Viola
-6 °C
-2 °C

A Juventus -30 pontról kezdi az olasz másodosztályt

2006.07.14. 21:25
Péntek este 21 órakor kihirdette az olasz bundabotrány első fokú határozatait az Olasz Labdarúgó Szövetség: a Juventust, a Fiorentinát és a Laziót a másodosztályba sorolták vissza, amit sorrendben 30, 12, illetve 7 pont levonással kezdenek a 2006-2007-es szezonban. A negyedik vádlott Milan maradhat az A-ligában, de 15 pont hátránnyal kezdi az idényt, a Bajnokok Ligájában nem szerepelhet. Fellebbezni három napig lehet.
A másodosztályba, azaz a Serie B-be sorolta vissza a Juventust az Olasz Labdarúgó Szövetség (FIGC), a 2006-2007-es bajnokságot 30 pontos büntetéssel kezdi a klub. A bundabotrány fő vádlottja, a torinói egyesület mellett szintén érintett Fiorentinát és Laziót is a B-be minősítették le, előbbi 12, utóbbi 7 pont levonással indul. A negyedik klub, a Milan maradhat az első osztályban, a Serie A-ban, de 15 pont hátránnyal rajtol.

Elsőből utolsó lett a Juventus

A Milan 2005-2006-os bajnoki eredményéből levontak 44 egységet, így nem nevezhet a Bajnokok Ligájában és az UEFA-kupában sem. A Fiorentina és a Juventus szintén nem vehetnek részt az európai sorozatokban, utóbbitól elvették a 2004-2005-ös bajnoki címét, az idei, 2005-2006-ost pedig oda sem adták. Ezeknek az évadoknak hivatalosan nincs győztesük. (Hivatalosan a Juventus, a Fiorentina és a Lazio is a 2005-2006-os bajnokság utolsó helyén zárt.)

Az első fokú ítéleteket pénteken 21 óra után nem sokkal, a tervezettnél bő két órával később hozta nyilvánosságra az olasz futballszövetség fegyelmi bizottsága. (A RAI olasz közszolgálati televízió percről percre követte az eseményeket.) A döntések nagyjából megegyeznek azokkal, amelyeket a Gazzetta dello Sport című lap péntek reggel jósolt.

Minden elmarasztalt fellebbez

Az említett kluboknak három napjuk van, hogy fellebbezenek az első fokú döntés ellen, a fellebbviteli bizottság július 20-án ül össze, végső határozat július 24-re várható. (Az UEFA-nak - Európai Labdarúgó Szövetség - július 25-ig kell leadni az európai kupákban induló csapatok nevét, így ekkorra mindenképp le kell zárni az eljárást.)

A Juventus elnöke, Giovanni Cobolli Gigli a RAI-nak kijelentette, fellebbeznek: "Dühös vagyok, elfogadhatatlannak tartom a döntést, főleg a mínusz 30 pontot". A Fiorentina-elnök Diego Della Valle szintén megszólalt. "Az ítélet nem lehet jogerős, nem nyugodhatunk bele, főleg, mert semmit nem követtünk el. Fellebbezünk" - nyilatkozta. A Milantól az elnök, Olaszország volt miniszterelnöke, Silvio Berlusconi még a döntés előtt kijelentette, bármilyen büntetéssel sújtják őket, másodfokra viszik az ügyet. Péntek esti hírügynökségi jelentések szerint így is lesz, de csak az UEFA-kupás indulást szeretnék elérni. (A levont 44 ponttal a bajnokság 10. helyén végeztek, az Empoli mögött, ami indulhatna az UEFA-ban, de már korábban kinyilvánította, nem akarja vállalni az európai részvételt.) A Lazio-elnök Claudio Lotitót a RAI adásában többször félbe kellett szakítani indulatos beszólásai miatt, biztos, hogy a római egyesület is megtámadja a határozatot.

Moggi még mindig tagad

A legnagyobb olasz futballbotrány május végén robbant ki, amikor napilapok a Juventus menedzsmentjének játékvezetőkkel folytatott, lehallgatott beszélgetéseit nyilvánosságra hozták. A felvételeken az ügy kulcsfigurája, a Juventus exigazgatója, Luciano Moggi dönti el, ki vezesse csapata meccseit, illetve a riválisokét, beleszól a válogatott összeállításába és a játékosigazolásokba is. Rajta kívül még mintegy harmincan voltak vádlottak az ügyben, köztük nyolc bíró és két partjelző.

Moggit és a Juventus másik volt vezetőjét, Antonio Giraudót öt esztendőre tiltották ki a futballból. Mindketten korábban bejelentették, befejezik karrierjüket, a torinói sztárklubot napokkal azután elhagyták, hogy a telefonhívások kiderültek. Moggi a rengeteg bizonyíték és az ítélet ellenére is tagadja, hogy bármit is elkövetett volna.

"Minden eredményünket szabályosan értük el az utóbbi években is, egyetlen meccs sem volt bunda, nem befolyásoltuk a bírókat. A Juventus minden sikere tiszta, de az ítélet bemocskolja a klubot és tagjait. Emiatt vagyok igazán szomorú" - idézte Moggit az ANSA hírügynökség.

A szövetség távozott elnöke négy és fél évig eltiltva

A Fiorentina élén álló fivéreket, Andrea és Diego Della Vallét 3,5, illetve 4 esztendőre, a laziós Claudio Lotitót háromra tiltották el a labdarúgásban vállaható mindenféle tisztségtől. Adriano Gallianit, a Milan alelnökét és az Olasz Labdarúgó Liga exelnökét egy évre tiltották el a futballügyektől. Az egylet egyik menedzsere, Claudio Meani, akinek a bírókkal való kapcsolattartás volt a feladata, 3,5 évet kapott.

Az Olasz Labdarúgó Szövetség (FIGC) exelnöke, Franco Carraro, aki a botrány kezdetén lemondott, 4,5 évig, volt alelnöke, Innocenzo Mazzini öt évig nem dolgozhat a labdarúgásban. Paolo Bergamót, a bíróküldő testület azóta már távozott első emberét figyelmeztette az ügyészség, a másik fő tag, a volt kiváló bíró, Pierluigi Pairetto 2,5 évet kapott.

Öt bírót felmentettek

Olaszország világbajnokságra kijelölt játékvezetője, Massimo De Santis, akit az ügy miatt nem engedtek ki a vb-re, 4 és fél évig nem bíráskodhat. Kollégája, Paolo Dondarini 3,5, két partjelző, Claudio Puglisi és Fabrizio Babini egy évig nem segédkezhet futballmeccsen.

Az érintett bírók közül ötöt felmentették, Pasquale Rodomontit, Paolo Bertinit, Domenico Messinát, Gianluca Rocchit és Paolo Tagliaventót.

A június 29-én indult tárgyalás múlt pénteken zárult. A törvényszék eredetileg hétfőre ígérte első fokú határozatainak ismertetését, ám a héten még dolgoztak az ítéleteken.

Roma, Palermo, Chievo a BL-ben
A futballszövetség hivatalosan még nem árulta el, mely csapataik indulhatnak a kizártak helyett az európai kupákban. Sejteni lehet, hogy a biztos Bajnokok Ligája résztvevő Inter mellett a kizárt Juventus, Fiorentina és Milan posztján a 2005-2006-os bajnokságban mögöttük végzettek, a Roma, a Palermo és a Chievo vehetnek részt. Az UEFA-kupa végképp nem tisztázott.

Hivatalos ellenben, hogy a három B-ligába (Serie B) sorolt egyesület helyén a szezon végén kiesettek maradnak az első osztályban (Serie A): a Lecce, a Messina és a Treviso a legjobbak között folytathatja.

A fellebbezések utáni, másodfokú, egyben végleges döntések után viszont még szinte minden változhat.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!