Máté, Mirella
12 °C
30 °C

Az UEFA-kupával kezdik a magyar labdakergetők

2006.07.13. 15:22
Négy nappal a vb-döntő után a magyar futballcsapatok közül kettőnek megkezdődik a szezon: az Újpest liechtensteini, a Fehérvár kazah ellenféllel játszik hazai pályán az UEFA-kupa első selejtezőkörében.

Megkezdődik a magyar futballcsapatok számára is az új szezon, de nem bajnoki meccsekkel, hanem rögtön a nemzetközi kupával. (Persze ehhez tegyük hozzá, hogy a nyári Intertotó-kupát most nem számoljuk az új szezonhoz, ott a Sopron gyorsan kipottyant.)

Az UEFA-kupa első selejtezőkörében a bajnoki második Újpest kapott könnyebb ellenfelet, liechtensteini FC Vaduzt. A Fehérvár FC viszont a kazah Kajrat Almatival küzd, ami a visszavágóra való 5000 kilométeres utazást tekintve nem a legszerencsésebb párosítás. Az első meccset, csütörtök este hétkor, illetve nyolckor, egyaránt hazai pályán játsszák a magyar csapatok. Az Újpest meccsét a Duna TV élőben adja.

Fehérvári utazás a semmibe

A liláknál és a fehérváriaknál is mozgalmas volt a nyár. Újpesten a bajnoki ezüst után elküldték a sikeredzőnek titulálható Mészöly Gézát és helyette a kétszeres volt szövetségi kapitány, Bicskei Bertalan érkezett. Az új edző a most véget ért világbajnokság szakkommentálásával melegített, igaz, az RTL Klub képernyőjén nem alkotott maradandót. A fehérváriaknál kártyavárként látszott minden összeomlani a kupagyőzelem uátn: előbb a Szieben László fémjelezte főtulajdonos jelezte, kiszáll a futballcégből, majd felröppen, hogy nem folytathatja a munkát Csertői Aurél edző.

Gondok azért vannak

A két ellenfélről nem tudni sokat, de az újpestiek könnyebb helyzetben vannak. A Vaduz a svájci másodosztály középcsapata és sok az idegenlégiósa. Sikerült egy meccsüket is megnéznie Bicskei stábjának, így a lilák talán nem a sötétben tapogatóznak. Nem úgy a fehérváriak, akik annyit tudnak az Almatiról, hogy üzbég az edzője és szintén sok a külföldi játékosa. A kazah bajnokságban jelenleg hatodik Kajrat tavaly a BL-slejtező első körében indult, ahonnan a szlovák Petrzalka alig tudta kiütni.

Az Újpestnek viszont több a gondja: szerdán agyrázkódást szenvedett edzésen Rajczi Péter, Füzi Ákos és Tisza Tibor meg már korábban is sérült volt. A piros-kékeknél az egyetlen változás a játékoskeretben, hogy visszatért Romániába a közönségkedvenc kapus, Daniel Tudor.

Bármi megtörténhet

A magyar csapatok már nem vághatnak úgy neki a nemzetközi kupáknak, hogy csak a győzelemre, továbbjutásra számítanak. Hazai pályán persze illene nyerni mindkettejüknek, de az FTC tavalyi, MTZ Ripo elleni kiesése óta tudjuk, bármi megtörténhet. És ennél a két csapatnál azért vannak arra utaló jelek, hogy lehet, hogy még nincsenek teljesen egyben.