Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Újra A-ban a Lazio, a Juventus nem

2006.07.25. 10:50
A Juventust másodfokon is a B-ligába sorolják, a Laziót visszaengedik az A-ba, a Fiorentina kétesélyes, a Milan indulhat az UEFA-kupában, állítja a kedd esti döntéseket újra megjósolni próbáló Gazzetta dello Sport című napilap. Az első fok határozatait majdnem telibe találta az újság, hivatalos ítélethirdetés este nyolc körül lesz.
Enyhítés várható másodfokon az olasz bundabotrányban, állítja a La Gazzetta dello Sport című sportlap, amely az első határozatnál majdnem teljesen pontosan megjósolta az eredményt.

Döntés 20 órakor

A megfellebbezhetetlen ítéletet kedd este 20 óra körül hozza nyilvánosságra az Olasz Labdarúgó Szövetség (FIGC) sportbíróságának fellebbviteli bírósága.

A Gazzetta szerint az első fokon az előző két bajnoki címétől megfosztott, és a másodosztályba sorolt és ott -30 ponttal induló Juventusnak a B-ligában kell indulnia, viszont a levonást megfelezhetik, így 15 egységnyi hátránnyal kezdene.

A Lazio lehet a másodfok nyertese

A szintén Serie B-be sorolt Laziót visszaengedik az A-ba, és hét büntetőpontját is csökkenthetik. Az ugyan csak második vonalba kényszerített Fiorentina helyzete bonyolultabb, 12 mínuszpontjából valószínűleg kevesebb marad, de mivel jóval sárosabbnak tűnik, mint a Lazio, rejtély, hogy visszahozzák-e az A-ba, vagy maradnia kell a B-ben.


Piero Sandulli bíró, aki döntést hoz majd (fotó: AFP)

A Milant első fokon nem zárták ki a Serie A-ból, ezúttal sem teszik, sőt, a következő szezonra vonatkozó 15 pontnyi büntetése is csökkenhet. A BL-ben biztosan nem indulhat, viszont az UEFA-kupába várhatóan kiengedik.

Az UEFA várja a neveket

Az ítéleteknek kedd estére meg kell lenniük, mert az Európai Labdarúgó-szövetségnek (UEFA) éjfélig jelezni kell, hogy mely csapatokat indítják a nemzetközi kupákban.

A Bajnokok Ligájára az Intert, a Romát, a Palermót és a Chievót, az UEFA-kupára a Livornót és várhatóan a Milant nevezik.

A július 14-i, elsőfokú ítélet szerint a Juventust megfosztották az utóbbi két bajnoki címétől, ezeket nem kapja vissza a klub.

Az EU-hoz próbálnak alkalmazkodni

A Libero című politikai napilap hétfőn azt írta, az eljárás ellenkezik az Európai Unió (EU) egyik törvényével, és hamarosan polgári bíróságon kell újratárgyalni az ügyet. A Gazzetta szerint erre nem kerül sor, ha az ítéleteken enyhítenek.

Az EU-előírások szerint gazdasági hátrányt okozó döntés csak polgári perben születhet. A Juve sportbírósági visszasorolása anyagilag visszaveti a klubot, így nagyon merész feltételezések szerint elképzelhető, hogy az uniós beavatkozástól tartva a torinóiakat sem kényszerítik a B-be.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!