Judit
2 °C
7 °C

Másodosztályban a Juventus

2006.07.14. 12:54
Péntek este 19 órakor hirdeti ki az olasz bundabotrány első fokú határozatait az Olasz labdarúgó szövetség, de a milanói Gazzetta dello Sport című lap már ír a konkrét büntetésekről: a Juventust, a Fiorentinát és a Laziót a másodosztályba sorolják vissza. A negyedik vádlott klub, a Milan maradhat az elsőben, de a Bajnokok Ligájában nem indulhat.
B-ligában, azaz a másodosztályban a Juventus mintegy 20 pont levonással, a Lazio és a Fiorentina szintén, de csak 6-7 pont mínusszal, a Milan az A-ban - talán 15 egység hátránnyal - és kizárva a Bajnokok Ligájából - ezek lehetnek az Olasz Labdarúgó Szövetség (FIGC) fegyelmi bizottságának döntései a labdarúgó bundabotrány első fokú lezárásaként.

A hivatalos ítélethirdetés péntek este 19 órakor lesz Rómában, de a Gazzetta dello Sport című lap internetes oldala tényként közli a fenti büntetéseket. (A Juventus és a Fiorentina BL-kizárását nem említi, de egyértelműnek tűnik, hogy azok sem nevezhetnek az európai kupákba, az UEFA-ba sem.)

Az említett kluboknak három napjuk van, hogy fellebbezenek az első fokú döntés ellen, a fellebbviteli bizottság július 20-án ül össze, végső határozat július 24-re várható. (Az UEFA-nak július 25-ig kell leadni az európai kupákban induló csapatok nevét, így ekkorra mindenképp le kell zárni az eljárást.)

A legnagyobb olasz futballbotrány május végén robbant ki, amikor napilapok a Juventus menedzsmentjének játékvezetőkkel folytatott lehallgatott beszélgetéseit nyilvánosságra hozták. A felvételeken az ügy kulcsfigurája, a Juventus exigazgatója, Luciano Moggi dönti el, ki vezesse csapata meccseit, illetve a riválisokét, beleszól a válogatott összeállításába és a játékosigazolásokba is.

Rajta kívül még mintegy harmincan vádlottak az ügyben, köztük nyolc bíró és két partjelző.

A június 29-én indult tárgyalás múlt pénteken zárult. A törvényszék eredetileg hétfőre ígérte első fokú határozatainak ismertetését, ám a héten még dolgoztak az ítéleteken.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?