Emília
18 °C
26 °C

Az Inter lett a 2006-os olasz bajnok

2006.07.26. 22:00
Az Internazionalénak ítélték oda az olasz futballbotrányban való részvétele miatt az utóbbi két bajnoki címétől megfosztott és a másodosztályba száműzött Juventus idén megnyert aranyérmét.

A kedd esti ítéletek kihirdetése után még úgy tűnt, az elmúlt két év olasz futballbajnokának kizárása és a címeitől való megfosztása után egyik csapat sem kapja meg az aranyakat.

A bundabotrány büntetései után szerdán azonban kihirdették azt is, hogy a 2005/2006-os kiírásban a Juventus és az AC Milan mögött harmadikként végzett Inter 1989 óta első bajnoki címét könyvelheti el.

A klub 14. Scudettóját a bajnoki cím odaítéléséről határozó testület ajánlása után az Olasz Labdarúgó Szövetség (FIGC) kinevezett elnöke, Guido Rossi szavazta meg az Internek.

"Abszolút elégedett vagyok, örülök, hogy az a csapat nyerte a bajnokságot, amely korrektül viselkedett" - nyilatkozta Massimo Moratti klubelnök a gazzetta.it-en, arra célozva, egyesülete nem keveredett bele a botrányba.

A bundaügyben kedden este született másodfokú - a korábbihoz képest enyhébb ítéleteket hozó - határozat. A Juventus marad a másodosztályban, de a korábbi 30 helyett csak 17 pont levonással vág neki a szezonnak, és érvényben maradt a korábbi verdikt: a torinói gárdát megfosztották két legutóbbi bajnoki címétől.

A Fiorentina a második vonalból visszakerült az élvonalba, ahol azonban 19 büntetőponttal indul. A Lazio a firenzeiekhez hasonlóan másodfokon visszajutott az első osztályba, ahol 11 pont hátránnyal kezd. Az AC Milan a korábbi 15 helyett 8 pont levonással rajtol az élvonalban, és további enyhítés, hogy az együttes indulhat a Bajnokok Ligája selejtezőjében.

A határozat következtében a BL főtábláján az Internazionale és az AS Roma, míg a selejtezőben az AC Milan és a Chievo szerepelhet.

Azonban az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) illetékes bizottsága csütörtökön rendkívüli tekinti át a bajnoki nevezéseket. Az UEFA egyik szóvivője a Sky Sports írása szerint megerősítette, hogy szokatlan, hogy megvizsgálják, kiket indítanak a tagországok. Különös figyelemmel lesznek persze az olasz csapatokra.