Árpád
-2 °C
4 °C

Máséval a csalánt

2006.07.17. 16:13
Miután egy meccset ült Bicskei Bertalan az Újpest kispadján és lemondott a liechtensteini Vaduz elleni négygólos vereség után, nyílt levélben tálalt ki. Az egykori kapitánynak nem tetszett, hogy a csapatot nem kizárólag ő készíti fel, de a felelősséget neki kell vállalni. A Bicskeit váltó belga szakember, Valéry Billen elárulta, nagyon tartottak Bicskeitől a játékosok, félelmükben pedig gyorsan összezavarodtak.

Bicskei Bertalan az Újpest megszégyenítő négygólos UEFA-Kupa-veresége után nyílt levelet küldött a Nemzeti Sportnak, amelyikben tudatta: érzi a saját felelősségét, és sértődés nélkül beszél. A svájci másodosztály tavalyi nyolcadik helyezettje, a liechtensteini színekben induló FC Vaduz megerőltetés nélkül verte hazai pályán a magyar bajnokság második helyezettjét. (Azóta kiderült, a két klub költségvetése közötti különbség, de ez sem lehet mentség.)

Nem mert meccselni, mert jóvátehetetlen dolog történhetett volna

Bicskei elmondásából kiderült, a felkészülés alatt nem észlelte a bajokat, nem észlelte, hogy ellenséges szurkolói közhangulatba csöppent. Elmagyarázta, hogy a gólok után azért nem állt fel a kispadról, és azért nem serkentette a látványosan fásult csapatot, mert akkor a szurkolók - akik szerinte már előzetesen készültek ellene -, "jóvátehetetlen dolgot" tettek volna. Nyíltan beszélt arról is, az érkezése után az volt az érzése, hogy a klub alkalmazásában álló két belga szakember készíti fel a csapatot, neki pedig "összeállítani", meccselnie kell, egyszersmind a felelősséget viselni. Erről a helyzetről a "máséval a csalánt verni" tipikus esete jutott eszébe.

A korábbi kapitányt váltó, jelenlegi vezetőedző, Valéry Billen az Újpest honlapjának nyilatkozott, az ő gondolatai szolgálnak újabb adalékokkal a megdöbbentő kudarc okaihoz.

A félelem gátolja a muinkát és az eredményességet

"Bicskei Bertalan új metódust hozott a szakmai munkába, más ritmusban és más intenzitással edzett a csapat. Sokat beszélgettünk a felkészülésről, de még több alkalomra lett volna szükség. Egyik beszélgetésünk alkalmával elmondtam neki: úgy érzem, hogy a játékosok nagyon tartanak tőle. A félelem pedig csak gátolja a munkát és az eredményességet. Akinek pedig nincs önbizalma és nem érzi a bizalmat, akinek zavart a gondolkodása, az nem tud küzdeni és jól teljesíteni. Lehet, hogy most túl őszinte vagyok, de bármikor Bicskei Bertalan szemébe tudok nézni, hiszen ez a probléma téma volt közöttünk."

Úgy tudjuk, hogy Bicskei távozásával a játékosok megkönnyebbültek, és nem amiatt, mert túlzottan kemény edzéseket vezényelt volna, hanem mert emberileg nem tudott közelebb kerülni hozzájuk. A futballisták szurkolóiktól ugyancsak levélben kértek elnézést.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?