Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Zidane nem bánt meg semmit

2006.07.12. 20:59
Zinedine Zidane háromnapos némaság után szerdán este nyilvánosan elnézést kért, amiért a vasárnapi világbajnoki döntőn mellbe fejelte az olasz Materazzit. De nem a játékostól.

Elnézést kért a tévénézők, rajongók és főleg a döntőt néző gyerekek millióitól Zinedine Zidane a Canale Plus francia televíziónak adott exkluzív interjúban szerda este. Zidane azt viszont nem árulta el pontosan, hogy Marco Materazzi mivel cukkolta fel annyira, hogy piros lapot érőn vegyen elégtételt rajta. A döntő hosszabbításában Zidane egy rövid párbeszéd után fejelt bele Materazzi mellébe úgy, hogy a védő a földre került.

A francia futball-legenda csak annyit mondott, hogy Materazzi nagyon személyes megjegyzést tett az anyjára és a lánytestvérére, írja a BBC. A 34 éves középpályás kijelentette, hogy szeretné, ha minden gyerek, aki látta a jelenetet, elfeledné azt. "Erre nincs mentség" - mondta. Ugyanakkor nem kért Materazzitól elnézést, és mint mondta, nem bánta meg, amit csinált, mert az azt jelentené, hogy Materazzi helyesen cselekedett.


A legendává vált mozdulatsor (fotó: AFP)

"Hallod ezeket a dolgokat, és megpróbálsz továbbmenni - ezt akartam, mert úgyis visszavonulok, de aztán hallod megint, aztán harmadjára" - indokolta indulatát Zidane, akitől a FIFA vezetője, Blatter szerdai nyilatkozata szerint akár vissza is vehetik a világbajnokság legjobbjának járó aranylabdát.

Nem a póló, a feleség kellett

Napok óta találgatja a világ, hogy mit mondhatott Materazzi Zidane-nak, amitől elborult az agya. Az kiderült, hogy Materazzi megrángatta Zidane mezét, aki közölte vele: "Ha annyira kell, a meccs után megkaphatod a mezem." Materazzi elismerte, hogy beszólt valamit, de azt cáfolta, hogy a francia középpályás anyját szidta volna, vagy terroristának nevezte volna Zidane-t.

A nem a legmegbízhatóbb hírforrásnak számító Mirror szerdai száma újabb verzióról tud. Materazzi azt válaszolhatta: "Inkább a feleségedről tépném le a ruhát." Ezután jött a fejelés, majd a piros lap. Az esetet egy másik kameraállásból mutató felvétel azt bizonyíthatja, hogy Materazzi mindkét variációt mondhatta, olyan hosszan szidta Zidane-t.

Materazzi: Nem bántottam az anyját

A szerda esti Zidane-interjú után a milánó Gazzetta dello Sport című lap azonnal kérte Marco Materazzit, reagáljon ellenfele szavaira. "Semmit sem mondam az anyjáról, az enyémet 15 évesen veszítettem el, és még mindig fáj, ha beszélnem kell róla" - válaszolt a 33 éves olasz játékos. A francia aranylabdás édesanyját a döntő napjának reggelén szállították kórházba, de Materazzi azt állítja, erről nem tudott: "Fogalmam sem volt, mi van vele, a legjobbakat kívánom, remélem, gyorsan meggyógyul."

A FIFA (a nemzetközi labdarúgó-szövetség) kedden vizsgálatot indított, mert felmerült, hogy az Inter futballistája Zidane arab származására tett megjegyzéseket, és a szervezet megpróbál szigorúan fellépni minden rasszizmusra utaló jel ellen. "Sem politikailag, sem a vallásában nem sértettem meg, rasszista szavakat sem használtam. Zidane egy mítosz, örökké csodálni fogom" - utasította vissza a felvetést Materazzi.

Zidane aranylabdája még nem biztos

A durva szabálytalanság és a kiállítás ellenére Zidane-t a világbajnokság legjobb játékosának választották meg. Sepp Blatter FIFA-elnök szerda délelőtt felvetette, hogy sportszerűtlensége miatt el kellene venni a középpályástól az elismeréssel járó aranylabdát. Egyelőre nem tudni, hogy a focisták nyilatkozatai után hogyan dönt a szövetség, megtarthatja-e a díjat Zidane.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!