Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Végleges: a Juventus -17 pontról kezdi a B-ligát

2006.07.25. 21:28
A megfellebbezhetetlen, másodfokú ítéletek enyhítettek az olasz bundabotrányban vétkes futballklubok büntetésein, viszont a Juventus így is csak a másodosztályban indulhat idén, de nem 30, hanem 17 pontos hátrányról. A Lazio és a Fiorentina visszakerült az első ligába, a Milan maradt ott, és indulhat a Bajnokok Ligájában.
Megerősítette a Juventus visszasorolását a B-ligába az Olasz Labdarúgó Szövetség (FIGC) sportbírósága kedd esti fellebbviteli határozatában. A torinói klub a májusban kirobbant bundabotrányban való vétkessége miatt a következő szezonban csak a másodosztályban, a Serie B-ben indulhat, viszont nem az elsőfokon kapott 30, hanem 17 pontos hátrányról.


Helyrerakták a Juvét

Enyhébb, de nem egyformán

A jogerős döntések a másik három vádlott klub, a Lazio, a Fiorentina és a Milan büntetéseit is enyhítették.

A korábban a B-be száműzött Lazio és Fiorentina egyaránt az A-ligában folytathatja 11, illetve 19 pontos levonással. A római klub viszont nem indulhat az UEFA-kupában, a firenzei pedig a Bajnokok Ligájában.

Az első fokon pontlevonással és az európai kupáktól való eltiltással sújtott Milan maradhat az A-ban és nem -15, csak -8 ponttal kell indulnia. Nevezhet a Bajnokok Ligájára is.

A Juve veszett két Scudettót is

A bíróság 30 pontot vont le a Milan, a Fiorentina és a Lazio 2005-2006-os bajnokságban elért eredményéből, így születtek meg a fenti döntések. A Juventust az utolsó helyre minősítették, nekik maradt a B.

A botrányban központi szerepet játszó, legkeményebben büntetett egyesület elveszíti két legutóbbi, idei és tavalyi bajnoki címét is, azaz ezt a döntést helyben hagyta a fellebbviteli bíróság.

BL-ben a Chievo

Kedd este így eldőlt, hogy Olaszországból az Inter, a Roma, a Chievo és a Milan indulhat a Bajnokok Ligájában, a Palermo, a Livorno és a Parma az UEFA-kupában.

A legnagyobb olasz futballbalhé május végén kezdődött, amikor napilapok a Juventus menedzsmentjének játékvezetőkkel folytatott, lehallgatott beszélgetéseit nyilvánosságra hozták. A felvételeken az ügy kulcsfigurája, a Juventus exigazgatója, Luciano Moggi dönti el, ki vezesse csapata meccseit, illetve a riválisokét, beleszól a válogatott összeállításába és a játékosigazolásokba is. Később további három egyesület vezetői is gyanúba kerültek.

Valószínűleg elfogadják a döntéseket

A sportbíróság döntései polgári perben megtámadhatóak, de ettől az UEFA (Európai Labdarúgó Szövetség) tiltotta a csapatokat, informálisan az olaszok európai kupáktól való eltiltásával fenyegetett, így nem valószínű, hogy az elítéltek bírósághoz fordulnak.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!