Szilvia
5 °C
16 °C

Először indul a futballélvonal az FTC nélkül

2006.07.25. 21:21
Véget ért a licenckomédia: az MLSZ illetékes testülete kedd este úgy döntött, a félamatőr Vác indulhat az élvonalbeli futballbajnokságban, a Ferencváros nem. A zöld-fehér klub ilyen mélyre még soha nem süllyedt és a magyar bajnokságok történetében először rajtol nélküle az első osztály. Jelenleg úgy tűnik, a Vasas lesz a beugró. Az Üllői úti stadion környékén még éjfél után is rengeteg rendőr volt, szurkoló már nem sok, elmaradt a nagyobb tombolás. A Ferencváros szenvedésének stációi a rendszerváltástól a belga Bras úron, az elherdált BL-pénzen, Fotex-milliárdokon és Furulyáson keresztül a bukásig.

A Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) februárban megválasztott elnöke, Kisteleki István még októberben így nyilatkozott az Indexnek: "Ahhoz nem fogunk asszisztálni, hogy nevetséges üzleti tervek alapján bárki is elindulhasson az élvonalban. Kis engedményeket sem akarok tenni, mert a piacon azt tapasztaltam, hogy azok mennek tönkre, akik engednek, akik kicsit kényelmesek."

Úgy tűnik, sok a tizenhat csapat

Hozzátette egyszersmind, hogy mesterségesen nem akarnak beavatkozni a futballba, döntsék el az üzleti szempontok, sok-e tizenhat csapat az első osztályban.

Május elején úgy tűnt, sok, mert akkor az MLSZ licencadó testülete a húsz kérelemből négyet elutasított, a fellebbviteli testület azonban - feltételesen - mind a négynek megadta. Ez a folyamat az Európai Labdarúg-szövetség (UEFA) által előírt és ellenőrzött klublicenc megszerzésére vonatkozott, ettől eltért a nevezéseket elbíráló MLSZ-versenybizottság június tizenkilencedikei döntése. A testület hat klubot utasított vissza, mert nem fizették vissza az állami hitelkeretből felvett reorganizációs hitelt.

Kirúgott licenctestület

A nevezések ügye tisztázódott, mert az MLSZ magára vállalta az állam felé fennálló kölcsönök rendezését és rajtengedélyt adott a Ferencvárosnak is.

Aztán közel egy hónap múlva az MLSZ másodfokú licencadó testülete úgy döntött: sem a Ferencváros, sem a frissen feljutott Vác nem kapja meg az indulási jogot. Négy nap múlva jött az újabb csavar a történetbe, a másodfokú bizottság saját, megfellebbezhetetlen határozatát megváltoztatta.

Ekkor lépett közbe az MLSZ elnöksége, és menesztette a bizottság valamennyi tagját, összehívott egyúttal egy újat - ennek tagjai nem ismertek -, amelyik pénteken meg is alakult, de hétfőig nem tudott dönteni, mert alaposan akart tájékozódni, és részletesen elemezni akarta a helyzetet.

Ináncsy: jöhetnek a felszámolók

A Ferencvárosnál eközben az élvonalra készültek, két korábbi légiósukat - Dragónert és Tököli Attilát - is "visszaigazolták". Az egyesület elnöke, dr. Ináncsy Miklós úgy vélekedett, csapatának érvényes licence és rajtengedélye van, így nem lehet tőle megvonni az indulás jogát. Ináncsy ezt a véleményét arra alapozta, hogy első fokon feltételesen megkapták a licencet.

Az elnök azt sem titkolta, ha nem kapnák meg a licencet, akkor a futballcsapat megszűnne, mert a végrehajtók felszámolnák a csapatot. Azt csak sejteni lehet - nem magyarázta el ugyanis -, ha megkapnák a licencet, akkor mi változna meg? Miért ne lehetne vonzóbb egy komoly befektetőnek a másodosztályban az adóságokkal teli csapat, aprópénzért?

Utolsó döntés a licencről: kész, vége

A fellebbviteli licencadó bizottság kedden végül döntött: elősör rendeznek Magyarországon első osztályú futballbajnokságot a Ferencváros nélkül. A testület a késő esti órákig tartó tanácskozásán úgy határozott, hogy a szintén bizonytalan helyzetű, félamatőr Vác megkapja a licencet, a Ferencváros azonban nem szerepelhet az első osztályban.

Több rendőr, mkint szurkoló

A Ferencváros Szurkolók Szövetsége (FSzSz) délutánra hívta össze a szurkolókat a klub székháza elé, "egy kis gondolkodásra". Körülbelül kétszázan lehettek itt és nem ekkor, hanem már korábban összefirkálták már a közeli aluljrót és az épület falát a klub vezetőit mindenhová elküldő feliratokkkal. A szurkolók összetűzésbe nem keveredtek a rendőrökkel.

"Rendőri intézkedés nem történt" - hangzott a válasz az Index kérdésére a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) ügyeletén két órával a kizárásról érkezett hír után. Az Üllői úti stadion környékén még éjfél után sokkal is nagyon sok - legalább ötven - rendőr vot, készenlétisek is, de ekkor már csak néhány szurkoló lézengett a környéken.

Serényi Péter, az MLSZ sajtófőnöke az MTI-nek elmondta, hogy a testület tagjai döntésüket titkos szavazással, többségi döntéssel hozták meg. Minden további részletet szerdán hoznak nyilvánosságra.

És a Vasas?

Az nb1.hu cikke szerint a sajtófőnök azt is megerősítette, a Vasas indulhat az FTC helyett a tervek szerint pénteken rajtoló Borsodi Ligában. Serényi Péter az Index kérdésére ezt nem kívánta kommentálni, minthogy azt sem, hogy a Ferencváros a másodosztályban ott lesz-e.

Az FTC.hu híre is csak arról szólt, hogy a csapat a 2006/2007-es szezonban nem szerepelhet az NB I-ben. Korábban még azt írták, a Fradi az NB II-ben indul.

A hivatalos oldalon az is szerepel, hogy a klub álláspontja szerint az MLSZ licencekről döntő bizottságának május után hozott jogsétő döntései miatt a Ferencváros a bírósághoz és az UEFA-hoz fordul. "Az FTC nem ért egyet a bizottság által hozott döntéssel" - mondta a 100%Fradinak dr. Petró László, a klub ügyvédje.

Struccpolitika és indulatok

"Minden döntés akkor tekinthető hivatalosnak, ha arról a Ferencvárost írásban tájékoztatják. Klubunk arról sem kapott hivatalos értesítést, hogy az MLSZ feloszlatta az előző fellebbviteli licencadó bizottságot. Természetesen, ha a kizárásról szóló határozatot írásban eljuttatják hozzánk, akkor nyilatkozunk a döntésről" - hangzott Horváth K. József, az FTC kommunikációs igazgatójának kommentárja az MTI jelentése szerint, homlokegyenest ellentétesen a klubhonlapon olvashatókkal.

A többi megszólaló már ennél vehemensebb volt. "Nagyon nehéz indulatok nélkül beszélni, úgy tűnik, beteljesedett a sorsunk. Két és fél évig küzdöttünk, harcoltunk azért, hogy a klubot egyenesbe hozzuk. Többet most nem tudok mondani" - mondta Tepszics Ignác, az FTC Rt. cégvezetője. "Szégyen, gyalázat, ami történt. Azt gondolom, nem nekünk, játékosoknak kell szégyenkeznünk, mi a pályán nyújtott teljesítményünkkel bebizonyítottuk, hogy ott a helyünk az első osztályban. Mindenki számoljon el a lelkiismeretével, aki idáig juttatta a klubot!" - szakadt ki ugyancsak a hírügynökségnek Balog Zoltán.

Az FTC nem először került bajba, de az 1899-ben alapított magyar bajnoki csúcstartó ilyen mélyre még sohasem süllyedt. Akkor sem, amikor a második világháború után a nem kívánatos klubok közé került. A Ferencváros 1901 óta, százöt éve szerepelt az első osztályban, amit 28-szor nyert meg, legutoljára 2004-ben.

Magyar és Bras is mesés összeget hozott

A Ferencvárosnak a rendszerváltás után sohasem volt könnyű befektetőt, vagy éppen szponzort találnia. A zöld-fehér klub már '90-ben sem tudott fizetni a játékosainak. Majd megérkezett a Hargita Kft. és Magyar Ernő, aki akkoriban csillagászatinak számító harmincmillió forintot ígért, ennek egy részét kifizette, majd kikapcsolták nála a villanyt, a telefont, és eltűnt.

Ugyancsak ennyit ajánlott a francia Jean-Claude Bras, ő cserébe megkapta az egész labdarúgó-szakosztályt, de mivel edzőt is cserélni akart, mennie kellett. Alighogy kitette a lábát, megérkezett a Kordax Rt., élén az ereje teljében lévő Kelemen Iván, a cég százmilliót fizetett, de megbukott.

Hová tűnt a BL-ért kapott félmilliárd?

A '95-ös Bajnokok Ligájába kerüléskor szintén a lét volt a tét, és akkor úgy tűnt, hogy a szereplésért kapott 542 millió forint évekre megmenti a csapatot. Az ellenfelek is irigykedtek, mondván: milyen nehéz lesz megszorítani a jövőben a zöld-fehéreket. Csak viszonyításként: a futball-szakosztály akkori költségvetése nem érte el a kétszázmillió forintot. (Forrás: Bocsák Miklós Mit tettek a Fradival? - című könyve.)

Pár hónappal azután, hogy '96 nyarán az UEFA átutalta a több mint félmilliárdot, váratlanul Havasi Mihály menedzser bejelentette: csődközeli helyzetben van a klub, ha nem kerülnek ismét BL főtáblájára, akkor vége lehet mindennek. Nem kerültek, de valahogy mégis éldegéltek.

Eltűnt a Dicobe, megérkezett Torgyán

Azóta sem derült ki, hová folyt el a pénz, nem találtak egyetlen felelőst sem, de akkor még igen kelendő volt a csapat, három világcég is meg akarta vásárolni, a Dicobe 25 millió dollárt kínált, de az ügylet mégsem jött össze. A hosszas halogatás után kiderült, a cégnek valószínűleg nincs ennyi pénze. "A választások utáni bizonytalan politikai helyzet" - hangzott a hivatalos indoklás.

'99-ben úgy látszott, a földművelésügyi miniszter, Torgyán József lesz a megmentő, de a különböző csatornákon keresztül "bepumpált" egymilliárd forintja sem volt elég a hosszú távú boldoguláshoz.

Várszegi a botrány után vonult ki

2001-ben Várszegi Gábor cége, a Fotex Rt. vásárolta meg a csapatot tulajdonló kft-t, előzetesen 2,4 milliárd forintot ajánlott, ennek harmadát ki is fizette az emlékezetes botrányig, amikor a feldühödött szurkolók rátámadtak saját illetve riválisuk csapatára is.

Volt aztán a klubház előtti nem túl halk zsidózás, Várszegi Gábor pedig kiszállt, igaz a kereskedelmi jogokat megtartotta, és azóta is birtokolja az egyesület jelenlegi egyik legnagyobb értékét.

Már a tavalyi induláshoz is banki kölcsön kellett

Egy év múlva úgy tűnt, a Celladam és annak tulaja, Kovács Ádám lesz a megmentő, de mint kiderült, neki egy forintja sem volt a csapatra. 2005-ben már csak úgy tudott elindulni a bajnokságban a klub, hogy 238 millió forintos kölcsönt vett fel, de azt azóta sem volt képes visszafizetni.

A Ferencváros az egyre reménytelenebb magányos befektetőkeresés után ismét az államba próbált kapaszkodni. Hosszas huzavona után - amely során még az is felmerült, hogy újra az állam pénzén mentik meg a klubot - olyan koncepciót alkottak az FTC vezetői és az állami szervek, hogy értékesítik az Üllői úti stadion és a hozzátartozó hathektáros terület vagyonkezelői jogát. Igaz, nem véglegesen, csak hosszú távra, de ettől a megoldástól azt várnák, hogy a plazát, irodaházat, vagy bármit építő vállalkozó az üzlet fejében átvállalja a Ferencváros adósságait és működtetését.

Azonban a Kincstári Vagyoni Igazgatóság (KVI) által - a Nemzeti Sporthivatallal (NSH) és az FTC-vel történt egyeztetés után - kiírt pályázat "természetesen" nem hozott eredményt. Az egyetlen jelentkező a magánszemélyek által jegyzett TDZ Kft. volt, amelynek azonban nem sikerült a szükséges bankgaranciát bemutatnia. Mindeközben persze tartotta magát az a feltételezés, hogy a hitellel házon belül került OTP Rt., illetve annak első embere, Csányi Sándor lesz a jövő az Üllői úton.

Egyelőre nem lett és jöhetett az újabb pályázat a területre, amelyre egyedül a kevéssé ismert spanyol HI Grupo jelentkezett. Egyelőre itt tart az ügy, bár az új pályázóval is akad gond, ugyanis nem meghatározott idóre, hanem véglegesen szeretné a területet.

Kölcsönbusszal az edzőmeccsre

A klub pillanatnyi adósságát megbecsülni is nehéz, van, aki félmilliárdról, van aki, ennek duplájáról beszél. Annyi viszont biztos, hogy a Felcsút elleni felkészülési meccsre úgy utaztak el, hogy a vendéglátó buszt küldött az Üllői útra. Vagyis ugyan nincs lejárt tartozása a klubnak, mert nagyjából sikerült átütemezni azokat, pénzhez azonban nem jutott.

Azt azonban tudni lehet, hogy az FTC szinte mindenkinek tartozik, akihez bármi köze is volt: sorban áll a pénzéért a két éve dicstelenül kiebrudalt edző, Pintér Attila, az őt követő László Csaba, de a jelenlegi tréner, Gellei Imre is. Az már egyenesen könny- és mosolyfakasztó, hogy lógnak még pénzzel a volt elnöknek, Furulyás "befektetőt keresek" Jánosnak és a labdarúgó-rt.-t irányító Tepszics Ignácnak is.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?