Tekla
9 °C
20 °C

Másodosztályban a Juventus

2006.07.14. 12:54
Péntek este 19 órakor hirdeti ki az olasz bundabotrány első fokú határozatait az Olasz labdarúgó szövetség, de a milanói Gazzetta dello Sport című lap már ír a konkrét büntetésekről: a Juventust, a Fiorentinát és a Laziót a másodosztályba sorolják vissza. A negyedik vádlott klub, a Milan maradhat az elsőben, de a Bajnokok Ligájában nem indulhat.
B-ligában, azaz a másodosztályban a Juventus mintegy 20 pont levonással, a Lazio és a Fiorentina szintén, de csak 6-7 pont mínusszal, a Milan az A-ban - talán 15 egység hátránnyal - és kizárva a Bajnokok Ligájából - ezek lehetnek az Olasz Labdarúgó Szövetség (FIGC) fegyelmi bizottságának döntései a labdarúgó bundabotrány első fokú lezárásaként.

A hivatalos ítélethirdetés péntek este 19 órakor lesz Rómában, de a Gazzetta dello Sport című lap internetes oldala tényként közli a fenti büntetéseket. (A Juventus és a Fiorentina BL-kizárását nem említi, de egyértelműnek tűnik, hogy azok sem nevezhetnek az európai kupákba, az UEFA-ba sem.)

Az említett kluboknak három napjuk van, hogy fellebbezenek az első fokú döntés ellen, a fellebbviteli bizottság július 20-án ül össze, végső határozat július 24-re várható. (Az UEFA-nak július 25-ig kell leadni az európai kupákban induló csapatok nevét, így ekkorra mindenképp le kell zárni az eljárást.)

A legnagyobb olasz futballbotrány május végén robbant ki, amikor napilapok a Juventus menedzsmentjének játékvezetőkkel folytatott lehallgatott beszélgetéseit nyilvánosságra hozták. A felvételeken az ügy kulcsfigurája, a Juventus exigazgatója, Luciano Moggi dönti el, ki vezesse csapata meccseit, illetve a riválisokét, beleszól a válogatott összeállításába és a játékosigazolásokba is.

Rajta kívül még mintegy harmincan vádlottak az ügyben, köztük nyolc bíró és két partjelző.

A június 29-én indult tárgyalás múlt pénteken zárult. A törvényszék eredetileg hétfőre ígérte első fokú határozatainak ismertetését, ám a héten még dolgoztak az ítéleteken.