Diána
12 °C
27 °C

Máséval a csalánt

2006.07.17. 16:13
Miután egy meccset ült Bicskei Bertalan az Újpest kispadján és lemondott a liechtensteini Vaduz elleni négygólos vereség után, nyílt levélben tálalt ki. Az egykori kapitánynak nem tetszett, hogy a csapatot nem kizárólag ő készíti fel, de a felelősséget neki kell vállalni. A Bicskeit váltó belga szakember, Valéry Billen elárulta, nagyon tartottak Bicskeitől a játékosok, félelmükben pedig gyorsan összezavarodtak.

Bicskei Bertalan az Újpest megszégyenítő négygólos UEFA-Kupa-veresége után nyílt levelet küldött a Nemzeti Sportnak, amelyikben tudatta: érzi a saját felelősségét, és sértődés nélkül beszél. A svájci másodosztály tavalyi nyolcadik helyezettje, a liechtensteini színekben induló FC Vaduz megerőltetés nélkül verte hazai pályán a magyar bajnokság második helyezettjét. (Azóta kiderült, a két klub költségvetése közötti különbség, de ez sem lehet mentség.)

Nem mert meccselni, mert jóvátehetetlen dolog történhetett volna

Bicskei elmondásából kiderült, a felkészülés alatt nem észlelte a bajokat, nem észlelte, hogy ellenséges szurkolói közhangulatba csöppent. Elmagyarázta, hogy a gólok után azért nem állt fel a kispadról, és azért nem serkentette a látványosan fásult csapatot, mert akkor a szurkolók - akik szerinte már előzetesen készültek ellene -, "jóvátehetetlen dolgot" tettek volna. Nyíltan beszélt arról is, az érkezése után az volt az érzése, hogy a klub alkalmazásában álló két belga szakember készíti fel a csapatot, neki pedig "összeállítani", meccselnie kell, egyszersmind a felelősséget viselni. Erről a helyzetről a "máséval a csalánt verni" tipikus esete jutott eszébe.

A korábbi kapitányt váltó, jelenlegi vezetőedző, Valéry Billen az Újpest honlapjának nyilatkozott, az ő gondolatai szolgálnak újabb adalékokkal a megdöbbentő kudarc okaihoz.

A félelem gátolja a muinkát és az eredményességet

"Bicskei Bertalan új metódust hozott a szakmai munkába, más ritmusban és más intenzitással edzett a csapat. Sokat beszélgettünk a felkészülésről, de még több alkalomra lett volna szükség. Egyik beszélgetésünk alkalmával elmondtam neki: úgy érzem, hogy a játékosok nagyon tartanak tőle. A félelem pedig csak gátolja a munkát és az eredményességet. Akinek pedig nincs önbizalma és nem érzi a bizalmat, akinek zavart a gondolkodása, az nem tud küzdeni és jól teljesíteni. Lehet, hogy most túl őszinte vagyok, de bármikor Bicskei Bertalan szemébe tudok nézni, hiszen ez a probléma téma volt közöttünk."

Úgy tudjuk, hogy Bicskei távozásával a játékosok megkönnyebbültek, és nem amiatt, mert túlzottan kemény edzéseket vezényelt volna, hanem mert emberileg nem tudott közelebb kerülni hozzájuk. A futballisták szurkolóiktól ugyancsak levélben kértek elnézést.