Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Gladiátorok Rómában

2006.07.12. 12:36
Hétfő éjjel egy nyitott busz tetejéről integetett a római népnek a győztes olasz válogatott, a tudósító időutazáson vett részt.

"Mi lesz itt, ha vesztenek?" - kérdeztem a döntő előtt római vendéglátónkat, aki lakónikusan annyit mondott: "Ugyanaz, mintha nyernének". Először azt hittem, a magyar kutató elfogult a helyiekkel szemben. Csak a válogatott megérkezésekor jöttem rá, hogy arról van szó, Rómában a dolgok tényleg egyféleképpen történnek. Már évezredek óta.


Kattintson a képre
Római hangulatból eddig a referencia nekem a Ben Hur volt és a Gladiátor, könyvben pedig a Fogság, de mostantól egyszerűbb majd felidézni, ahogy megérkeznek a VB-győztes focisták. Csak a város felett keringő helikoptereket kell kiretusálni a képből.

Eleinte úgy nézett ki, a hétfő estét szimpla lakomával ütjük el, levezetésként pedig integetünk a megérkező olasz válogatottnak. Hallal és sajttal töltött cukkínivirágot, kisütött olajbogyókat, szikkasztott paradicsomot, kagylókat és spenótos raviolit fogyasztottunk, aztán kitámolyogtunk a Tiberis-partra, és elsöpört minket egy népünnepély.


Fotó: Földes András
A Veszta-szűzek templománál jártunk, amikor váratlanul az egész utca megindult egy irányba. A következő, amit észleltünk az volt, hogy mi is rohanunk és kiáltozunk a tömeggel, ami úgy nézett ki, mintha imént rabolt volna ki egy zászlógyárat.

A többezer zászló, ugráló emberek és hejehujázás közepén nyitott busz araszolt, tetején a győztes hadvezérekkel, azaz a fáradt arcú, de hevesen integető focistákkal. Megpillantottam Materrazit is, de mielőtt leolvashattam volna a szájáról, hogy mit mond, eltiport egy túlfűtött lánycsapat. A menetet hol máshol, Róma legrégebbi arénájában, a Circus Maxumusban értem utol, ahol ezúttal nem két kiéhezett oroszlán és egy kardos-pajzsos gladiátor volt a porondon, hanem hatszázezer ember meg huszonhárom futballista.


Klikkeljen a képre!
A program a kétezer éve bejáratott mederben haladt. A tömeg (átlagéletkor 25 év) extázisban hullámzott, kifestett arcú emberek rohantak a tűzijátéktól vörösen kavargó porban, és annyi zászló lengett, hogy annak töredékétől Orbán stage dive-olt volna a Kossuth téren.

Ekkor már azon sem csodálkoztam volna, ha gyorsan feltöltik a Circus Maximust vízzel, és gályás viziparádé veszi kezdetét, vagy megláncolt rabszolganők lejtenek be a focisták elé. Az ókori hangulatot kerekké tette, hogy a mobilhálózat összeomlott, órák óta már sms-t sem lehetett küldeni.

A földre a hangszórókból bejátszott birodalmi zenék hoztak vissza, de ahogy józanul körülnéztem, láttam, hogy itt az emberek mégsem fognak megindulni egy irányba, feszes arccal, bakancsot csapkodva. A hangulat olyan volt, hogy egy Jehova tanúi-lapot is illusztrálhattak volna az egymást ölelgető ismeretlenekkel. Már abban az esetben, ha ezek az emberek végül nem zendítettek volna rá a Freddie Mercury-féle We are the Cahmpionsre, hogy aztán robogókra pattanva, zászlót lengetve, dudálva hajnalig keringjenek tök részegen a városban.


Klikkeljen a továbbiakhoz!