A magyar futball szintjére süllyedtek a futballközvetítések

2006.07.12. 09:15
Az Index olvasói több fórumon is véleményt mondtak a vasárnap véget ért labdarúgó-világbajnokság televíziós közvetítéséről. Az összesített vélemények alapján úgy tűnik, az RTL Klub minden idők leggyengébb közvetítését produkálta Héderestől, Kokóstól, Lédererestől.

Véget ért a németországi labdarúgó-világbajnokság, az Index fórumozóinak egyöntetű véleménye szerint, minden idők legrosszabb televíziós közvetítésével. Nem szeretnénk senki hibáját felnagyítani, vagy kissebbé tenni, így csak szemezgettünk a hozzászólásokból.

Az olvasók már a vb kezdete előtt több fórumot indítottak a témában, de volt amely már régebbről létezett, csak a vb idejére még "aktívabb" lett. Így szemezgetésünkben található hozzászólás többek között a DÖGÖLJ MEG RTL-Klub !!! , az RTL aranyköpések KKálmi stb , és a 2006 FOCI VB RIPORTEREI topikokból szintúgy, mint a Bulvárfoci az RTL Klubon..., a Léderer Mitismondjak Ákos, és a Léderernek a VB-döntőt!!! topikokból is.

Ha már szar, legyen nagyon szar

Az egyik hozzászóló tömören fogalmazott, véleménye szerint az RTL Klub, a lehetőségeikhez képest minden idők leggyengébb vb-közvetítését mutatta be. Véleménye szerint "a csatorna minimális adásidőben, a lehető legalacsonyabb költségvetéssel kínálta a VB-t, mert hozzá van szokva, hogy ennek a birka népnek minden gagyi jó." Egy másik fórumozó szerint az RTL úgy gondolta, hogy ha amit csinálnak, az szar, akkor legyen felülmúlhatatlanul nagyon szar.

Akadt olyan, aki szerint amatőr az egész közvetítés és "lesüllyeszti a színvonalat a butulj és vedelj sört! színvonalára". Sokan említették Héder Barna viccesnek szánt "segítségét" melyeket főleg a női nézőknek szánt. Volt, aki úgy vélte, "legalább ő nevet a viccén, 10 millióból 1 ember pedig, jó arány".

Szavazás a leggyengébbről

Akadt, aki szavazásra szólította fel fórum-társait, ki lenne az a három ember, aki először tenne ki az RTL vb-csapatából. Eredményt nem írunk, nem szeretnénk megbántani a Héder-Léderer-Gyulai hármast.


Léderer Ákos kommentátor, Urbán Flórián szakkomentátor, Héder Barna műsorvezető, Világi Péter kommentátor, Verebes József szakértő és Kovács Kálmán szakértő

A riporterekre kitérve többen elmondták a sokak szerint jelenlegi legjobb magyar riporternek számító Hajdú B. István is "beleszürkült a mezőnybe", és tőle szokatlanul több hibát is elkövetett. Így többek között, a döntőben elsorolta, az olaszok eddig kik ellen nyertek vb-döntőt, csak éppen a magyar együttest hagyta ki.

Héder és az egység

A stúdióban legtöbbet feltűnő Héder Barnának nemes egyszerűséggel azt ajánlják, álljon le a hülye poénjaival, mert akár a tettlegességig is elmennek vele szemben. Többen is köszönetet mondanak a csatornának, hogy a szurkolókat soha nem látott egységgé kovácsolták a közvetítések színvonaltalanságával. Volt, aki nemes egyszerűséggel, úgy fogalmazott: "az RTL a magyar foci szintjére süllyesztette a közvetítések színvonalát."

Léderer a "leghíresebb focista"

A legtöbb támadást a magyar bajnokik állandó tudósítója, Léderer Ákos kapta. Anélkül hogy kitérnénk a személyeskedésig menő, és tettlegességre buzdító több száz véleményre, csak egy hozzászólásból merítenénk. Az egyik fórumozó úgy véli, sikerült elérnie, hogy "a vb ideje alatt többet beszéljenek róla, mint a legjobb játékosokról." A mai világban pedig csak az emlegetés gyakorisága számít. Ezenkívül számos hozzászóló említ enyhén homofób összefüggéseket a riporter és a csatorna vezetése között.

Visszasírják Vitrayt

Hogy mennyire hamar "felejtenek" az emberek, arra jó példa, hogy az egyik hozzászólónál, a hosszú évekig támadott Vitray Tamás is képbe került. Véleménye szerint, ha a meccs előtt fél órával telefonálnak neki, csak úgy papucsban szaladjon be a stúdióba, akkor is különbül megcsinálná, mint ez a sok "népi csupor". Ha esetleg a helyszínre is kiküldenék, akkor már követhetetlen lenne a különbség.

Felkészületlen, beszédhibás, sablonos szakértők

A riporterek mellett kitérnek a szakértőkre is, de itt is nagy az összhang. A fórumozók szerint, nincs min csodálkozni, hiszen a "szakértők" között szerepelt egy éppen bennragadt csapat "sikeredzője" (Urbán Flórián), a közhelykirálynak elnevezett egykori válogatott játékos ("KKálmi" - Kovács Kálmán), vagy egy olyan szakember, aki a mai napig a '80-as évek elején elért sikereiből él (Verebes József).

De ott volt egy másik, kétszeres szövetségi kapitány (Bicskei Bertalan), aki nyert ugyan egy ifi Eb-t, de azt elfelejtik, hogy rajta ment el a '74-es vb-indulásunk és aki még a negyeddöntőknél sem volt tisztában a sorsolással. A komoly véleményt fel nem vállaló jelenlegi kapitány, Bozsik Péter és egy jelenleg másodosztályban tevékenykedő edző, Nagy László.

Mire fogunk emlékezni?

A legfrappánsabban talán az a fórumozó fogalmazta meg, aki úgy vélte: a csatorna vezetői, miután megvették a jogokat, úgy érezhették, azt csinálnak, amit akarnak. "Sajnálatára" épp a vb előtt látott egy közvetítést '86-ból, és amíg libabőrrel hallgatta Knézy Jenőt, addig belegondolni is rossz lesz, mire emlékszünk vissza az idei közvetítésekből.  • Hírek
  • Lakáshitel