza enélkül" - dicsérte ellenfelét az olasz irányító, akinek a 2000-es Eb hollandok elleni büntetőpárbajában már sikerült átnyesni a labdát a kapus fölött.

Totti az elődöntő előtt azt mondta, visszavonul a torna után, de szinte biztos, hogy a siker miatt meggondolja magát: "Hogy fejezhetném be épp most? Szép lenne, persze, hiszen világbajnok vagyok, de azért alszom még rá egyet. Egyelőre 50 százalék, hogy maradok. A formám miatt nem én tettem a legtöbbet a sikerhez, de a csapategység miatt nyertünk".

A mester köszöni

Marcello Lippi szövetségi kapitány, akinek munkája nélkül biztosan nem nyert volna a csapat, a játékosainak köszönte meg a győzelmet. "Futballistáim megajándékoztak életem legnagyszerűbb pillanatával. A vb-győzelmet a családomnak ajánlom. A gyerekek szívvel küzdöttek, bebizonyítottak, mekkora egyéniségek. Ez a legnagyobb öröm, amit edző vagy focista érezhet. Nyertem Bajnokok Ligáját, amit nevezhetünk a klubcsapatok világbajnokságának, sok olasz bajnoki címet, de egyik sem hasonlítható ehhez".

Del Piero golfozni megy

"Ebben az olasz csapatban nincsenek sztárok, a csapat nyerte meg a világbajnokságot, az egységben az erőnk. Megérdemeljük a győzelmet, mert minden meccsen a százszázalékot adtuk ki magunkból" - Simone Perrotta.

"Nem úgy indultunk neki a vb-nek, hogy minden áron meg kell nyernünk, hanem hogy a lehető legmesszebbre akartunk jutni. Szerintem az Ausztrália elleni siker volt a kulcs, amikor tíz emberrel, a 96. percben nyertünk. - Andrea Pirlo.

"Tíz éve a Juventussal megnyertem a világkupát, most Olaszországgal a világbajnokságot. Pályafutásom teteje ez, mehetek a golfbajnokságokra. Véget ért a tizenegyesátok, de a győzelmünket a csapatnak köszönhetjük, ami mindig hitt a képességeiben és mindig a végsőkig küzdött" - Alessandro Del Piero.

"Örülök, hogy cserém jól játszott és hozzájárult a sikerhez. Persze jobb lett volna pályán lennei, de így jó az egész, ahogy volt. Nekem még nem ért véget a karrierem, már 2010-re gondolok" - Alessandro Nesta.

"Nem hittem, hogy berúgom az utolsó tizenegyest. Amikor sikerült, csak úgy futottam, és a feleségemre gondoltam, aki a gyerekünket várja, és a lelátón volt. Reménykedtem, hogy nem izgulta túl magát" - Fabio Grosso.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!