István, Vajk
19 °C
33 °C

Először indul a futballélvonal az FTC nélkül

2006.07.25. 21:21
Véget ért a licenckomédia: az MLSZ illetékes testülete kedd este úgy döntött, a félamatőr Vác indulhat az élvonalbeli futballbajnokságban, a Ferencváros nem. A zöld-fehér klub ilyen mélyre még soha nem süllyedt és a magyar bajnokságok történetében először rajtol nélküle az első osztály. Jelenleg úgy tűnik, a Vasas lesz a beugró. Az Üllői úti stadion környékén még éjfél után is rengeteg rendőr volt, szurkoló már nem sok, elmaradt a nagyobb tombolás. A Ferencváros szenvedésének stációi a rendszerváltástól a belga Bras úron, az elherdált BL-pénzen, Fotex-milliárdokon és Furulyáson keresztül a bukásig.

A Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) februárban megválasztott elnöke, Kisteleki István még októberben így nyilatkozott az Indexnek: "Ahhoz nem fogunk asszisztálni, hogy nevetséges üzleti tervek alapján bárki is elindulhasson az élvonalban. Kis engedményeket sem akarok tenni, mert a piacon azt tapasztaltam, hogy azok mennek tönkre, akik engednek, akik kicsit kényelmesek."

Úgy tűnik, sok a tizenhat csapat

Hozzátette egyszersmind, hogy mesterségesen nem akarnak beavatkozni a futballba, döntsék el az üzleti szempontok, sok-e tizenhat csapat az első osztályban.

Május elején úgy tűnt, sok, mert akkor az MLSZ licencadó testülete a húsz kérelemből négyet elutasított, a fellebbviteli testület azonban - feltételesen - mind a négynek megadta. Ez a folyamat az Európai Labdarúg-szövetség (UEFA) által előírt és ellenőrzött klublicenc megszerzésére vonatkozott, ettől eltért a nevezéseket elbíráló MLSZ-versenybizottság június tizenkilencedikei döntése. A testület hat klubot utasított vissza, mert nem fizették vissza az állami hitelkeretből felvett reorganizációs hitelt.

Kirúgott licenctestület

A nevezések ügye tisztázódott, mert az MLSZ magára vállalta az állam felé fennálló kölcsönök rendezését és rajtengedélyt adott a Ferencvárosnak is.

Aztán közel egy hónap múlva az MLSZ másodfokú licencadó testülete úgy döntött: sem a Ferencváros, sem a frissen feljutott Vác nem kapja meg az indulási jogot. Négy nap múlva jött az újabb csavar a történetbe, a másodfokú bizottság saját, megfellebbezhetetlen határozatát megváltoztatta.

Ekkor lépett közbe az MLSZ elnöksége, és menesztette a bizottság valamennyi tagját, összehívott egyúttal egy újat - ennek tagjai nem ismertek -, amelyik pénteken meg is alakult, de hétfőig nem tudott dönteni, mert alaposan akart tájékozódni, és részletesen elemezni akarta a helyzetet.

Ináncsy: jöhetnek a felszámolók

A Ferencvárosnál eközben az élvonalra készültek, két korábbi légiósukat - Dragónert és Tököli Attilát - is "visszaigazolták". Az egyesület elnöke, dr. Ináncsy Miklós úgy vélekedett, csapatának érvényes licence és rajtengedélye van, így nem lehet tőle megvonni az indulás jogát. Ináncsy ezt a véleményét arra alapozta, hogy első fokon feltételesen megkapták a licencet.

Az elnök azt sem titkolta, ha nem kapnák meg a licencet, akkor a futballcsapat megszűnne, mert a végrehajtók felszámolnák a csapatot. Azt csak sejteni lehet - nem magyarázta el ugyanis -, ha megkapnák a licencet, akkor mi változna meg? Miért ne lehetne vonzóbb egy komoly befektetőnek a másodosztályban az adóságokkal teli csapat, aprópénzért?

Utolsó döntés a licencről: kész, vége

A fellebbviteli licencadó bizottság kedden végül döntött: elősör rendeznek Magyarországon első osztályú futballbajnokságot a Ferencváros nélkül. A testület a késő esti órákig tartó tanácskozásán úgy határozott, hogy a szintén bizonytalan helyzetű, félamatőr Vác megkapja a licencet, a Ferencváros azonban nem szerepelhet az első osztályban.

Több rendőr, mkint szurkoló

A Ferencváros Szurkolók Szövetsége (FSzSz) délutánra hívta össze a szurkolókat a klub székháza elé, "egy kis gondolkodásra". Körülbelül kétszázan lehettek itt és nem ekkor, hanem már korábban összefirkálták már a közeli aluljrót és az épület falát a klub vezetőit mindenhová elküldő feliratokkkal. A szurkolók összetűzésbe nem keveredtek a rendőrökkel.

"Rendőri intézkedés nem történt" - hangzott a válasz az Index kérdésére a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) ügyeletén két órával a kizárásról érkezett hír után. Az Üllői úti stadion környékén még éjfél után sokkal is nagyon sok - legalább ötven - rendőr vot, készenlétisek is, de ekkor már csak néhány szurkoló lézengett a környéken.

Serényi Péter, az MLSZ sajtófőnöke az MTI-nek elmondta, hogy a testület tagjai döntésüket titkos szavazással, többségi döntéssel hozták meg. Minden további részletet szerdán hoznak nyilvánosságra.

És a Vasas?

Az nb1.hu cikke szerint a sajtófőnök azt is megerősítette, a Vasas indulhat az FTC helyett a tervek szerint pénteken rajtoló Borsodi Ligában. Serényi Péter az Index kérdésére ezt nem kívánta kommentálni, minthogy azt sem, hogy a Ferencváros a másodosztályban ott lesz-e.

Az FTC.hu híre is csak arról szólt, hogy a csapat a 2006/2007-es szezonban nem szerepelhet az NB I-ben. Korábban még azt írták, a Fradi az NB II-ben indul.

A hivatalos oldalon az is szerepel, hogy a klub álláspontja szerint az MLSZ licencekről döntő bizottságának május után hozott jogsétő döntései miatt a Ferencváros a bírósághoz és az UEFA-hoz fordul. "Az FTC nem ért egyet a bizottság által hozott döntéssel" - mondta a 100%Fradinak dr. Petró László, a klub ügyvédje.

Struccpolitika és indulatok

"Minden döntés akkor tekinthető hivatalosnak, ha arról a Ferencvárost írásban tájékoztatják. Klubunk arról sem kapott hivatalos értesítést, hogy az MLSZ feloszlatta az előző fellebbviteli licencadó bizottságot. Természetesen, ha a kizárásról szóló határozatot írásban eljuttatják hozzánk, akkor nyilatkozunk a döntésről" - hangzott Horváth K. József, az FTC kommunikációs igazgatójának kommentárja az MTI jelentése szerint, homlokegyenest ellentétesen a klubhonlapon olvashatókkal.

A többi megszólaló már ennél vehemensebb volt. "Nagyon nehéz indulatok nélkül beszélni, úgy tűnik, beteljesedett a sorsunk. Két és fél évig küzdöttünk, harcoltunk azért, hogy a klubot egyenesbe hozzuk. Többet most nem tudok mondani" - mondta Tepszics Ignác, az FTC Rt. cégvezetője. "Szégyen, gyalázat, ami történt. Azt gondolom, nem nekünk, játékosoknak kell szégyenkeznünk, mi a pályán nyújtott teljesítményünkkel bebizonyítottuk, hogy ott a helyünk az első osztályban. Mindenki számoljon el a lelkiismeretével, aki idáig juttatta a klubot!" - szakadt ki ugyancsak a hírügynökségnek Balog Zoltán.

Az FTC nem először került bajba, de az 1899-ben alapított magyar bajnoki csúcstartó ilyen mélyre még sohasem süllyedt. Akkor sem, amikor a második világháború után a nem kívánatos klubok közé került. A Ferencváros 1901 óta, százöt éve szerepelt az első osztályban, amit 28-szor nyert meg, legutoljára 2004-ben.

Magyar és Bras is mesés összeget hozott

A Ferencvárosnak a rendszerváltás után sohasem volt könnyű befektetőt, vagy éppen szponzort találnia. A zöld-fehér klub már '90-ben sem tudott fizetni a játékosainak. Majd megérkezett a Hargita Kft. és Magyar Ernő, aki akkoriban csillagászatinak számító harmincmillió forintot ígért, ennek egy részét kifizette, majd kikapcsolták nála a villanyt, a telefont, és eltűnt.

Ugyancsak ennyit ajánlott a francia Jean-Claude Bras, ő cserébe megkapta az egész labdarúgó-szakosztályt, de mivel edzőt is cserélni akart, mennie kellett. Alighogy kitette a lábát, megérkezett a Kordax Rt., élén az ereje teljében lévő Kelemen Iván, a cég százmilliót fizetett, de megbukott.

Hová tűnt a BL-ért kapott félmilliárd?

A '95-ös Bajnokok Ligájába kerüléskor szintén a lét volt a tét, és akkor úgy tűnt, hogy a szereplésért kapott 542 millió forint évekre megmenti a csapatot. Az ellenfelek is irigykedtek, mondván: milyen nehéz lesz megszorítani a jövőben a zöld-fehéreket. Csak viszonyításként: a futball-szakosztály akkori költségvetése nem érte el a kétszázmillió forintot. (Forrás: Bocsák Miklós Mit tettek a Fradival? - című könyve.)

Pár hónappal azután, hogy '96 nyarán az UEFA átutalta a több mint félmilliárdot, váratlanul Havasi Mihály menedzser bejelentette: csődközeli helyzetben van a klub, ha nem kerülnek ismét BL főtáblájára, akkor vége lehet mindennek. Nem kerültek, de valahogy mégis éldegéltek.

Eltűnt a Dicobe, megérkezett Torgyán

Azóta sem derült ki, hová folyt el a pénz, nem találtak egyetlen felelőst sem, de akkor még igen kelendő volt a csapat, három világcég is meg akarta vásárolni, a Dicobe 25 millió dollárt kínált, de az ügylet mégsem jött össze. A hosszas halogatás után kiderült, a cégnek valószínűleg nincs ennyi pénze. "A választások utáni bizonytalan politikai helyzet" - hangzott a hivatalos indoklás.

'99-ben úgy látszott, a földművelésügyi miniszter, Torgyán József lesz a megmentő, de a különböző csatornákon keresztül "bepumpált" egymilliárd forintja sem volt elég a hosszú távú boldoguláshoz.

Várszegi a botrány után vonult ki

2001-ben Várszegi Gábor cége, a Fotex Rt. vásárolta meg a csapatot tulajdonló kft-t, előzetesen 2,4 milliárd forintot ajánlott, ennek harmadát ki is fizette az emlékezetes botrányig, amikor a feldühödött szurkolók rátámadtak saját illetve riválisuk csapatára is.

Volt aztán a klubház előtti nem túl halk zsidózás, Várszegi Gábor pedig kiszállt, igaz a kereskedelmi jogokat megtartotta, és azóta is birtokolja az egyesület jelenlegi egyik legnagyobb értékét.

Már a tavalyi induláshoz is banki kölcsön kellett

Egy év múlva úgy tűnt, a Celladam és annak tulaja, Kovács Ádám lesz a megmentő, de mint kiderült, neki egy forintja sem volt a csapatra. 2005-ben már csak úgy tudott elindulni a bajnokságban a klub, hogy 238 millió forintos kölcsönt vett fel, de azt azóta sem volt képes visszafizetni.

A Ferencváros az egyre reménytelenebb magányos befektetőkeresés után ismét az államba próbált kapaszkodni. Hosszas huzavona után - amely során még az is felmerült, hogy újra az állam pénzén mentik meg a klubot - olyan koncepciót alkottak az FTC vezetői és az állami szervek, hogy értékesítik az Üllői úti stadion és a hozzátartozó hathektáros terület vagyonkezelői jogát. Igaz, nem véglegesen, csak hosszú távra, de ettől a megoldástól azt várnák, hogy a plazát, irodaházat, vagy bármit építő vállalkozó az üzlet fejében átvállalja a Ferencváros adósságait és működtetését.

Azonban a Kincstári Vagyoni Igazgatóság (KVI) által - a Nemzeti Sporthivatallal (NSH) és az FTC-vel történt egyeztetés után - kiírt pályázat "természetesen" nem hozott eredményt. Az egyetlen jelentkező a magánszemélyek által jegyzett TDZ Kft. volt, amelynek azonban nem sikerült a szükséges bankgaranciát bemutatnia. Mindeközben persze tartotta magát az a feltételezés, hogy a hitellel házon belül került OTP Rt., illetve annak első embere, Csányi Sándor lesz a jövő az Üllői úton.

Egyelőre nem lett és jöhetett az újabb pályázat a területre, amelyre egyedül a kevéssé ismert spanyol HI Grupo jelentkezett. Egyelőre itt tart az ügy, bár az új pályázóval is akad gond, ugyanis nem meghatározott idóre, hanem véglegesen szeretné a területet.

Kölcsönbusszal az edzőmeccsre

A klub pillanatnyi adósságát megbecsülni is nehéz, van, aki félmilliárdról, van aki, ennek duplájáról beszél. Annyi viszont biztos, hogy a Felcsút elleni felkészülési meccsre úgy utaztak el, hogy a vendéglátó buszt küldött az Üllői útra. Vagyis ugyan nincs lejárt tartozása a klubnak, mert nagyjából sikerült átütemezni azokat, pénzhez azonban nem jutott.

Azt azonban tudni lehet, hogy az FTC szinte mindenkinek tartozik, akihez bármi köze is volt: sorban áll a pénzéért a két éve dicstelenül kiebrudalt edző, Pintér Attila, az őt követő László Csaba, de a jelenlegi tréner, Gellei Imre is. Az már egyenesen könny- és mosolyfakasztó, hogy lógnak még pénzzel a volt elnöknek, Furulyás "befektetőt keresek" Jánosnak és a labdarúgó-rt.-t irányító Tepszics Ignácnak is.