Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az Inter lett a 2006-os olasz bajnok

2006.07.26. 22:00
Az Internazionalénak ítélték oda az olasz futballbotrányban való részvétele miatt az utóbbi két bajnoki címétől megfosztott és a másodosztályba száműzött Juventus idén megnyert aranyérmét.

A kedd esti ítéletek kihirdetése után még úgy tűnt, az elmúlt két év olasz futballbajnokának kizárása és a címeitől való megfosztása után egyik csapat sem kapja meg az aranyakat.

A bundabotrány büntetései után szerdán azonban kihirdették azt is, hogy a 2005/2006-os kiírásban a Juventus és az AC Milan mögött harmadikként végzett Inter 1989 óta első bajnoki címét könyvelheti el.

A klub 14. Scudettóját a bajnoki cím odaítéléséről határozó testület ajánlása után az Olasz Labdarúgó Szövetség (FIGC) kinevezett elnöke, Guido Rossi szavazta meg az Internek.

"Abszolút elégedett vagyok, örülök, hogy az a csapat nyerte a bajnokságot, amely korrektül viselkedett" - nyilatkozta Massimo Moratti klubelnök a gazzetta.it-en, arra célozva, egyesülete nem keveredett bele a botrányba.

A bundaügyben kedden este született másodfokú - a korábbihoz képest enyhébb ítéleteket hozó - határozat. A Juventus marad a másodosztályban, de a korábbi 30 helyett csak 17 pont levonással vág neki a szezonnak, és érvényben maradt a korábbi verdikt: a torinói gárdát megfosztották két legutóbbi bajnoki címétől.

A Fiorentina a második vonalból visszakerült az élvonalba, ahol azonban 19 büntetőponttal indul. A Lazio a firenzeiekhez hasonlóan másodfokon visszajutott az első osztályba, ahol 11 pont hátránnyal kezd. Az AC Milan a korábbi 15 helyett 8 pont levonással rajtol az élvonalban, és további enyhítés, hogy az együttes indulhat a Bajnokok Ligája selejtezőjében.

A határozat következtében a BL főtábláján az Internazionale és az AS Roma, míg a selejtezőben az AC Milan és a Chievo szerepelhet.

Azonban az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) illetékes bizottsága csütörtökön rendkívüli tekinti át a bajnoki nevezéseket. Az UEFA egyik szóvivője a Sky Sports írása szerint megerősítette, hogy szokatlan, hogy megvizsgálják, kiket indítanak a tagországok. Különös figyelemmel lesznek persze az olasz csapatokra.