Fábián, Sebestyén
-2 °C
0 °C

Még sincs kizárva a Juventus?

2006.07.24. 14:15
Érvényét veszítheti az Olasz Labdarúgó Szövetség sportbíróságának döntése, amely a bundázás miatt a másodosztályba sorolt három patinás futballklubot, közöttük a Juventust - állítja a Libero című olasz napilap. A sporteljárás ellenkezik az Európai Unió törvényeivel, polgári bíróságon kell újra tárgyalni az ügyet.
A másodosztályba zárta és súlyos pontlevonással büntette az Olasz Labdarúgó Szövetség (FIGC) sportbírósága első fokon a Juventus, a Fiorentina és a Lazio labdarúgó klubokat, és a másodfokú, megfellebzhetetlen döntéstől sem várhatnak kegyelmet az egyesületek.


A Juventus új elnöke Giovanni Cobolli Gigli

Polgári eljárás szükséges

Kedd este derül ki a végleges határozat, de az olasz Libero című lap állítja, hamarosan semmi jelentősége nem lesz: az Európai Unio törvényei szerint újra kell tárgyalni az egész ügyet.

A Libero állítja, létezik egy olyan paragrafus, amely meghatározza, hogy anyagi károsodással járó büntetéseket csak polgári bíróság szabhat ki, sportbíróság nem. Az FC Juventusra ugyan a sport előírásai érvényesek, de mivel gazdasági társaságként is funkcionál, a közéletben versenyez a rivális klubokkal, így büntetni csak polgári perben lehet.

A másodosztályba sorolás igen jelentős anyagi következményekkel jár, azt csak polgári per írhatja elő.

Három klub megmenekülhetne, de az olasz futball bánná

Az EU-tól még nem jelezték, hogy kifogásuk lenne a Juventus és a másik három egyesület, a Fiorentina, a Lazio és a Milan ellen folyamatban lévő eljárás ellen, de a lap szerint csak idő kérdése, és megvétózzák a döntéseket.

A Libero azt jósolja, az EU beavatkozása - egy időre - megmenti a második ligától a Juventust, a Fiorentinát és a Laziót, illetve az elsőben maradó, de pontlevonással sújtott Milant.

Ugyanez viszont ideiglenesen kizárhatja az európai klubfutballból az olasz csapatokat: ha az UEFA (Európai Labdarúgó Szövetség) szerdáig nem kapja meg, kiket akar indítani az olasz szövetség a Bajnokok Ligájában és az UEFA-kupában, más gárdákkal tölti föl a létszámot.

Egyelőre az Inter, a Roma, a Chievo és a Palermo indulhat a BL-ben, a Livorno és még egy eddig meg nem nevezett klub az UEFA-ban. A másodfokú sportbírósági ítélet kedd estére várható.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!