Viola
-5 °C
-2 °C

Nullára csökkentek az FTC indulási esélyei

2006.07.19. 18:26
Kézzel fogható közelségbe került az, hogy a következő futballbajnokságot a Ferencváros nélkül rendezzék meg: az MLSZ hatályon kívül helyezte a licencadó testület határozatát, amely engedélyt adott a zöld-fehéreknek, illetve a Vácnak. A hét vége előtt nem derül ki, hogy ki indulhat a jövő szombaton startoló bajnokságban, de biztosan nem halasztanak.

Rendkívüli ülést tartott szerdán a Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) elnöksége, amin azt a furcsaságot próbálta helyrehozni, hogy az úgynevezett fellebbviteli licencadó testület hétfőn tisztázatlan körülmények között megadta az NB I-es indulás jogát a Ferencvárosnak és a Vácnak.

Korrigáltak, de mégsem

A szövetség elnöke, Kisteleki István az ülés után bejelentette, az elnökség hatályon kívül helyezte a licencadási eljárásban másodfokon döntő testület legutóbbi és az azt megelőző másodfokú határozatát is. A testület ugyanis úgy döntött korábban, hogy nem adja meg az induláshoz szükséges klublicencet az FTC-nek és a Vácnak. A Fradinál nem is volt rendben minden papír, a Duna-partiaknál pedig úgy látták, a költségvetés nem lenne elegendő a teljes szezonra. De a testület elkövette azt a hibát, hogy megadta a fellebbezés jogát a csapatoknak, noha erre az alapszabályzat szerint nem lett volna lehetősége. Ezt a hibát - az MLSZ főtitkárának a felszólítására - úgy akarta orvosolni, hogy egy jogszerűtlenül összehívott ülésen megadta a licencet a két együttesnek. A legmeglepőbb ebben az volt, hogy a héttagú bizottságból ketten nem voltak jelen, például dr. Kamarás István elnök sem.

Kevés jogszerű megmozdulás

Az MLSZ a határozatok megsemmisítése mellett visszahívta a teljes testületet és elbocsátotta a licencmenedzsert is.

"Nem volt jogszerű sem a másodfokú döntés, sem a hétfői ülés" - jelentette ki a szövetség egyik alelnöke, Helmeczy László. Az elnök, Kisteleki István azt mondta, azt hitték, a testület a szabályok alapján ülésezik és hozza meg a döntéseit. Az MLSZ első embere elárulta, hogy ő felvetette, halasszák el a bajnokság rajtját, de erről az elnökség tagjai még szavazni sem voltak hajlandóak.

Az elnökség háromtagú ad hoc bizottságot választott, amely minden, a licencszel kapcsolatos tevékenységet ellenőriz; ebbe Helmeczy mellett a szintén alelnök Nemes Ferenc és egy névtelenséget kérő tag került be. A következő lépés az lesz, hogy 48 órán belül kijelölik az új Fellebbviteli Licencadó Testületet, amelytől azt várják, hogy szombaton, de legkésőbb vasárnap döntsön.

A Vácnak van sansza

A licencadó testület függetlenségét folyamatosan hangsúlyozó MLSZ-vezetők szavai alapján egy ideig úgy tűnt, az új testület csak olyan döntést hozhat, amely ismét nem engedi a Vác és a Ferencváros indulását. Aztán kiderült, a Vác esetében azt, hogy nem lenne elegendő pénze az idény végéig, tekinthetjük szubjektív szempontnak, a licencadó testület ítélte meg ugyanis csak így. Kisteleki meg hozzátette, nincs a költségvetésnek alsó határa, vagyis bármilyen kevés pénzzel is nekivághat a bajnokságnak a félamatőr egykori első.

A Ferencváros helyzete ennél jóval reménytelenebbnek tűnik. Nála ugyanis nincsenek rendben a papírok, tehát nem születhet más döntés, mint az első másodfokú eljárásban. Azzal ugyanis az volt a legnagyobb gond, hogy fellebbezni lehetett ellene. Kisteleki hosszasan fejtegette, megmondta Ináncsy Miklós FTC-elnöknek, okosabb lenne az NB II-re készülni, semmint elindulni az élvonalban, ott meg bedőlni szeptemberben. Utóbbi esetben ugyanis három évre száműznék a csapatot az NB I-től. Ha megtörténne a kizárás, a 2006/2007-es kiírás lenne az első FTC nélküli magyar bajnokság.

A tévéközvetítés is bizonytalan

Kisteleki MLSZ-elnök egyébként elismerte, minden felelősség az övé azzal kapcsolatban, ami a szövetségben történik. Persze, azt is be kellett ismernie, egyelőre nincs megállapodás a bajnokság tévéközvetítéséről. Kisteleki azt mondta, ő a közszolgálati televíziót részesítené előnyben és olyan megállapodást akar, amely sokkal előnyösebb a magyar futballnak. "Nem az RTL Klub pénze hiányzik, hanem sokkal jobb időpontokat akarunk kapni."

Az Eb-re hivatkoznának

Nagy kérdés, hogy az FTC nélkül mennyit érnek a tévéközvetítési jogok, az RTL Klub ugyanis feltehetően a zöldek körüli bizonytalanság miatt nem kért többet a magyar fociból. Meg az is felvethető, hogy megmenti-e a Fradit a problémák szőnyeg alá söprése: vagyis az, amit sokan suttognak, hogy a 2012-es Európa-bajnoki pályázat sikere érdekében nem kellene most ilyen ügy a futballunknak. Persze, lehet erre is hivatkozni, de a tornára szintén pályázó olaszoknak sokkal fontosabb volt, hogy rendet tegyenek a bundabotrány után és szemrebbenés nélkül zártak ki három klubot az első osztályból.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!