Előd
8 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Még sincs kizárva a Juventus?

2006.07.24. 14:15
Érvényét veszítheti az Olasz Labdarúgó Szövetség sportbíróságának döntése, amely a bundázás miatt a másodosztályba sorolt három patinás futballklubot, közöttük a Juventust - állítja a Libero című olasz napilap. A sporteljárás ellenkezik az Európai Unió törvényeivel, polgári bíróságon kell újra tárgyalni az ügyet.
A másodosztályba zárta és súlyos pontlevonással büntette az Olasz Labdarúgó Szövetség (FIGC) sportbírósága első fokon a Juventus, a Fiorentina és a Lazio labdarúgó klubokat, és a másodfokú, megfellebzhetetlen döntéstől sem várhatnak kegyelmet az egyesületek.


A Juventus új elnöke Giovanni Cobolli Gigli

Polgári eljárás szükséges

Kedd este derül ki a végleges határozat, de az olasz Libero című lap állítja, hamarosan semmi jelentősége nem lesz: az Európai Unio törvényei szerint újra kell tárgyalni az egész ügyet.

A Libero állítja, létezik egy olyan paragrafus, amely meghatározza, hogy anyagi károsodással járó büntetéseket csak polgári bíróság szabhat ki, sportbíróság nem. Az FC Juventusra ugyan a sport előírásai érvényesek, de mivel gazdasági társaságként is funkcionál, a közéletben versenyez a rivális klubokkal, így büntetni csak polgári perben lehet.

A másodosztályba sorolás igen jelentős anyagi következményekkel jár, azt csak polgári per írhatja elő.

Három klub megmenekülhetne, de az olasz futball bánná

Az EU-tól még nem jelezték, hogy kifogásuk lenne a Juventus és a másik három egyesület, a Fiorentina, a Lazio és a Milan ellen folyamatban lévő eljárás ellen, de a lap szerint csak idő kérdése, és megvétózzák a döntéseket.

A Libero azt jósolja, az EU beavatkozása - egy időre - megmenti a második ligától a Juventust, a Fiorentinát és a Laziót, illetve az elsőben maradó, de pontlevonással sújtott Milant.

Ugyanez viszont ideiglenesen kizárhatja az európai klubfutballból az olasz csapatokat: ha az UEFA (Európai Labdarúgó Szövetség) szerdáig nem kapja meg, kiket akar indítani az olasz szövetség a Bajnokok Ligájában és az UEFA-kupában, más gárdákkal tölti föl a létszámot.

Egyelőre az Inter, a Roma, a Chievo és a Palermo indulhat a BL-ben, a Livorno és még egy eddig meg nem nevezett klub az UEFA-ban. A másodfokú sportbírósági ítélet kedd estére várható.