Zelma, Rajmund
-5 °C
-1 °C

Juve-kizárás: súlyosbításért fellebbezett az ügyész

2006.07.19. 11:30
Szombattól tárgyalja másodfokon az olasz bundabotrány ügyeit az Olasz Labdarúgó-szövetség sportbírósága. Az első ítéletek miatt mind a négy klub enyhítésért fellebbezett, az ügyész viszont a Juventus és a Milan ellen súlyosbításért: a torinói egyesületet a harmadosztályba, a milanóit a második ligába sorolná vissza. Végleges döntés július 24-re várható.
Megfellebbezte az Olasz Labdarúgó Szövetség (FIGC) sportbíróságának elmarasztaló ítéleteit az összes büntetett klub, a másodosztályba (Serie B) kizárt Juventus, Fiorentina és Lazio, illetve az elsőben maradt, de pontlevonással induló Milan. Fellebbez a FIGC ügyésze, Stefano Palazzi is, a Juventust és a Milant elmarasztaló határozat súlyosbításáért.

A Juventus elégedett a második ligával

Palazzi a Fiorentina és a Lazio büntetéseivel elégedett, viszont azt akarta elérni, hogy a torinói klubot a harmadik, a milanóit a második ligába sorolják vissza, és ezért tovább harcol.

A múlt pénteki, első fokú döntést viszont mind a négy klub túl szigorúnak tartja, a Fiorentina és a Lazio az első osztályban akarja folytatni, a Milan szeretne indulni az UEFA-kupában, míg a Juve nem az osztályváltás, csak a pontlevonás miatt fellebbez: a -30-at nullára csökkentetnék.


Az ítéletet meghozó bíró, Cesare Ruperto (fotó: AFP)

"Elfogadhatatlan a 30 pont, teljesen tönkre akarják tenni a Juventust. Legyen B és kész!" - nyilatkozta a napokban indulatosan a Gazzetta dello Sportban Giovanni Cobolli Gigli, az egyesület új elnöke.

A fellebbviteli bíróság szombaton kezdi újra tárgyalni az ügyet, a végleges, megfellebbezhetetlen döntés július 24-re várható. Súlyosbításra kevés az esély, de megjósolhatatlan, hogy helyben hagyják-e a határozatokat vagy enyhítenek rajtuk.

Az UEFA figyelmeztette az olaszokat

A sportbíróság ítéleteit polgári perrel még semmissé lehet tenni, de az Európai Labdarúgószövetség (UEFA) már jelezte, ne próbálkozzanak ezzel, mert akkor akár az összes, vétlen olasz csapatot is kizárhatják az európai kupákból.

A legnagyobb olasz futballbotrány május végén robbant ki, amikor napilapok a Juventus menedzsmentjének játékvezetőkkel folytatott, lehallgatott beszélgetéseit nyilvánosságra hozták. A felvételeken az ügy kulcsfigurája, a Juventus exigazgatója, Luciano Moggi dönti el, ki vezesse csapata meccseit, illetve a riválisokét, beleszól a válogatott összeállításába és a játékosigazolásokba is.

Több csapat jutna föl az A-osztályba?

A futballszövetség elnöke, Guido Rossi és stábja viszont már azon dolgozik, hogyan segíthetné vissza mielőbb a Serie A-ba a kiesetteket. Felmerült, hogy az idei szezontól kezdve megváltoztatnák a kiesés és a feljutás szabályait, több csapat búcsúzna a legjobbaktól, több jutna föl, esetleg még a rájátszásos rendszert is kibővítenék.

Jelenleg az A-ból a három leggyengébb esik ki, a Serie B-ből az első kettő automatikusan feljut, míg a 3-6. helyezettek osztályozókat játszanak a harmadik helyért. Idén a Cesena lett a hatodik 66 ponttal, ami azt jelenti, ha jövőre is ennyivel számolunk, a -30-ról induló Juventusnak 96 pontot kell termelnie 42 meccsen. (Nem lehetetlen, a 2005-2006-ban legjobb első osztályú Chelsea 38 találkozón 91 pontig jutott, de kifejezetten nehéz feladat.)

Egyelőre mindez csak terv, attól függ mindent, milyen lesz a másodfokú döntés.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!