Árpád
-2 °C
4 °C

Az UEFA-kupával kezdik a magyar labdakergetők

2006.07.13. 15:22
Négy nappal a vb-döntő után a magyar futballcsapatok közül kettőnek megkezdődik a szezon: az Újpest liechtensteini, a Fehérvár kazah ellenféllel játszik hazai pályán az UEFA-kupa első selejtezőkörében.

Megkezdődik a magyar futballcsapatok számára is az új szezon, de nem bajnoki meccsekkel, hanem rögtön a nemzetközi kupával. (Persze ehhez tegyük hozzá, hogy a nyári Intertotó-kupát most nem számoljuk az új szezonhoz, ott a Sopron gyorsan kipottyant.)

Az UEFA-kupa első selejtezőkörében a bajnoki második Újpest kapott könnyebb ellenfelet, liechtensteini FC Vaduzt. A Fehérvár FC viszont a kazah Kajrat Almatival küzd, ami a visszavágóra való 5000 kilométeres utazást tekintve nem a legszerencsésebb párosítás. Az első meccset, csütörtök este hétkor, illetve nyolckor, egyaránt hazai pályán játsszák a magyar csapatok. Az Újpest meccsét a Duna TV élőben adja.

Fehérvári utazás a semmibe

A liláknál és a fehérváriaknál is mozgalmas volt a nyár. Újpesten a bajnoki ezüst után elküldték a sikeredzőnek titulálható Mészöly Gézát és helyette a kétszeres volt szövetségi kapitány, Bicskei Bertalan érkezett. Az új edző a most véget ért világbajnokság szakkommentálásával melegített, igaz, az RTL Klub képernyőjén nem alkotott maradandót. A fehérváriaknál kártyavárként látszott minden összeomlani a kupagyőzelem uátn: előbb a Szieben László fémjelezte főtulajdonos jelezte, kiszáll a futballcégből, majd felröppen, hogy nem folytathatja a munkát Csertői Aurél edző.

Gondok azért vannak

A két ellenfélről nem tudni sokat, de az újpestiek könnyebb helyzetben vannak. A Vaduz a svájci másodosztály középcsapata és sok az idegenlégiósa. Sikerült egy meccsüket is megnéznie Bicskei stábjának, így a lilák talán nem a sötétben tapogatóznak. Nem úgy a fehérváriak, akik annyit tudnak az Almatiról, hogy üzbég az edzője és szintén sok a külföldi játékosa. A kazah bajnokságban jelenleg hatodik Kajrat tavaly a BL-slejtező első körében indult, ahonnan a szlovák Petrzalka alig tudta kiütni.

Az Újpestnek viszont több a gondja: szerdán agyrázkódást szenvedett edzésen Rajczi Péter, Füzi Ákos és Tisza Tibor meg már korábban is sérült volt. A piros-kékeknél az egyetlen változás a játékoskeretben, hogy visszatért Romániába a közönségkedvenc kapus, Daniel Tudor.

Bármi megtörténhet

A magyar csapatok már nem vághatnak úgy neki a nemzetközi kupáknak, hogy csak a győzelemre, továbbjutásra számítanak. Hazai pályán persze illene nyerni mindkettejüknek, de az FTC tavalyi, MTZ Ripo elleni kiesése óta tudjuk, bármi megtörténhet. És ennél a két csapatnál azért vannak arra utaló jelek, hogy lehet, hogy még nincsenek teljesen egyben.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?